Antonescu: Aşa să ne ajute Dumnezeu, să avem o majoritate cu care să modificăm Constituţia

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte ca USL să obţină, în urma introducerii votului uninominal pur, o majoritate care să îi permită să modifice singur Constituţia, dar "nu în sensul unui stat autoritar sau ceva de felul acesta".

222 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Aşa să ne ajute Dumnezeu, să avem o majoritate cu care să modificăm Constituţia

Antonescu: Aşa să ne ajute Dumnezeu, să avem o majoritate cu care să modificăm Constituţia (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat în legătură cu declaraţia senatorului UDMR Frunda Gyorgy - care a atras atenţia că noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid sau unei alianţe precum USL să modifice Constituţia, ceea ce "nu e bine într-un stat democratic" - că el chiar îşi doreşte ca USL să obţină, în urma introducerii votului uninominal pur, o majoritate care să îi permită să modifice singur Constituţia.

"Da, aşa să ne ajute Dumnezeu, sigur", a spus Antonescu.

El a dat asigurări că modificările vizate nu vor afecta democraţia din România şi nu vor crea un stat autoritar.

"(Cum vom modifica Constituţia) vă vom spune la momentul potrivit. În orice caz, fără să afectăm nimic din ceea ce are ea democratic, dimpotrivă, clarificând nişte lucruri. Vă pot spune că vom păstra un Parlament bicameral, că asta a fost o discuţie falsă după părerea mea. Cred că trebuie neapărat făcută o clarificare expresă a atribuţiilor preşedintelui şi a atribuţiilor premierului, ca să nu mai fim în situaţii din acestea cum suntem şi acum cu Consiliul European. De asemenea, cred că ar trebui umblat la prevederi care să aşeze şi să formuleze, să garanteze şi mai clar controlul Parlamentului asupra Guvernului. În orice caz, nu în sensul unui stat autoritar sau ceva de felul acesta", a spus el.

Întrebat cine crede că va merge la Consiliul European - preşedintele sau premierul - Antonescu a spus că el e convins că primul-ministru.

"Primul-ministru. Că îl cheamă Ponta, că îl cheamă altfel, primul-ministru. E convingerea mea", a spus Antonescu.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a afirmat, luni, că "e logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral", însă a atras atenţia că noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid să modifice Constituţia, ceea ce "nu e bine într-un stat democratic".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor, care este şi forul decizional.

Ponta a spus că, marţea viitoare, Comisia juridică din Camera Deputaţilor va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, în raport urmând a se introduce un amendament prin care pragul electoral va fi eliminat.

Preşedintele PSD a admis că criticile privind menţinerea pragului electoral au fost întemeiate şi a precizat că nu poate fi privat candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament.

El a spus că USL va susţine, totodată, şi amendamentele făcute de grupul minorităţilor naţionale, privind alegerea celor 18 reprezentanţi în Parlament ai minorităţilor.

Ponta şi-a exprimat seranţa ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră şi să meargă spre promulgare.

Senatorii au adoptat, marţea trecută, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici