Antal: Alegerea primarilor într-un singur tur ar putea duce la scăderea legitimităţii celui ales

Publicat: 22 06. 2011, 19:29
Actualizat: 22 06. 2012, 05:43

Antal Arpad a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, întrebat despre Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, promulgată de preşedintele Traian Băsescu, că legea are atât avantaje, cât şi dezavantaje, ca orice lege.

Printre avantaje, Antal a enumerat faptul că un singur tur de scrutin va însemna mai puţin timp, mai puţină energie din partea candidaţilor, a formaţiunilor politice, dar şi cheltuieli mai reduse.

În schimb, a spus edilul, alegerea înt-un singur tur ar putea duce la scăderea legitimităţii primarului ales.

„Eu, personal, nu mi-aş dori ca să fiu ales fără să obţin cel puţin 50 la sută din opţiunile alegătorilor”, a afirmat Antal Arpad.

În ceea ce priveşte comunitatea maghiară, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a spus că aceasta ar putea avea de câştigat în urma acestei legi, în cazul în care maghiarii vor fi mai uniţi decât românii.

Antal a atras atenţia că din acest motiv va trebui regândită colaborarea maghiaro-maghiară pentru alegerile locale.

Antal Arpad (UDMR) a câştigat, în iunie 2008, la turul al doilea al alegerilor locale, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, el obţinând peste 55 la sută din totalul voturilor valabil exprimate, devansându-l cu circa 11 procente pe contracandidatul său, Csinta Samu (PCM).

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat, miercuri, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deşi a avut „unele semne de întrebare”, dar că toate partidele, inclusiv USL, au cerut promulgarea acestei legi.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 174 de voturi „pentru”, 110 voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor după ce Senatul l-a respins anterior.

Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor politice, inclusiv PDL, la fel ca şi o serie de ONG-uri, i-au cerut şefului statului să nu promulge legea.