Antonescu despre WikiLeaks în cazul Teo Peter: Sunt întrebări la care Băsescu trebuie să răspundă

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, marţi, după şedinţa BPC, comentând cablogramele WikiLeaks referitoare la presupuse afirmaţii ale preşedintelui Traian Băsescu legate de cazul Teo Peter, că există întrebări la care şeful statului are obligaţia să răspundă.

Urmărește
5 afișări

"Nu mă surprinde. Nu am văzut textul. Sunt întrebări la care trebuie să răspundă preşedintele României, pentru că el cred că are nişte obligaţii. Dincolo de încărcătura sentimentală a acestui episod, e în serviciul cetăţenilor români. Nu e căpetenia unui trib sau guvernatorul unei colonii. România e o ţară independentă, preşedintele trebuie să se subordoneze cetăţenilor ei", a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-ar fi spus ambasadorului SUA, în 2005, că militarul responsabil de accidentul în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant şi nu ar urma să facă nicio zi de închisoare in România", relatează Hotnews, citând o telegramă atribuită WikiLeaks.

Potrivit sursei citate, într-o telegramă confidenţială din 2005, oficialii Ambasadei SUA menţionează o discuţie anterioară dintre preşedintele Băsescu şi ambasadorul SUA pe tema cazului Teo Peter.

"Premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România", scrie Hotnews citând telegrama atribuită WikiLeaks.

De asemenea, potrivit sursei citate, diplomaţii americani ar fi notat în teklegrama respectivă că "accidentul din decembrie 2004 în care a fost implicat comandantul desamentului de puşcaşi marini însărcinaţi cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului român Teo Peter a fost mediatizat intens şi a declanşat proteste ale publicului".

"Băsescu şi guverul sunt sub o presiune politică substanţială pentru ca procesul să aibă loc într-o instanţă din România. În mod natural, având în vedere că procedurile judiciare ale Forţelor Navale (Marine Corps în original n.red) împotriva fostului comandat de detaşament nici nu au început, chestiunea extrădării şi a ridicării imunităţii soldatului nici nu poate fi pusă în discuţie în acest moment", se mai arată în citatul prezentat de Hotnews.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici