- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu: OUG privind abrogarea legilor e neconstituţională
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că ultima "ispravă" a lui Boc, OUG privind abrogarea legilor adoptate de Parlament, este o cenzură asupra puterii Legislative şi a anunţat că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.
Antonescu: OUG privind abrogarea legilor e neconstituţională (Imagine: Mediafax Foto)
"Ultima ispravă a primului-ministru, care după ce a cântat, a jucat fotbal, a prestat la masa şefului în noaptea alegerilor tot în plan muzical, s-a gândit să ia şi o măsură de om de stat. Este Ordonanţa prin care, în mod nemaiauzit, poate că în calitate de profesor de drept constituţional, ne explică unde a găsit precedentul, Guvernul îşi dă dreptul de a abroga legi adoptate de Parlament, care încă nici nu au intrat în vigoare, de a exercita practic o cenzură asupra puterii legislative. În sensul acesta, nu e niciun fel de dubiu că este o OUG neconstituţională, noi vom sesiza Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea unei asemnea măsuri", a spus Antonescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
El a subliniat că va trebui ca nu numai liberalii, ci toată societatea românească, să decidă pe viitor dacă se doreşte ca România să fie o ţară democratică, europeană şi prosperă sau "terenul de vânătoare al clanului Băsescu şi al complicilor lui şi ai celor din PDL şi PSD".
"Atragem încă o dată atenţia că, aşa în minoritate cum ne aflăm, în Parlament ne facem datoria de opoziţie şi arătăm că toate aceste lucruri au o legătură, că aceşti oameni, în special preşedintele, primul-ministru, reprezentanţii PD, ai PSD prin cel puţin prin complicitate, încearcă să ducă România înapoi şi să anuleze câştigurile pe care România le-a dobândit", a spus Antonescu.
El a menţionat referindu-se la comportamentul actualei puteri că "până şi comuniştii încercau să păstreze nişte aparenţe, care se pare că nu sunt respectate de clanul Băsescu".
"Fac apel la istorici sau unii jurnalişti cu bună cunoaştere să-mi spună dacă vreodată Nicolae Ceauşescu care era un dictator absolut, într-un regim comunist, dictatorial perfect, nu democratic, dacă şi-a permis vreodată să-l cheme noaptea de Dăscălescu sau pe Verdeţ cine erau prim-miniştrii ai României să-i cânte la şpriţ, dacă, aşa cum nu era democraţie vreun Guvern comunist a dat vreo asemenea lege sau ordonanţă prin care să cenzureze Marea Adunare Naţională care nu era un Parlament în sesnsul democratic al cuvântului, dar vreau să spun că până şi comuniştii, în plină dictatură, una din cele mai absurde, dicatatura Ceauşescu, încercau să păstreze nişte aparenţe. Se pare că aceste aparenţe nu mai sunt nici măcar ele păstrate de clanul Băsescu", a conchis Antonescu.
În plus, Ludovic Orban a anunţat că sesizarea către Avocatul Poporului va fi trimisă de PNL în cursul zilei de joi.
Actele normative vor putea fi completate sau abrogate şi înainte de data intrării în vigoare, după adoptare, în situaţii temeinic justificate, a decis Guvernul prin ordonanţă de urgenţă.
"În contextul efortului general de reformare a unor reglementări de o deosebită importanţă pentru sistemul românesc de drept, se impune cu necesitate consacrarea unor soluţii legislative cu caracter general, în sensul ca actele normative să poată fi modificate, completate sau abrogate şi anterior intrării lor în vigoare, ca măsură prealabilă, astfel încât adoptarea noilor reglementări şi, implicit, abrogarea celor anterioare - în vigoare ori adoptate, însă neintrate în vigoare - să fie riguros efectuate", se arată în ordonanţă.
Ulterior, Guvernul a precizat că abrogarea sau completarea unor acte normative înainte de intrarea în vigoare este impusă de cazurile din ultimii ani, când s-a constatat că unele documente adoptate, dar neintrate în vigoare nu pot fi aplicate în lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflectă nevoile societăţii.
Legislaţia în vigoare permite modificarea, completarea, abrogarea numai cu privire la actele normative intrate în vigoare.
Consiliul Legislativ a recomandat Guvernului să reconsidere propunerea ca actele normative să fie completate sau abrogate înainte de intrarea în vigoare, arătând că proceduri de acest gen nu există în legile altor state europene şi că prevederea ar trebui restrânsă doar la excepţii, precum Codurile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO