- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antal Arpad: Respingerea fără dialog a doleanţelor maghiarilor, un demers extrem de periculos
Respingerea fără dialog a doleanţelor comunităţii maghiare reprezintă "un demers extrem de periculos", afirmă preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad, susţinând că interesul României este să facă gesturi faţă de maghiari, astfel încât aceştia să rămână în ţară.
Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că politicienii din Bucureşti se pregătesc de alegerile prezidenţiale, iar respingerea fără dialog a doleanţelor comunităţii maghiare reprezintă "un demers extrem de periculos".
"Nu poţi, din simple considerente electorale, refuza doleanţele unei comunităţi de 1,5 milioane de oameni, fără un dialog real cu reprezentanţii acesteia", a spus Antal.
În opinia liderului UDMR Sfântu Gheorghe, reprezentanţii comunităţii maghiare aproape că nu mai au parteneri de dialog în rândul partidelor politice, deoarece acestea consideră că "a fi antimaghiar" aduce mai multe voturi decât a fi un democrat european care construieşte o relaţie cu comunitatea maghiară, atitudine care ar putea avea urmări grave pentru România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Antal a spus, în acest context, că problema reală a României nu o reprezintă comunitatea maghiară şi dorinţa acesteia de a obţine o autonomie, similară autonomiilor din Uniunea Europeană, ci problemele reale ţin de demografice şi de economie.
"Vedem cum scade populaţia României, va ajunge la opt milioane într-un viitor nu foarte îndepărtat. Problema reală a acestei ţări constă în tinerii care pleacă. La nivelul Uniunii Europene, toate ţările au probleme demografice şi încearcă să atragă tineri, în primul rând din Europa de Est. (...) Cred că interesul României este, mai ales în contextul în care comunitatea maghiară poate obţine foarte uşor cetăţenie ungară, să facă gesturi faţă de această comunitate pentru a o determina să rămână. Dacă pleacă 1-1,5 milioane de maghiari din România, locul nostru va fi luat de alte popoare, aşa cum locul românilor care pleacă şi care nu se nasc în România va fi luat de alte popoare. Cred că în România vor veni cetăţeni care sunt mult mai străini de cultura acestei ţări decât maghiarii din România, ceea ce reprezintă un pericol mult mai mare decât faptul că noi dorim o autonomie, care nu reprezintă niciun pericol pentru integritatea statului”, a afirmat preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.
Acesta a adăugat că problemele reale ale României sunt demografia, economia şi faptul că peste 30 la sută din copiii care vin pe lume în acest an se nasc în familii sărace, astfel că aceştia au şanse foarte mici să devină "cetăţeni utili", deoarece vor apela la serviciile sociale şi nu vor contribui la dezvoltarea statului.
"Sunt problemele reale şi cred că politicienii care nu fac altceva decât să vorbească despre comunitatea maghiară ca despre o problemă sunt iresponsabili. (...) Cred că este un demers periculos, ar trebui să se oprească foarte repede şi să-şi îndrepte atenţia către problemele reale", a conchis liderul UDMR Sfântu Gheorghe.
Preşedintele Traian Băsescu Băsescu declara, întrebat în legătură cu poziţia UDMR privind regionalizarea, că nu se va crea "o ţară în interiorul ţării”.
"Eu cred că aici suntem şi în zona jocului politic al UDMR. Convingerea mea este că nimeni nu se poate opune unei astfel de legi având în vedere că este necesară reorganizarea administrativă, exact pentru o dezvoltare corelată. (...) Până la urmă, trebuie să le respectăm drepturile, dar drepturile minorităţii maghiare sunt egale cu ale cetăţenilor majoritari români. Noi nu creăm o ţară în interiorul ţării, acest lucru trebuie să-l înţeleagă ... şi autonomie în Harghita, Covasna şi Mureş tot atâta cât la Caracal şi Constanţa, asta trebuie să înţeleagă, pentru că asta e Constituţia şi nimeni nu va modifica aceste prevederi ale Constituţiei", spunea el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO