ANI cere DNA cercetarea lui Nicuşor Constantinescu pentru conflict de interese şi fapte de corupţie. SCHEMA plăţilor făcute de CJ Constanţa

ANI cere DNA să îl cerceteze pe Nicuşor Constantinescu pentru conflict de interese şi fapte de corupţie, în legătură cu mai multe contracte atribuite firmei Conpress Holding, precum şi cu un contract al Consiliului Judeţean Constanţa încheiat cu ocazia evenimentului "Centura de Aur" din 2013.

Urmărește
543 afișări
Imaginea articolului ANI cere DNA cercetarea lui Nicuşor Constantinescu pentru conflict de interese şi fapte de corupţie. SCHEMA plăţilor făcute de CJ Constanţa

ANI cere DNA cercetarea lui Nicuşor Constantinescu pentru conflict de interese şi fapte de corupţie (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în urma evaluării, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcţiei, Nicușor Constantinescu a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii şi zece acte adiţionale, semnate între Consiliul Judeţean Constanţa şi SC Conpress Holding SRL, în urma cărora asociaţii firmei au obţinut 2.404.913,24 de lei (aproximativ 556.000 de euro).

ANI a precizat că Nicuşor Constantinescu a fost asociat al firmei Conpress Holding SRL (în perioada 23 mai 1994 - 4 aprilie 2002) şi administrator (în 3-4 aprilie 2002), fiind asociat cu Gabriel Sorin Strutinsky, Sanda Ciocoiu, Mihail Gheorghe Cârciog, "persoane fizice cu care este asociat şi în prezent în cadrul altor societăţi comerciale".

De asemenea, ANI a mai stabilit că, în contextul evenimentului "Centura de Aur", organizat în Constanţa, în perioada 4-8 septembrie 2013, Consiliul Judeţean, prin preşedintele Nicuşor Constantinescu, a încheiat cu agenţia de turism SC Icar Tours Constanţa SRL un contract-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

"Astfel, prin încheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, în valoare de 22.000 lei, în favoarea SC Xenoti SRL, societate comercială ce a asigurat, cu ocazia evenimentului menţionat, servicii de cazare la Complexul «Flora» din Mamaia, şi în cadrul căreia Constantinescu Nicuşor Daniel deţine calitatea de asociat. Anterior, în anul 2007, SC Icar Tours Constanţa SRL a încheiat cu SC Xenoti SRL - Complex «Flora» Mamaia un contract de prestări servicii hoteliere pe durată nedeterminată. Astfel, pentru efectuarea plăţilor, Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de Preşedinte al CJ Constanţa şi ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constând în cinci ordonanţări de plată, două angajamente bugetare şi două propuneri de angajare", se arată într-un comunicat de presă al ANI, transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, ANI a stabilit că Nicuşor Constantinescu a folosit informaţiile referitoare la bugetul CJ Constanţa şi serviciile ce urmează a fi achiziţionate, acestea nefiind publice, în scopul obţinerii sumei de 2.404.913,24 lei (echivalentul a aproximativ 556.000 de euro) pentru asociaţii firmei Conpress Holding SRL Constanţa, societate care aparţine aceloraşi persoane cu care preşedintele CJ Constanţa se află în relaţii de asociere şi colaborare în ultimii cinci ani, în mai multe societăţi comerciale.

"În acelaşi sens, Constantinescu Nicuşor Daniel, folosind informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, a favorizat şi direcţionat, prin intermediul agenţiei de turism Icar Tours Constanţa, plata sumei în valoare de 252.899,00 lei pentru serviciile de cazare oferite în timpul competiţiei sportive «Centura de Aur», din care, ulterior, suma de 22.000 lei a fost direcţionată către propria firmă, SC Xenoti SRL", se mai arată în comunicatul ANI.

Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Nicuşor Constantinescu a infracţiunii de conflict de interese şi a infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie.

Totodată, având în vedere neconcordanţele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicării acestora de către SC Xenoti SRL - Complex "Flora" Mamaia şi SC Icar Tours Constanţa SRL, ANI a sesizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru declanşarea acţiunii de control fiscal la firma Xenoti, în conformitate cu prevederile codurilor fiscal şi de procedură fiscală.

ANI a precizat că Nicuşor Constantinescu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, preşedintele CJ Constanţa nedepunând la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

De asemenea, conform articolului 12, litera b) din Legea 78/2000, "sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

La jumătatea lunii mai, preşedintele CJ Constanţa a câştigat un proces cu ANI. Constantinescu a contestat în instanţă raportul inspectorilor de integritate - prin care fusese declarat incompatibil întrucât în mandatul anterior a fost, simultan, şef al CJ şi reprezentant al judeţului în AGA a societăţii comerciale RAJA SA Constanţa - şi a obţinut câştig de cauză. Decizia nu este însă definitivă, contestaţia urmând să se judece la instanţa supremă.

Nicuşor Constantinescu se află la al treilea mandat consecutiv de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu în mai multe dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal, în acest dosar fiind pus sub control judiciar şi având interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al CJ Constanţa.

Totodată, Constantinescu este judecat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a prejudiciat judeţul cu opt milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici