Antonescu: Nu pot spune ca Meleşcanu şi Ungureanu să nu facă politică, PNL i-a pus miniştri

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, joi, comentând adoptarea Legii lustraţiei, că nu poate spune că Teodor Meleşcanu şi Mihai Răzvan Ungureanu nu ar trebui să facă politică în România, în condiţiile în care partidul său i-a desemnat miniştri de Externe.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nu pot spune ca Meleşcanu şi Ungureanu să nu facă politică, PNL i-a pus miniştri

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)

"PD încearcă să se facă campionul unor cauze care nu i-au aparţinut niciodată. Nici azi, în al 12-lea ceas, nu poate duce la capăt ce a mai rămas dintr-un asemenea proiect de lege şi, personalizând, intuitu personae, au grijă să scoată Comitetul Central al UTC sau persoanele asimilabile fostului corp diplomatic al României lui Ceauşescu din această lege", a spus Antonescu.

"Nu vreau să spun prin asta că eu socotesc că Ungureanu sau Meleşcanu nu ar trebui să facă politică în România. Nu pot spune asta după ce partidul meu i-a desemnat miniştri de Externe. Sunt un om foarte corect, dar am dat aceste exemple ca să vedem că PD, cu acest demers, nu poate avea pretenţia nici în glumă că rezolvă o temă mare, dureroasă, reală a societăţii româneşti", a spus Antonescu.

Liderul PNL a precizat că lustraţia este o temă pe care societatea românească a ratat-o, rezolvând-o, cu ghilimele, după 22 de ani, în doar 48 de ore. "Lustraţia, care ar fi fost nu numai dreaptă, dar foarte necesară, s-a ratat nu numai acum 20 de ani, dar de 20 de ani încoace din cauza insuficientei forţe a alternativelor politice din România la începutul lui '90, din cauza vastului sistem de complicităţi, din cauza faptului că cei puternici din afara României interesaţi de evoluţia democratică a României nu ne-au ajutat pe cei care, puţini, slabi, (...) am vrut să o facem. (...) Puteri democratice la care speram acest ajutor au preferat să lucreze mai degrabă cu lustrabilii decât să ajute un efort de lustraţie în România", a spus Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că România sănătoasă a fost şi în această privinţă prea slabă, înregistrând o înfrângere.

Antonescu a precizat, răspunzând unei întrebări, că Legea lustraţiei nu mai foloseşte nimănui în acest moment. "PD încearcă să mai adune nişte voturi de la dreapta, de la oameni care au dorit de 20 de ani o lege a lustraţiei. Nu cred că-i poate satisface cu ce a rămas din Legea lustraţiei în acest moment. Nu cred că are vreo eficacitate, nici măcar dimnsiunea morală nu e îndeplinită", a mai spus Antonescu.

Legea lustraţiei a fost adoptată, rapid, marţi dimineaţă în Comisia juridică a Camerei şi apoi în plen, fără a exista un raport care să fie distribuit parlamentarilor prezenţi.

Rapiditatea cu care a fost votată, marţi, în Camera Deputaţilor l-a "şocat" şi pe Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, care a apreciat că această lege vine cu o întârziere de 22 de ani.

Legea lustraţiei a fost votată în absenţa opoziţiei, aflată în grevă parlamentară.

Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Legea lustraţiei, votată de Camera Deputaţilor, prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici