Antonescu: Nu există un document cu 10-11 porunci ale lui Jose Barroso către Victor Ponta

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu există niciun fel de "10 porunci" ale preşedintelui CE, Jose Barroso, către premierul Victor Ponta, pentru că nu există un document în acest sens şi pentru că ar fi însemnat o depăşire a atribuţiilor Comisiei Europene.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu există un document cu 10-11 porunci ale lui Jose Barroso către Victor Ponta

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există aşa ceva, pentru că nu există un document, ar fi însemnat o depăşire de atribuţii inacceptabilă şi de neimaginat a Comisiei Europene pe care cineva cu experienţa domnului Barosso ar fi putut-o face", a spus Antonescu.

Preşedintele interimar a continuat: "Cum putea preşedintele Barroso să îi dea dispoziţii primului-ministru al României despre ce să facă preşedintele României, chiar şi interimar? Aşa ceva este de neimaginat".

Potrivit lui Antonescu, adevărul trebuie spus foarte clar, iar oamenii care sunt preocupaţi de respectarea Constituţiei nu pot face asemenea confuzii în niciun caz.

RFI a relatat că CE adresează României 11 cerinţe, între acestea figurând nicio graţiere prezidenţială, nicio numire în posturile de procuror general al României şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Lista difuzată de RFI este următoarea:

1. Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)

*Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38

*Reinstaurarea regulii majorităţii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistraţi pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41

*Renunţarea la folosirea de ordonanţe de urgenţă în cazul unor decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului ori Constituţia şi în situaţii care nu prezintă urgenţă

*Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare.

*Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.

*Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar şi evitarea criticării acestor decizii judiciare.

2. Redarea încrederii:

*Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorităţii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent şi obiectiv

*Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie: proceduri publice şi transparente şi liste deschise pentru oricine, selecţii bazate pe criterii de profesionalism şi integritate şi de palmares în domeniul luptei anti-corupţie.

*Nicio graţiere prezidenţială în cursul actualei preşedinţii

*Numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate. Obligaţia celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile.

*Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupţie la nivel înalt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici