Antonescu: La capitolul Justiţie, preşedintele şi Guvernul Băsescu-Geoană-Boc au rămas iar corigenţi

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că raportul pe Justiţie al CE este un eşec al şefului statului şi al Guvernului PSD-PDL, apreciind că Traian Băsescu şi actualii guvernanţi au rămas corigenţi la capitolul Justiţie.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Antonescu: La capitolul Justiţie, preşedintele şi Guvernul Băsescu-Geoană-Boc au rămas iar corigenţi

Antonescu: La capitolul Justiţie, preşedintele şi Guvernul Băsescu-Geoană-Boc au rămas iar corigenţi

"Să o spunem foarte clar din capul locului, acest raport ne arată că, şi la capitolul Justiţie, preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Băsescu-Geoană-Boc au rămas din nou corigenţi. Ne-au spus foarte clar, fără echivoc, că scopul acestui Guvern şi scopul activităţii sale în acest domeniu este eliminarea monitorizării, acest lucru nu s-a reuşit", a susţinut Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a menţionat că "raportul pune în lumină în continuare grave disfuncţii, neîndeplinirea unor standarde pe care Comisia le-a cerut", adăugând că, "în momentul care preşedintele României, Guvernul, ministrul Justiţiei, sprijiniţi de o majoritate parlamentară de 70%, au avut la dispoziţie toate pârghiile pentru a acţiona în acest sens şi verdicul este aceasta, concluzia nu poate fi decât aceea a unui eşec pe care toţi aceşti actori şi responsabili politici din România trebuie să şi-l asume".

"Este de remarcat că în ultimii 5 ani situaţia la acest capitol s-a înrăutăţit şi, din punct de vedere al preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, aceşti 5 ani sunt o succesiune de momente de eşec, de promisiuni neonorate şi putem spune că sub anumite aspecte situaţia s-a înrăutăţit permanent", a spus Antonescu.

El a mai spus că "raportul vorbeşte încă o dată despre faptul că Parlamentul a obstrucţionat Justiţia, vorbind foarte franc în câteva cazuri presupuse de mare corupţie sau, în orice caz, cazuri în care înalţi demnitari ai statului român sunt puşi în discuţie". Antonescu a ţinut să menţioneze că PNL, prin grupurile sale parlamentare, a votat întotdeauna pentru ca Parlamentul să nu fie un obstacol în calea Justiţiei, chiar atunci când a fost vorba de demnitari care aparţineau partidului şi de a căror nevinovăţie până la proba contrarie erau convinşi.

"Aş vrea să mai adaug doar faptul că situaţia Justiţiei din România este mult mai gravă decât ia în discuţie acest raport al Comisiei Europene. Există lucruri despre care raportul nu discută sau discută puţin, dar care nu sunt mai puţin grave pentru cel care trebuie să fie beneficiarul funcţionării Justiţiei şi anume justiţiabilul român, cetăţeanul român. Avem în continuare o Justiţie greoaie, în care cetăţenii nu au încredere, care a început să aibă în ultimele luni disfunţii fără precedent", a spus Crin Antonescu.

El a adăugat că mai există şi alte probleme ale Justiţiei, care se văd "în războiul dintre magistraţi, preşedinte şi Guvern", probleme ce ţin de disfuncţii de ordin material, bugetar, ameninţări cu greva.

"Pe de altă parte, ar mai trebui spus că Justiţia şi problemele Justiţiei din România nu se reduc în continuare la rezolvarea sau nu a cazurilor care implică demnitari, iar faptul că toate dosarele construite de DNA nu şi-au găsit o soluţionare, cele mai multe dintre ele, nu au ajuns măcar într-o instanţă, e un lucru la care raportul se referă mai puţin. Conchizând, avem un eşec profund oficial şi din punctul de vedere al Comisiei al acutalilor guvernanţi ai României, al acualului preşedinte al României, la capitolul Justiţie", a spus Antonescu.

CE a adoptat, miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înaintea vacanţei, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici