Antonescu: Îi respect pe Marko şi Borbely, dar nu pot să-i iau în serios când mă acuză de naţionalism

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la lansarea candidaţilor USL Mureş, că, deşi îi respectă pe liderii UDMR Marko Bela, Borbely Laszlo şi Verestoy Attila, nu poate "să îi ia în serios" când îl "acuză de naţionalism", aceasta fiind o acuzaţie "caraghioasă".

177 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Îi respect pe Marko şi Borbely, dar nu pot să-i iau în serios când mă acuză de naţionalism

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Aş spune un singur lucru în legătură cu o acuzaţie caraghioasă care mi se tot aduce de la acel moment încoace, pe care din păcate mi-au adus-o şi oameni politici pe care-i cunosc de 20 de ani, cu care colaborez de 20 de ani: acuzaţia de naţionalism. Sigur, nu pot să-i iau în serios nici pe colegii mei de Parlament de 20 de ani, pe cei care îi respect sincer, ca Marko Bela, Borbely Laszlo, Verestoy Attila, nu pot să-i iau în serios când mă acuză de naţionalism, ei ştiind foarte bine că eu, ca şi toţi parlamentarii şi toţi liderii de până acum ai PNL, suntem oameni care am făcut tot ce ne-a stat în putinţă şi tot ceea ce era corect să facem pentru respectarea pluralismului, a identităţii culturale, istorice şi lingvistice, pentru drepturile minoritarilor maghiari, ca şi de celelalte feluri în această ţară", a spus Antonescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că nu respinge "de tot" acuzaţia de naţionalism şi că subliniază, ca şi la precedenta întâlnire cu reprezentanţii USL din Mureş, că "trebuie" să fie naţionalişti cât timp asta nu presupune negarea identităţii şi a drepturilor unor minorităţi.

"Da, sunt naţionalist şi trebuie să fim naţionalişti. Atâta vreme cât ştim foarte bine şi am dovedit că naţionalismul nu înseamnă negarea identităţii şi drepturilor oricărei minorităţi, ştim şi am dovedit că naţionalismul pe care l-am dovedit nu înseamnă îngustime, obscurantism, izolare, nu înseamnă că ne credem buricul pământului, că nu ne cunoaştem păcatele, pe ale noastre, ca şi pe ale altora. Sunt naţionalist şi cred că trebuie să fim naţionalişti, atâta cât să înţelegem că nu pot recunoaşte şi apăra identitatea altuia dacă nu o cunosc şi nu o apăr pe a mea; atâta vreme cât înţeleg că nu pot apăra dreptul la limbă maternă sau la identitate culturală al altuia atâta vreme cât nu-mi apăr limba mea, limba oficială a acestui stat, singura limbă oficială a acestui stat. Atâta vreme cât înţelegem şi putem dovedi că există majorităţi şi minortităţi, că o minoritate nu e mai nimic cu prejos decât o majoritate, că din rândul minorităţilor s-au ridicat oameni extraordinari, care şi-au slujit cu cinste şi onoare ţara în care trăiau - şi erau minoritari. În acelaşi timp, nu avem cum să dăm un destin acestei ţări, cu români, cu unguri, cu orice minoritate, împreună, în respect reciproc şi respect de identitate, câtă vreme nu înţelegem că totuşi această ţară înseamnă şi o naţiune, că această naţiune este naţiune română, că această naţiune are interese, valori şi orizont, care trebuie slujite şi apărate de conducătorii ei de orice naţionalitate. Acesta este naţionalismul meu, nimic mai mult, dar nimic mai puţin", a spus Antonescu.

El le-a spus celor prezenţi la lansarea candidaţilor USL Mureş că moţiunea de cenzură "care a dus la scurtarea suferinţei românilor" a fost generată de ei, de modul cum s-au "ridicat pentru apărarea unor valori" şi că este onorat să fie alături de ei şi de deputatul PNL Ciprian Dobre, care, cu ocazia susţinerii moţiunii de cenzură ce "a dus la înlăturarea Guvernului Băsescu zis Boc sau Ungureanu, a rostit în trei limbi formula «Nu, asta nu, niciodată»".

În final, Antonescu le-a urat candidaţilor USL din Mureş să conducă bine comunităţile, "din punctul de vedere al convieţuirii interetnice şi al serviciului public în favoarea cetăţeanului".

USL are 1.447 de candidaţi în judeţul Mureş, dintre care 59 la funcţia de primar, inclusiv la Târgu Mureş, unde s-a înscris în cursa electorală Cornel Brişcaru (PSD). Din partea USL, la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş candidează deputatul Ciprian Dobre (PNL).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici