- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu: Nu suntem foarte optimişti în privinţa rezultatului moţiunii
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că liberalii nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte rezultatul votului la noua moţiune de cenzură, depusă vineri de către reprezentanţii opoziţiei.
Antonescu: Nu suntem foarte optimişti în privinţa rezultatului moţiunii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Liderul liberalilor susţine însă că aşteaptă şi răspunsul Curţii Constituţionale în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei şi crede că parlamentarii, chiar şi cei democrat-liberali, care provin din învăţământ, vor da în acest caz o "probă de conştiinţă".
"Noi am spus încă dinainte că dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe această lege vom depune o nouă moţiune de cenzură. Sigur că, aşa cum am spus-o şi înainte de cealaltă moţiune, nu înseamnă că suntem foarte optimişti în privinţa rezultatului. Faptul că Guvernul Boc a anunţat chiar dinainte de prima moţiune de cenzură că a doua zi va angaja răspunderea este dovada evidentă a faptului că asta este nota de plată politică pentru UDMR. Avem oricum foarte multe obiecţii în legătură cu acest capitol şi alte articole ale legii şi, ca atare, împreună cu PSD, care s-a alăturat demersului nostru, am depus moţiunea de cenzură", a declarat, vineri, la Galaţi, preşedintele PNL, Crin Antonescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Liderul liberal a precizat că, în acelaşi timp, aşteaptă şi decizia Curţii Constituţionale în legătură cu constituţionalitatea procedurii angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe Legea educaţiei.
Referindu-se la această lege, Antonescu a făcut un apel la o "probă de conştiinţă" pe care să o dea parlamentarii care provin din zona educaţiei, spunând că formula propusă de către Guvern încearcă politizarea la vârf a universităţilor şi dispariţia autonomiei universitare.
"Este o nouă probă de conştiinţă pe care o dau, într-adevăr, parlamentarii din Ardeal, dar eu n-aş reduce la asta. Este o probă pe care o dau parlamentarii care provin din învăţământ, din mediul universitar, o dau parlamentarii care în atâţia ani, totuşi, au făcut ca în România să existe autonomie universitară şi care acum va dispărea. Practic, una din ţintele acestei legi este politizarea la vârf a univesităţilor din România. Asta nu s-a mai întâmplat şi vă aduc aminte, de pildă, că între 1992 şi 1996, în timpul regimului Iliescu-PSD, regim care nu era deloc prieten cu opoziţia, totuşi profesorul Emil Constantinescu, contracandidat, adversar politic al lui Ion Iliescu, era rectorul Universităţii din Bucureşti. Că în 1996-2000, în timpul Guvernului Convenţiei Democrate şi preşedintelui Constantinescu, lider al PDSR, cum se numea atunci, era rectorul Politehnicii din Bucureşti. Evident că astăzi pentru puterea actuală nu mai este de suportat ca oameni de talia unui Andrei Marga sau Ecaterinei Andronescu sau a lui Nicolae Robu să mai fie rectori. Or această libertate, această autonomie reală a învăţământului universitar, trebuie apărată", a declarat Antonescu.
PNL şi PSD au depus, vineri, la Parlament, noua moţiune de cenzură, iniţiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, având 22 de pagini şi fiind semnată de 137 de parlamentari.
Noua moţiune de cenzură a fost depusă de către viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, deputatul PSD Cristian Dumitrescu şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu, aceasta din urmă precizând că titlul moţiunii de cenzură este "Legea educaţiei naţionale - o lege anti-educaţie şi anti-românească". Andronescu a spus că PSD şi PNL au decis iniţierea acestei moţiuni de cenzură pentru că sistemul de învăţământ "o aştepta".
Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie.
De altfel, miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", a întrunit doar 219 voturi "pentru", faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.