Antonescu: Nimeni în România nu vrea conjunctură electorală unde maghiarii să nu mai fie reprezentaţi

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, referitor la afirmaţiile secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt, că "nimeni în România nu-şi doreşte o conjunctură electorală în care maghiarii să nu mai fie reprezentaţi", dar nu este exclus să dorească acest lucru cineva "de dincolo".

252 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nimeni în România nu vrea conjunctură electorală unde maghiarii să nu mai fie reprezentaţi

Crin Antonescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că este "mirat" de declaraţiile făcute de secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe Nemeth Zsolt, care spunea că recentele evoluţii ale situaţiei din România, inclusiv declaraţiile Guvernului referitoare la legea privind dreptul de vot şi legea minorităţilor, precum şi problema Facultăţii de Medicină de la Târgu Mureş, sunt un motiv de îngrijorare pentru Ungaria.

"Eu sunt mirat de faptul că un responsabil al Ministerului de Externe al unui stat foarte serios şi cu tradiţie diplomatică precum Ungaria poate să pună astfel problema. De unde să pună problema încetării raporturilor diplomatice a două state. (Nemeth a făcut referire la posibilitatea deteriorării relaţiilor "promiţătoare" dintre cele două state - n.r.). În ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş, până la urmă Guvernul nu a făcut deocamdată decât să consacre o hotărâre a unei instanţe şi să pună, să spunem aşa, în paranteze efectele unei hotărâri abuzive, recunoscute în ansamblu ca abuzive şi de Parlament - pentru care Guvernul a şi căzut. În rest, nu cred că a adus Guvernul vreo atingere cu vreo măsură sau vreo intenţie de măsură drepturilor minorităţii maghiare din România", a spus Crin Antonescu.

El a adăugat că reprezentanţii USL au avut în această săptămână "discuţii, chiar şi neoficiale", cu lideri ai UDMR, în legătură cu noua lege electorală.

"Noi suntem cât se poate de preocupaţi ca minoritatea maghiară să fie bine şi corect reprezentată în Parlamentul României. Nimeni în România nu-şi doreşte o conjunctură electorală în care maghiarii să nu mai fie reprezentaţi. Poate dincolo de hotarele României îşi doreşte cineva asta, în România în niciun caz, nimeni. Minoritatea maghiară este numeroasă, este importantă, este prestigioasă, a dovedit că îşi poate găsi expresie politică şi UDMR, dincolo de toate lucrurile care ne despart în acest moment şi ne-au despărţit în ultimii trei ani, s-a dovedit a fi un partid politic viabil în România şi, în fine, care alături de alte partide a contribuit şi el la lucurile bune care s-au întâmplat. Legea electorală nu o putem face însă aşa cum vor reprezentanţii a 18 minorităţi sau chiar reprezentanţii unei singure minorităţi. Dacă mergem pe formula aceasta a noastră este adevărat că s-ar putea ca maghiarimea din România, deci nu vorbesc de UDMR, să aibă mai puţini senatori şi deputaţi sau ca unii maghiari care au votat UDMR sau altceva să nu-şi vadă reprezentantul în Parlament, dar orice sistem face asta", a spus Antonescu.

El a adăugat că sistemul propus de USL, de vot uninominal pur, poate genera situaţii în care formaţiuni care obţin 20 la sută din voturile cetăţenilor români nu se regăsesc în Parlament.

"Deci nu e ceva împotriva UDMR. În orice caz UDMR, spre deosebire de alte formaţiuni, chiar mai mari teoretic decât Uniunea, are măcar garantat accesul în Parlament destul de semnificativ. Sunt totuşi, în principal Harghita, Covasna, dar şi alte zone, comunităţi compacte maghiare, care oricum vor câştiga pe uninominal", a arătat el.

Întrebat dacă îi place varianta adoptată de Senat a noii legi electorale, Antonescu a spus că da, precizând că el este chiar iniţiator al proiectului, alături de Victor Ponta.

"Sigur că îmi place, sunt doar iniţiator alături de Victor Ponta. Să depun amendament? Eu am iniţiat-o în această formă. Îmi place foarte tare şi nu înţeleg de ce nu le mai place celor din PDL. Nu înţeleg de ce preşedintele Traian Băsescu nu iese ca-n vremurile bune, cum ieşea cucul din ceas, adică periodic, să-i îndemne să voteze o asemenea formulă - pentru că, nu-i aşa, uninominalul a fost dragostea noastră şi a fost dragostea lor. Povestea pe care o spun unii cum că vom avea partid unic este absurdă pentru că şi dacă USL va câştiga 80%, 90% din mandate, USL e uniune, nu e un partid. În al doilea rând, o asemenea formulă garantează majorităţi puternice, majorităţi solide şi România are nevoie în perioada următoare de majorităţi solide. Şi apoi gândiţi-vă, până la urmă, nu din Ungaria condusă de Victor Orban ne-ar putea veni reproşurile şi învăţămintele în această privinţă. Acolo o formaţiune, FIDESZ, care are cât are, peste 60%, a schimbat şi Constituţia, a naţionalizat, a închis ziare, a făcut ce a vrut şi cred că nu s-a pus în discuţie caracterul democratic al statului maghiar membru al UE", a conchis Antonescu.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat, la solicitarea MEDIAFAX, "invitarea", miercuri, a ambasadorului Ungariei la Bucureşti, adăugând că subiectul UMF din Târgu-Mureş nu a fost un subiect al întrevederii.

"MAE confirmă invitarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti la 16 mai 2012. În contextul în care acesta efectua o deplasare în provincie, la MAE a venit domnul Adam Balazs, prim-colaborator al ambasadei. În cadrul întrevederii nu a fost abordat subiectul Universităţii de Farmacie şi Medicină din Târgu-Mureş, ci doar cele referitoare la reînhumarea lui Nyiro Jozsef şi declaraţiile recente ale unor politicieni ungari", se arăta în precizarea Ministerului de Externe pentru MEDIAFAX.

De asemenea, "în cadrul audienţei, partea română a transmis disponibilitatea de a aborda orice subiect în cadrul unor discuţii bilaterale, la nivel diplomatic, nu prin intermediul mass-media, în contextul relaţiilor de parteneriat strategic dintre România şi Ungaria şi al colaborării excelente la nivelul Uniunii Europene", menţiona MAE.

Ministerul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în România, în urma unor declaraţii critice făcute de secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth privind noile politici ale Guvernului român referitoare la minorităţi, a anunţat miercuri Budapesta, potrivit MTI.

Potrivit Ministerului ungar de Externe, un oficial executiv din cadrul ambasadei, Adam Balazs, a dat curs convocării, în lipsa ambasadorului Oszkar Fuzes.

România şi-a exprimat dezaprobarea faţă de remarcile făcute de Nemeth săptămâna trecută, potrivit cărora noile legi ale României, inclusiv cele referitoare la dreptul de vot şi la minorităţi, sunt "motive de îngrijorare".

Un alt punct criticat au fost eforturile ungare de a organiza reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc.

Balazs a transmis părţii române că Guvernul ungar consideră reînhumarea o problemă de respect pentru poet, precum şi un eveniment cultural. El a adăugat că Guvernul ungar este deschis cooperării cu noul Executiv român.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a declarat joia trecută că recentele evoluţii ale situaţiei din România, inclusiv declaraţiile Guvernului referitoare la legea privind dreptul de vot şi legea minorităţilor, precum şi problema Facultăţii de Medicină de la Târgu Mureş, sunt un motiv de îngrijorare pentru Ungaria.

El a precizat că în ultimii ani relaţiile româno-ungare au fost caracterizate de un respect mutual şi o recunoaştere a intereselor reciproce, ceea ce a condus la realizarea multor proiecte de succes. Nemeth a adăugat, totuşi, că este încă posibilă evitarea pericolului şi Guvernul ungar are voinţa politică să facă acest lucru.

Un nou Guvern de stânga a preluat conducerea la Bucureşti săptămâna trecută şi una dintre primele măsuri a fost de a împiedica deschiderea unei secţii maghiare a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş. Reprezentanţii Guvernului au afirmat că sistemul de reprezentare proporţională va fi eliminat, noul sistem urmând să se bazeze pe votul uninominal într-un singur tur. Ei au precizat, de asemenea, că legea minorităţilor va fi aprobată fără capitolul privind autonomia cultural, a mai relatat MTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici