- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu după întâlnirea cu PSD: Am reconfirmat principiile din acordul politic
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, marţi, după întâlnirea cu PSD, că cele două partide au reconfirmat principiile acrodului încheiat în cazul Iohannis, menţionând că liberalii vor merge cu aceste principii ferme la discuţiile cu celelalte partide, fără a exclude un Guvern de uniune naţională.
Antonescu după întâlnirea cu PSD: Am reconfirmat principiile din acordul politic (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"În cursul acestei întâlniri cu PSD am reconfirmat împreună elementele cuprinse deja în acordul de guvernare pe care l-am făcut cu ceva vreme în urmă inclus în ceea ce s-a numit proiectul Iohannis şi am reconfirmat faptul că toate principiile prevăzute acolo privitoare la guvernare, la un alt mod mai eficient de a guverna, am reluat toate aceste principii şi am găsit aceeaşi deschidere pe care şi la momentul încheierii acordului am consemnat-o. De asemenea, am convenit şi pentru o formulă posibilă privitoare la funcţia de premier. Mai departe, cu aceste principii vom merge la discuţia şi cu celelalte partide", a susţinut Antonescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
El a explicat că discuţiile cu partidele reprezintă "o încercare" de implicare a liberalilor "în condiţii onorabile şi în condiţii de eficienţă în ceea ce înseamnă rezolvarea crizei politice din acest moment din România, la nivelul constituirii unui guvern şi mai cu seamă a găsirii unei formule politice solide, credibile, care să răspundă nevoilor cu care se va confrunta societatea românească în perioada următoare".
"Facem acest lucru cu bună credinţă, deschiderea noastră în baza unor principii care sunt foarte ferme, unor obiective de guvernare foarte ferme, foarte clare, a unor condiţii care să ne permită nouă înşine convingerea că ne reprezentăm electoratul şi vom încheia mâine discuţiile cu toate partidele. Convingerea fermă a mea şi a PNL e că partidele parlamentare sunt cele chemate să găsească soluţia, că un guvern, indiferent care va fi acesta, este expresia voinţei unei majorităţi parlamentare şi nu o prelungire a preşedinţiei, nu o expresie a voinţei preşedintelui", a adăugat liderul PNL.
El a mai sus că liberalii nu vor participa "la un guvern din care să facă parte persoane descalificate prin prezenţa lor în alte guvernări, prin reputaţia lor publică, prin lucruri legate concret de activitatea lor, aflate sub suspiciunea de corupţie, de proastă guvernare, de risipă şi cheltuiere nejustificată a banilor publici", explicând că această condiţie nu vizează pe cineva anume sau un partid anume, fiind valabil şi pentru PNL.
Antonescu a menţionat şi posibilitatea constiturii unui Guvern de uniune naţională.
"E valabil pentru toată lumea, inclusiv pentru PNL. Şi cu aceste principii, pe care le-am discutat şi atunci când vorbeam de Guvernul Iohannis, pe care le-am cerut PSD şi pe care PSD le-a acceptat şi asumat, le vom cere şi celorllaţi. Cine face parte dintr-un astfel de Guvern vom vedea. Poate fi Guvernul unei majorităţi. Teoretic există şi posibilitatea unui Guvern de uniune naţională în momentul în care toate partidele parlamentare consideră că e nevoie de un Guvern atât de puternic şi convin asupra acestor principii şi asupra condiţiilor concrete, vom vedea acest lucru mâine", a menţionat liderul PNL.
În plus, liberalul a reiterat că preocuparea prioritară a PNL este de a păstra "echilibrul democratic în statul român", anunţând că împreună cu PSD s-au reconfirmat "cele câteva puncte-cheie de natură economică din acordul de guvernare PSD-PNL privitoare la păstrarea cotei unice de impozitare, la angajamentul ca imediat ce va fi posibil fiscalitatea să scadă, să fie relaxată, abrogarea imediată a impozitului forfetar, introducerea elementelor de legislaţie privind profitul reinvestit", dar şi principiile care să fie aplicate în legislaţie privitoare la depolitizarea administraţiei, la descentralizarea reală.
În privinţa faptului că PNL şi PSD nu mai au majoritate, Antonescu a menţionat că liberalii nu au pornit în aceste discuţii şi negocieri de la faptul că "trebuie să treacă toată lumea" de partea sa.
"Am pornit cu un set de principii, cu nişte formule concrete pentru alcătuirea unui guvern şi vedem dacă găsim o majoritate sau nu. Deocamdată, cu PSD, pe baza documentelor care existau deja le-am găsit. Urmează mâine să discutăm aceste lucruri cu UDMR, cu PDL, cu grupul minorităţilor, vom vedea dacă dânşii împărtăşesc aceste puncte de vedere sau nu. Nu doresc şi nu am mijloace să constrâng pe nimeni", a adăugat Antonescu.
Întrebat cum îl va constrânge pe Băsescu să accepte formula propusă cu PSD, a spus că Băsescu are de ales într-o formulă de conlucrare sau va continua logica sa binecunoscută.
"Avem un singur plan, care este cât se poate de deschis, public, un exerciţiu de consecvenţă pe care îl consider esenţial şi pe care îl facem. Nu e vorba de a-l constrânge pe preşedinte cu ceva. Până la urmă, preşedintele are de ales între o formulă în care într-adevăr să intrăm într-o etapă nu neapărat de conciliere, dar de înţelegere matură, superioară a faptului că e nevoie să lucrăm, toţi pentru ţara asta într-un moment dificil sau va continua o logică pe care i-o cunoaştem, va opta pentru un Guvern cu o majoritate conjuncturală, mai face rost de doi-trei oameni, îi mai înrolează la domnul general Oprea, asta este alegerea preşedintelui, responsabilitatea preşedintelui şi nu-i a mea", a subliniat Crin Antonescu.
Întrebat dacă a stabilit cu Geoană sesizarea CC în cazul unui refuz de desemnare a premierului propus de majoritate, Antonescu a menţionat necesitatea unui asemenea demers.
"Noi dorim să avem, şi juriştii se vor pronunţa asupra modalităţii în care se procedează în cazul acesta, o pronunţare a Curţii Constituţionale, pentru că este inacceptabil ca, din punctul nostru de vedere Constituţiei, să fie răstălmăcită de însuşi preşedintele ţării şi văd că deja de din ce în ce mai mulţi comentatori, analişti şi oameni care se propunţă public asupra Constituţiei", a conchis Antonescu.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, după întâlnirea cu PSD, că social-democraţii propun o majoritate amplă în jurul lui Crin Antonescu premier.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO