- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.10.2013, 10:53)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu propune un pact al forţelor politice în privinţa criteriilor de exploatare a resurselor
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", că va propune un pact al tuturor forţelor politice în privinţa criteriilor de exploatare a resurselor prin intermediul unor actori economici.
Urmărește
286 afișări
Antonescu propune un pact al forţelor politice în privinţa criteriilor de exploatare a resurselor (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)
"Pornind de la ce s-a întâmplat cu Roşia Montană şi pornind de la ideea că, chiar dacă noi votăm împotriva acestui proiect, nu respingem deloc ideea, nu avem o poziţie închisă sau refractară la ideea exploatării rezonabile şi convenabile a unor resurse, eu am chiar un proiect, o să-l pun foarte curând în discuţie, să-l propun nu doar partenerilor din USL şi celorlalte forţe politice (...) a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate şi responsabilitate în legătură cu industria extractivă sau cu exploatarea resurselor în general", a spus Antonescu la Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a menţionat că în funcţie de acest document ar trebui să se deruleze eventualele proiecte în domeniul exploatării resurselor.
Liderul PNL a susţinut o serie de principii care ar trebui să facă obiectul pactului, respectiv cel al transparenţei şi reducerea la minimum a clauzelor de confidenţialitate, principiul responsabilităţii, care trebuie să aibă în vedere monitorizarea de către instituţiile statului a investiţiilor şi exploatărilor, precum şi principiul sustenabilităţii.
"Este un angajament public pe care părţile şi-l asumă şi îl respectă sau nu. (...) Dacă el ar intra în conştiinţa publică, asumat de actorii politici, unii azi la putere, mâine în opoziţie, alţii invers ... sigur că atunci când s-ar veni cu un proiect el ar fi confruntat cu elementele fundamentale şi cu criteriile menţionate", a susţinut liderul PNL.
Antonescu a fost întrebat dacă, din punctul său de vedere, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană este un eşec al Guvernului.
"Din punct de vedere al abordării unitare, cum ar fi fost normal, de către USL, este un eşec ... nu atât de grav, e un accident. În orice caz, dacă noi în chip firesc ne-am propus ca toate proiectele Guvernului să vină dintr-o consultare şi dintr-o asumare, dintr-o susţinere a întregii Uniuni, nu e cazul", a răspuns Antonescu.
El fost întrebat care sunt suspiciunile în cazul proiectului Roşia Montană, liderul PNL susţinând că în primul rând a fost vorba de lipsa de transparenţă.
"Chiar dacă lucrurile ar fi putut fi făcute altfel, nu cred că actualul Guvern poartă vina majoră în această privinţă. Se discută de ani de zile, se acordă licenţe, se prelungesc nişte termene, (...) se investesc nişte bani, se cumpără şi se vând acţiuni pe bursă, în general, iar în societatea românească s-au ştiut prea puţine lucruri clare despre acest proiect", a precizat Antonescu.
De asemenea, el a menţionat că nu poate fi de acord cu campania "ecologistă, anticorporatistă, anticapitalistă din păcate" care susţine ideea de a nu se mai deschide exploatări în domeniul resurselor minerale. Antonescu a precizat că, în situaţia în care proiectul de lege privind Roşia Montană va fi respins de Parlament, acest lucru nu exclude modificarea documentului astfel încât să poată fi acceptat.
Liderul PNL a fost întrebat cum se poziţionează în cazul gazelor de şist, acesta răspunzând că este vorba de un subiect care nu trebuie amestecat cu Roşia Montană.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe