Antonescu: Au fost patru instituţii majore ale României - Senatul, Camera Deputaţilor, monarhia şi PNL

Fostul preşedinte al Senatului Crin Antonescu a declarat, marţi, la şedinţa solemnă a Senatului, că România a avut patru instituţii politice majore, respectiv Senatul, Camera Deputaţilor, monarhia şi PNL, afirmând că au fost readuse la viaţă doar trei dintre acestea, nu şi instituţia monarhică.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Au fost patru instituţii majore ale României - Senatul, Camera Deputaţilor, monarhia şi PNL

Antonescu: Au fost patru instituţii majore ale României - Senatul, Camera Deputaţilor, monarhia şi PNL (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

”Ar trebui să facem mai mult decât o singură festivitate, pentru că noi, stimaţi colegi, avem probleme de memorie (...) Vorbesc de memoria publică, şi memoria publică nu este nicidecum doar treaba istoricilor, după cum nu este nici măcar treaba politicienilor, dar trebuie să fie o preocupare a întregii naţiuni şi, desigur, în ordinea responsabilităţii oamenilor publici ai acelei naţiuni, inclusiv deci a oamenilor politici”, a afirmat Antonescu.

El a afirmat că inclusiv în acest moment senatorii cedează conjuncturalului şi ”nu este invitat un preşedinte în exerciţiu al statului, ca răspuns la lucruri perfect asemănătoare şi la fel de nefireşti comise de acest şef în exerciţiu al statului în diferite împrejurări”.

Antonescu a declarat că acest lucru ar trebui să determine o meditaţie la ”instituţii şi tradiţii”, deoarece nicio naţiune puternică nu trăieşte din amintiri, ”dar toate naţiunile puternice construiesc pe memorie”.

Fostul preşedinte al PNL a apreciat că în plan politic au existat patru instituţii majore în România, prin tradiţie: Senatul, Camera Deputaţilor, monarhia şi Partidul Naţional Liberal.

”Nu vă scandalizaţi, vorbesc doar despre istorie, şi uneori istoria nu ne priveşte pe toţi”, a completat Antonescu, referindu-se la nominalizarea PNL.

El a precizat că nu întâmplător regimurile de dictatură şi ulterior regimul comunist au suprimat toate cele patru instituţii, dintre care după Revoluţia din 1989 au fost readuse la viaţă trei dintre acestea, iar în cazul monarhiei s-a petrecut o ”recuperare corectă a memoriei istorice”.

Pe de altă parte, Antonescu a susţinut că problema bicameralismului nu a fost dezbătută cu responsabilitate pentru a fi evidenţiate avantajele democratice ale acestui sistem.

”Problema societăţii româneşti este de a avea un Parlament eficient şi credibil şi acest lucru stă în puterea noastră, stă în puterea noastră începând cu acest moment, înţelegând în acest moment că viaţa compatrioţilor, destinul istoric ne-a dat o şansă, o şansă extraordinară, aceea de a fi ca senatori ai României, ca parlamentari, reprezentanţii în limita mandatului nostru ai naţiunii noastre”, a afirmat Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici