Antonescu: "Compromisul Ponta-Băsescu" pe procurori e împotriva recomandărilor CE, CSM şi AMR

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că în cazul propunerii de procurori şefi făcută de premierul Victor Ponta este vorba de un "compromis" împotriva recomandărilor CE, CSM şi AMR, care nu poate fi un "compromis pentru România", ci un "troc politic".

Urmărește
510 afișări
Imaginea articolului Antonescu: "Compromisul Ponta-Băsescu" pe procurori e împotriva recomandărilor CE, CSM şi AMR

Antonescu: "Compromisul Ponta-Băsescu" pe procurori e împotriva recomandărilor CE, CSM şi AMR (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Antonescu a declarat că "în niciun caz" PNL nu va susţine "compromisul politic cu Traian Băsescu, care nu are cum să fie un compromis pentru România".

"N-are cum să fie un compromis pentru România pentru că nu ne-a explicat nimeni, nici premierul care a lansat această formulă, ce câştigă România dacă într-o zi domnul Ponta şi domnul Băsescu se înţeleg pe nişte procurori. Constatăm că ceea ce se sugera că ar fi presiunea europeană nu concordă, Comisia Europeană neschimbându-şi poziţia, oficială şi repetată. Nu există în această privinţă compromis bun, există doar criterii şi voinţă (...) Un compromis pentru România nu se poate face decât atunci când aduci la cunoştinţa cetăţenilor români, aduci la cunoştinţa Parlamentului, a celor care răspund într-un fel sau altul de destinele României de ce acel compromis, care e avantajul României, care sunt rezultatele lui", a susţinut Antonescu.

El ţinut să sublinieze că un "compromis Ponta-Băsescu" nu are nimic de-a face cu România.

Liderul PNL a susţinut că liberalii nu pot fi parte "a unui acord sau troc politic" în care procurorii "se împart şi în care preşedintele impune din nou un om al său, pentru că nu e spiritul Constituţiei, pentru că nu sunt cerinţele şi standardele europene acestea".

Antonescu a afirmat că în acest moment s-au clarificat lucrurile, pe de o parte fiind CSM, Comisia Europeană şi Asociaţia Magistraţilor din România care doresc să se meargă pe calea convenită a unor "proceduri transparente", iar de cealaltă parte este o "înţelegere politică" între premierul Victor Ponta în calitate de ministru interimar al Justiţiei şi preşedintele Traian Băsescu.

"Evident că între aceste două căi nu avem niciun fel de ezitare, evident că prima, deşi mai complicată şi mai întinsă în timp, este de preferat celei de-a doua. Eu am spus - a fost poziţia mea personală - că ministrul Justiţiei putea, luând în vedere toate criteriile pe care le cere şi CE şi pe care ni le cerem noi înşine atunci când vorbim de independenţa justiţiei, putea să facă direct fără a mai întârzia tot acest calendar, putea să facă direct propuneri. Dar în baza acelor criterii, şi nu în baza unei înţelegeri politice", a precizat liderul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici