Antonescu: Dacă se legalizează prostituţia putem vorbi de plata cu ora, dar nu în cazul profesorilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la dezbaterea de la Cluj-Napoca organizată sâmbătă, că regretă susţinerea aplicării legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, liderul PNL Crin Antonescu spunând că profesorii au fost victime ale "celei mai urâte minciuni".

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Dacă se legalizează prostituţia putem vorbi de plata cu ora, dar nu în cazul profesorilor

Antonescu: Dacă se legalizează prostituţia putem vorbi de plata cu ora, dar nu în cazul profesorilor (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Antonescu a apreciat că profesorii au fost "victimele celei mai urâte minciuni" care s-au spus "în multele minciuni din campaniile noastre electorale", respectiv aplicarea legii măririi cu 50% a salariilor, "plus minciunile care au urmat, minciună împărtăşită de foarte multă lume".

În intervenţia sa, preşedintele Traian Băsescu a spus că regretă susţinerea acestei legi, pe care a promulgat-o necunoscând situaţia reală a bugetului.

"Vă rog să-mi permiteţi o completare. Eu regret susţinerea aplicării legii cu 50%. Datorită necunoaşterii situaţiei bugetului, m-am bazat doar pe cât se cheltuise din bugetul alocat educaţiei şi am considerat că sunt resurse. Regret acea susţinere", a spus Băsescu.

În dezbaterea de la Cluj-Napoca, Antonescu i-a mai spus şefului statului că nu poate vorbi de plată cu ora în cazul profesorilor, adăugând că despre acest sistem de plată se poate vorbi în cazul legalizării prostituţiei.

Crin Antonescu a spus că sistemul de educaţie trebuie să dea oameni capabili să facă faţă competiţiei europene pe piaţa muncii şi, în general, cetăţeni europeni adevăraţi, pregătiţi civic.

"Dacă am admis cu toţii că elevul este beneficiarul sistemului, să admitem şi practic că profesorul, învăţătorul, educatorul sunt actorii lui principali şi asta înseamnă să le rediscutăm grila de salarizare, să înţelegem ce fac ei, adică, domnule Băsescu, să nu-i mai socotim cu ora", a afirmat Antonescu.

El i-a spus contracandidatului său că se poate discuta despre plata la oră în cazul legalizării prostituţiei sau în cazul taximetriştilor.

"Eu sunt profesor, vin dintr-o familie de profesori şi n-am să-i spun niciodată unui profesor: «Taci din gură că dacă te iau la oră eşti destul de bine plătit!». El nu munceşte cu ora. Dacă, eventual, veţi avea o majoritate pentru legalizarea prostituţiei, putem să discutăm despre plata cu ora, dacă vorbim de taximetrişti putem să vorbim de plata cu ora. Despre profesori, domnule Băsescu, nu putem discuta de plata cu ora", a spus candidatul PNL la prezidenţiale.

El a menţionat, la dezbaterea temei educaţiei, că acest domeniu poate fi îmbunătăţit "prin finanţare în bună parte, prin legislaţie şi prin atitudinea principalilor responsabili politici".

"Asupra legislaţiei şi educaţiei putem discuta foarte mult, dar există câteva lucuri pe care trebuie să le înţelegem şi să le facem ca să arătăm într-adevăr că educaţia e prioritate naţională. În primul rând, să înţelegem sistemul pe baza Pactului Naţional pentru Educaţie, care e un lucru bun făcut în aceşti cinci ani pe care şi noi l-am semnat, cu precizarea că din păcate cineva nu l-a respectat şi nu l-a respectat domnul preşedinte Băsescu şi Guvernul condus de Boc şi alimentat pe jumătate de domnul Geoană", a spus Crin Antonescu.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a căutat să fie un model şi s-a dus în fiecare zi la serviciu.

"Şi mai ales am înţeles să fiu un model de om care respectă votul electoratului, am fost de multe ori în contradciţie cu majoritatea parlamentară, dar niciodată nu am trădat obiectivele pe care cei care m-au votat mi le-au încredinţat", a spus el, precizând că a vorbit inclusiv în discursul de învestire despre prioprităţile României, una dintre ele fiind educaţia.

El a opinat că educaţia trebuie să se axeze pe noi coordonate şi să se treacă de la o educaţie bazată pe memorarea datelor, ceea ce se face la noi în momentul de faţă, la o educaţie care să dea elevilor competenţe.

Băsescu a menţionat, printre competenţele pe care un elev trebuie să le dobândească, recunoscute şi la nivel european, competenţa în limba romană şi în limba materă, competenţa în limbi străine, cea în matematică şi ştiinte tehnologice, compertenţa de a învăţa.

El a subliniat că esenţa este un învăţământ bazat pe competenţe, pentru a face faţă pieţei de muncă, şi nu bazat pe memorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici