Antonescu: PNL cere conducerii Camerelor să pună luni pe ordinea de zi citirea moţiunii de cenzură

Publicat: 16 05. 2014, 19:16
Actualizat: 29 03. 2020, 20:35

„Cerem public reprezentanţilor majorităţii parlamentare, PSD în principal, în conducerea celor două Camere să respecte Constituţia, legile şi să pună pe ordinea de zi de luni a Camerei şi Senatului citirea moţiunii de cenzură”, a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că PNL a iniţiat o moţiune de cenzură, care reprezintă un act elementar de democraţie şi care ţine de procedurile parlamentare şi a subliniat că acest lucru s-a respectat în cei 25 de ani de demcraţie din România, indiferent de majoritatea parlamentară.

Antonescu a precizat că luni expiră cele cinci zile în care legea obligă la citirea moţiunii de cenzură şi a spus că liberalii sunt pregătiţi ca acest lucru să aibă loc.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni, luni, în şedinţă, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX. Şedinţa va avea loc de la ora 12.00, informează Camera.

Liberalul Dan Motreanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, le-a solicitat preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură luni, cerându-le celor doi să respecte Regulamentul.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, miercuri, că moţiunea de cenzură iniţiată de liberali trebuie să fie prezentată luni în plenul celor două Camere ale Parlamentului, solicitând PSD şi şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să respecte prevederile Regulamentului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului nu a avut cvorum, motiv pentru care nu a putut fi stabilită data dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, acest lucru urmând a fi tranşat luni.

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a depus marţi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP, la conducerea celor două Camere ale Parlamentului.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.