- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.03.2014, 19:38)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu, despre obsevaţiile Comisiei de la Veneţia: Nu putem face două Constituţii
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, că nu pot fi realizate două legi fundamentale, una pentru politicieni şi alta pentru cetăţeni, menţionând că în unele cazuri pot fi operate modificări.
Urmărește
275 afișări
Preşedintele PNL Crin Antonescu (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
"Comisia de la Veneţia reclamă faptul că noi nu avem o precizare clară legată de forma de guvernământ din România. Acest lucru mă suprinde, pentru că forma de guvernământ a statului român este foarte precizată şi în actuala Constituţie şi este păstrată şi în proiectul de revizuire. Forma de guvernământ este republica. Faptul că această republică este prezidenţială, parlamentară, ceea ce nu este cazul nici pentru una, nici pentru alta, semiprezidenţială, semiparlamentară, acestea sunt chestiuni care nu se precizează în Constituţie, care sunt nuanţe de comentariu despre un regim politic sau altul şi nu de formă de guvernământ. Forma de guvernământ, în cele mai dese cazuri, este monarhie constituţională sau republică şi România este o republică, nu cred că e un dubiu pentru nimeni în această privinţă", a declarat Antonescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a menţionat că nici în Constituţia Franţei nu se precizează dacă este vorba de un regim prezidenţial sau parlamentar.
De asemenea, liderul PNL a menţionat că, în ceea ce priveşte clarificarea atribuţiilor preşedintelui şi premierului, s-a făcut un pas important înainte, faţă de actuala formă a legii fundamentale.
"Ştim foarte bine câte discuţii, controverse, conflicte şi câte apeluri la Curtea Constituţională pentru a tălmăci şi uneori a răstălmăci Constituţia au existat. Proiectul de revizuire face nişte paşi înainte în problema reprezentării la Consiliul European, în problema desemnării primului-ministru după alegeri, adică lucruri care la rândul lor au fost atacate, sunt socotite de Comisia de la Veneţia insuficiente. Poate că, şi aici va fi discuţia în Comisie (de revizuire, n.r.), putem să facem şi mai multe clarificări. În opinia noastră, oricum s-au făcut clarificări importante, suplimentare faţă de actuala Constituţie care este destul de vagă sub anumite aspecte şi, în opinia noastră, clarificările necesare pentru ca să nu mai avem astfel de crize şi conflicte s-au făcut", a afirmat Antonescu.
În plus, el a susţinut că în cazul CSM Comisia de le Veneţia face referire la faptul că nu este suficient de puternic subliniat rolul şi independenţa Consiliului.
"Nimic din ceea ce în actuala Constituţie revine acestei instituţii nu este ştirbit, dimpotrivă. Faptul care ni se dă drept exemplu că noi, în proiectul de revizuire, stipulăm că un judecător trebuie să fie preşedinte, evident ales de Consiliul Superior al Magistraturii, nu ales sau numit de altcineva, dar că un judecător şi nu un procuror este pus în discuţie de Comisia de la Veneţia şi sigur că putem să renunţăm la aşa ceva, dar ideea în care am susţinut, toţi cei care am susţinut-o, o largă majoritate, o asemenea formulă, a fost aceea în care noi vorbim de separaţia puterilor în stat şi instituţiile care marchează acest lucru, având în vedere trei puteri: executivă, legislativă şi judecătorească", a declarat liderul PNL.
El a menţionat că în cazul prevederilor legate de judecătorul care trebuie să dea mandatul pentru ascultare, pentru reţinere, pentru percheziţie în diverse cauze, acestea au fost preluate de la Asociaţia Magistraţilor din România.
"Faptul că în însuşi textul observaţiilor Comisiei de la Veneţia se spune: Da, astea nu sunt lucruri rele, sunt chiar lucruri bune pentru garanţiile constituţionale ale persoanei, dar avem temerea că ar putea fi folosite în favoarea unor politicieni, e un răspuns simplu: Nu putem face nici noi, cum nu pot face nici alţii, două constituţii, una pentru politicieni sau pentru demnitari publici şi una pentru cetăţeni", a mai comentat preşedintele PNL.
Comisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie, printre acestea numărându-se opţiunea clară pentru o formă de guvernământ şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui.
Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, dar cu o serie de recomandări proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României.
Potrivit documentului, proiectul de revizuire a Constituţiei va trebui să răspundă unor probleme-cheie, printre care: să facă o alegere clară pentru un sistem de guvernământ; să clarifice prerogativele preşedintelui şi, respectiv, ale premierului; să introducă, printre principiile fondatoare ale sistemului constituţional românesc, principiul respectului reciproc şi al cooperării loiale între puterile prevăzute în Constituţie; să simplifice procedura legislativă şi să limiteze la minimum nevoia de ordonanţe guvernamentale; să ofere o bază legală clară şi îmbunătăţită pentru a permite Consiliului Suprem al Magistraturii să îşi îndeplinească efectiv sarcina de garant al independenţei corpului juridic; să modifice procedura de suspendare a preşedintelui într-o măsură legală iniţată de Parlament, dar decisă în instanţă.
Comisia a salutat faptul că, în urma unor discuţii purtate în jurul unui proiect preliminar în iulie 2013, au fost depuse eforturi în vederea clarificării şi înlăturării problemelor semnalate în proiectul anterior.
Organismul european a apreciat, de asemenea, că, după o etapă iniţială pozitivă în vederea asigurărării transparenţei, procesul de revizuire a Constituţiei fost realizat într-o manieră mai puţin inclusivă, care nu a luat în considerare toate cercurile din cadrul societăţii interesate să se implice în acest sens. Astfel, Comisia de la Veneţia a arătat că se aşteaptă ca în următoarele etape ale procesului să fie făcute eforturi sporite şi să le fie oferite oportunităţi efective pentru implicare actorilor vizaţi.
De asemenea, recomandări legate de consolidarea garanţiilor pentru independenţa în domeniul juridic nu au fost implementate în mod corect, arată Comisia de la Veneţia în avizul său privind proiectul de modificare a Constituţiei.
Totodată, amendamente propuse în legătură cu Consiliul Superior al Magistraturii nu par să fie îndreptate spre consolidarea acestei instituţii, deşi acesta are o contribuţie esenţială într-o democraţie stabilă, subliniază Comisia de la veneţia în document.
În plus, o claritate şi o consistenţă crescute în mai multe capitole ale Constituţiei şi, în ceea ce priveşte drepturile fundamentale, formulări mai mult armonizate cu cele ale CEDO ar îmbunătăţi considerabil proiectul, arată organismul european.
Comisia îşi exprimă în mod special îngrijorarea faţă de faptul că o opţiune clară pentru o anumită formă de guvernământ, ca piatră de temelie pentru întregul sistem, continuă să lipsească. În consecinţă, în pofida unor progrese, definirea rolurilor şi a relaţiilor dintre principalele instituţii de stat duce în continuare lipsă de claritate, mai arată Comisia de la Veneţia.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe