Antonescu: În raportul neoficial apar nişte teme care exced nu doar MCV, dar şi atribuţiile Comisiei Europene

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi că în proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE", el exprimându-şi speranţa ca acestea să nu fie incluse în raportul final.

Urmărește
1287 afișări
Imaginea articolului Antonescu: În raportul neoficial apar nişte teme care exced nu doar MCV, dar şi atribuţiile Comisiei Europene

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Întrebat despre ceea ce va constata CE în raportul privind MCV, Crin Antonescu a răspuns: "Pot să fac şi eu o critică din capul locului, şi anume că acolo apar nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE".

"Primul lucru care sare în ochi este că, deşi MCV are nişte zone foarte clare, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere sau chiar măsuri de natură strict politică. Discutăm despre ceea ce ştim în acest moment că ar circula. (...) Sper ca în forma finală, oficială a raportului să dispară", a mai spus preşedintele interimar.

El a menţionat că discută despre forma neoficială a proiectului de raport.

Declaraţiile lui Crin Antonescu la RRA:

  • Problema României este dacă doreşte să continue cu Traian Băsescu sau dacă vrea să aleagă un alt drum.

  • Accesul în Schengen a fost refuzat României până să vină la putere guvernul Ponta, deşi condiţiile au fost îndeplinite. Motivele blocării sunt de natură politică. Este de presupus că pretextul va fi folosit în continuare pentru a amâna intrarea ţării în Schengen, dar asta nu are nicio legătuă în fond cu evenimentele politice din România.

  • Nu s-a schimbat nimic în legislaţia sistemului judiciar din România. Nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a justiţiei.Poate prin rapiditatea unor măsuri constituţionale s-au stârnit nedumeriri. Suntem în situaţia de a câştiga credibilitatea.

  • România nu e în situaţia de a i se testa, verifica şi monitoriza angajamentul faţă de valorile democratice. Financial Times vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. Nu cred că se poate pune problema ca nişte lideri europeni să aibă nişte trimişi care să monitorizeze angajamentul României faţă de democraţie.

  • Deşi MCV are zone de interes, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere de natură strict politică. E normal să existe nişte critici în acest raport, dar dacă aceste critici sunt justificate trebuie să genereze măsurile care se impun. Acolo ar putea apărea referiri la teme şi decizii care exced atribuţiile Comisiei Europene, cum ar fi un fel de interdicţie pentru autorităţile române de exercitare a dreptului de a acorda graţierea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici