- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.03.2014, 12:04)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare. Până în 2015 nu poate fi demnitar public
ANI precizează că Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, întrucât prin decizie definitivă s-a stabilit că a fost în incompatibilitate şi astfel are interdicţie de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, respectiv până în 19 iunie 2015.
Urmărește
401 afișări
Mircea Diaconu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Biroul Electoral Central i-a transmis lui Mircea Diaconu, vicepreşedinte al PNL, că nu-i poate răspunde la întrebarea adresată cu privire la o posibilă candidatură la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat, în 2012, că a fost incompatibil.
În legătură cu această situaţie, Agenţia Naţională de Integritate arată miercuri, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis, la 19 iunie 2012, decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Totodată, ANI precizează că, raportat la acest fapt, Curtea Constituţională a opinat, prin decizia 972/2012, că prin "votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acţionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti" şi a constatat "existenţa unui conflict juridic de natura constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost investită".
Astfel, arată ANI, lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, în cazul de faţă cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la 19 iunie 2015.
Potrivit articolului 25 alineatul 2 din Legea 176/2010, persoana care a fost în incompatibilitate "este decăzuta din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectiva sau a încetarii de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatarii stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de trei ani opereaza potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecatoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".
"Având în vedere cele de mai sus, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010", arată ANI, în documentul citat.
Agenţia Naţională de Integritate a precizat că va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale în ceea ce priveşte respectarea interdicţiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, marţi seară, la finalul reuniunii conducerii partidului lista PNL pentru alegerile europene, care cuprinde actualii europarlamentari cu excepţia lui Ovidiu Silaghi, pentru locurile considerate eligibile, alături de Mircea Diaconu şi Mihai Ţurcanu.
Liderul PNL a fost întrebat dacă în cazul lui Mircea Diaconu nu există riscul invalidării candidaturii. "Vom încerca foarte repede să depunem această listă (de candidaţi, n.r.) la BEC, dacă sunt probleme de natură juridică se vor opera contestaţii, se vor soluţiona contestaţii (...) Noi considerăm că în situaţia domniei sale nu ar trebui să existe un impediment", a răspuns Antonescu.
El a menţionat că în cazul invalidării candidaturii lui Diaconu se vor opera modificările necesare pe lista de candidaţi.
Întrebat dacă o candidatură a lui Mircea Diaconu la europarlamentare nu va aduce prejuridicii de imagine PNL, Antonescu a răspuns: "A fost un caz controversat, nu un nume controversat. Mircea Diaconu este un om a cărui activitate, a cărui carieră, atât artistică, dar şi politică, nu au comportat niciodată probleme nici legate de corupţie, nici legate de incompetenţă, nici legate de vreunul dintre acele lucruri care descalifică un om public sau un politician. A existat o decizie contestată, discutată, buna credinţă a lui Mircea Diaconu nu a fost pusă niciodată la îndoială, a existat un verdict, el a fost respectat. Mircea Diaconu este, din păcate, unul din oamenii care, din păcate, şi-a pierdut un mandat pe care îl câştigase în Senat, şi sensul aceste noi credem că Mircea Diaconu e un cinstit, e un om valoros, e un om cunoscut, care în niciun caz nu ne aduce un deficit de imagine".
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate