- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.09.2013, 17:37)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu: PSD a convenit să revenim la Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, după întâlnirea cu Victor Ponta, că PSD a convenit să se revină la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Roşia Montană şi retragerea procedurii de urgenţă pentru proiectul de lege.
Urmărește
1196 afișări
Crin Antonescu (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)
"Eu mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care în mod normal se asumă sau nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD a convenit, vorbesc de domnul Ponta în calitate de lider PSD, să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament, deci să solicite retragerea procedurii de urgenţă, comisie la care nu m-am opus niciodată şi care să se constituie după retragerea procedurii de urgenţă din Senat", a spus Antonescu, după întâlnirea pe care avut-o cu premierul Victor Ponta şi alţi lideri din USL la cabinetul său de la Senat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a precizat că la nivelul comisiei speciale ar urma să aibă loc audieri ale tuturor părţilor implicate în proiectul Roşia Montană.
Decizia formală de înfiinţare a acestei comisii ar urma să fie luată în plenul celor două Camere săptămâna viitoare, a menţionat Antonescu.
Liderul PNL a făcut un apel către cei interesaţi în proiectul Roşia Montană să renunţe la forme extreme de protest, deoarece discuţiile se poartă "la masa dialogului". "Până la urmă Parlamentul nu a închis uşa niciunei dezbateri, anularea comisiei speciale nu a venit din partea mea, mă bucur că s-a revenit asupra acestei formule şi acolo se vor discuta toate lucrurile", a precizat Antonescu.
El a menţionat că poziţia PNL rămâne aceeaşi în legătură cu subiectul Roşia Montană, respectiv aceea de a vota împotriva proiectului iniţiat de Guvern.
"Nu putem asuma noi în Parlament ceea ce Guvernul nu doreşte sau nu poate să asume", a mai susţinut liderul PNL.
Întrebat despre afirmaţia făcută joi de ministrul Dan Şova potrivit căreia RM Gold Corporation a investit aproximativ 500 de milioane de dolari până în prezent la Roşia Montană şi că diferenţa până la 2 miliarde, care ar putea fi cerute ca despăgubire pentru nerealizarea proiectului, o reprezintă profitul estimat pe care compania ar fi urmat să-l realizeze, Antonescu a răspuns: "Pe sumele care se vehiculează că au fost investite, că au fost cheltuite, am sentimentul că judeţul Alba sau zona aceea din jurul Roţiei Montane ar fi trebuit să fie perla României".
El a arătat că niciodată în România nu s-au investit sute de milioane de dolari într-o zonă. "Nu ştiu dacă e sau nu e. S-ar putea să nu fie. Nu ştiu dacă aici se calculează bugetul de publicitate, dacă se calculează toate aceste lucruri la care, fără îndoială, o firmă are dreptul, dar nu pot fi nicicum puse în continuu sau în datoria poporului român", a spus Antonescu.
Chestionat dacă în cursul discuţiei pe care a avut-o cu premierul acesta l-a edificat în legătură cu daunele pe care statul român ar trebui să le plătească companiei canadiene, liderul PNL a răspuns: "Sigur că nu ştiam, am văzut azi o anumită comunicare".
Întrebat dacă ministrul Şova l-a convins prin declaraţiile sale care arătau că statului român i-ar putea fi cerute despăgubiri de 2 miliarde dolari, Crin Antonescu a răspuns negativ.
"Nu. Eu, din păcate, nu am putut urmări partea conferinţei de presă pe care a susţinut-o ministrul Dan Şova, pentru că tocmai venise premierul şi nu ne uităm împreună la televizor, pentru că s-ar putea să avem percepţii diferite. Ca să avem o atmosferă bună am închis televizorul", a explicat senatorul PNL.
Acesta a declarat că nu ştie ce a vorbit ministrul Şova şi că este foarte curios pentru că "această conferinţă de presă a dl. Şova pesemne că a prezentat date importante".
Pe de altă parte, liderul liberal a ţinut să sublinieze că acele documente care sunt acte guvernamentale şi acte contractuale nu angajează Parlamentul cu nimic.
"Şi îmi pare rău. Sper să nu mai aud oameni care lucrează, nu mă refer la dl. Ponta, în sfera guvernamentală vorbind de parcă ar fi avocaţii altora, vorbind şi spunând: dacă Parlamentul votează într-un anumit fel atunci uite ce-o să păţească. Niciodată nu se discută în felul acesta", a spus copreşedintele USL.
Întrebat ce mai caută în aceste condiţii proiectul privind investiţia de la Roşia Montană în Parlament, Crin Antonescu a afirmat că nu el trebuie să fie întrebat în legătură cu acest subiect pentru că nu l-a trimis el Legislativului.
Chestionat dacă s-a lămurit cu ocazia acestei discuţii, aşa cum a cerut anterior, care este poziţia social-democraţilor, referitor la acest subiect, preşedintele PNL a răspuns negativ.
"Nu, dar, încă o dată vă spun, ar fi fost bine, eu curios sunt, sunt în continuare, încep să o bănuiesc, este evidentă. Că va fi sau nu formulată, aceasta este treaba PSD, nu a mea", a spus Antonescu.
Ministrul Dan Şova a declarat, joi, că, în cazul în care proiectul Roşia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenţii la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, care înseamnă 550 milioane dolari cheltuieli pe investiţii realizate şi 1,5 miliarde profitul estimat.
"Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiţia, ne vor acţiona în instanţele internaţionale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de încălcarea convenţiei de promovare şi protecţie reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întâmpla, nu vom avea o poziţie uşoară. Nu pot emite orice fel de pretenţii, dar pretenţiile se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe profitul estimat, potrivit unui bussinesplan atestat", a explicat Dan Şova, într-o conferinţă de presă.
Întrebat de unde rezultă că investitorul de la Roşia Montană poate cere despăgubiri de 2 miliarde de dolari, Şova a spus că este vorba despre 550 de milioane de dolari pe care acesta i-a investit până în prezent, la care se adaugă 1,5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Antonescu, atac dur la Ponta: Premierul a început un joc destul de parşivel. Cred că vrea tare proiectul de la Roşia Montană, dar nu asumă răspunderea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe