Antonescu: În cazul Libiei, Băsescu a avut o lungă tăcere, întreruptă de un interviu TV privilegiat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că, în loc să prezinte o poziţie clară şi consecventă cu aliaţii României în cazul Libiei, şeful statului, Traian Băsescu, a avut o lungă tăcere, întreruptă de un interviu privilegiat la un post de televiziune.

Urmărește
6 afișări

"În loc să avem o poziţie clară şi consecventă cu principalii noştri aliaţi, cu atitudinea României altădată, în împrejurări oarecum asemănătoare, am avut o lungă tăcere întreruptă de un interviu privilegiat, doar cu o televiziune, în care oricum nu ne-a spus prea multe, şi de o intervenţie mai degrabă arţăgoasă şi cu caracter polemic, de o luptă cu moderatoarea emisiunii, la alt post de televiziune", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că PNL consideră că, prin atitudinea preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în cazul Libiei, România a fost pusă într-o poziţie marginală, echivocă şi păguboasă.

"Noi am ratat ocazia de a avea o poziţie foarte clară, consecventă, alături de principlii noştri aliaţi, SUA, Franţa, Marea Britanie. Nici până azi nu avem din partea oficialilor responsabili de politica externă, în primul rând Traian Băsescu, o poziţie fermă, clară, explicită", a spus Antonescu.

Potrivit liderului liberal, faptul că Traian Băsescu "se ascunde" după condiţia de discreţie a unui mandat pe care ambasadorul la NATO îl are sau după aşteptarea unei decizii a NATO nu poate induce în eroare.

"Credem că era obligaţia şefului statului, cap al politicii extrne româneşti, să comunice cu opinia publică din România. Toţi ceilalţi lideri mondiali şi europeni şi-au justificat opţiunile, au arătat cetăţenilor din ţările lor pe ce se întemeiază opţiunea lor. În România nu s-a întâmplat, nu e normal", a spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la TVR, că România nu are de ce să se pronunţe în acest moment în problema Libiei, precizând că ţara noastră respectă Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind instituirea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei.

Băsescu a mai spus că nu poate lua decizii "singur" în problema Libiei, CSAT fiind cel care va decide în privinţa implicării României şi că ţara noastră este în imposibilitatea de a participa în acest moment la intervenţiile militare din Libia pentru că avioanele româneşti "nu fac faţă".

Şeful statului a mai declarat, duminică, la Realitatea TV, că poziţia oficială a României în problema Libiei se va exprima după aprobarea de către NATO a directivei de execuţie a planificării operaţiunii din Libia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici