Antonescu: PSD nu e într-o poziţie de forţă, va fi un Guvern jumătate-jumătate
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că PSD nu va fi într-o poziţie de forţă în Guvernul Iohannis, un "acţionar majoritar", susţinând că acest Cabinet nu are cum să fie decât "jumătate-jumătate aritmetic", adică jumătate PSD, jumătate PNL şi UDMR.
Antonescu: PSD nu e într-o poziţie de forţă, va fi un Guvern jumătate-jumătate (Imagine: Adi Pîclişan/Mediafax Foto)
Crin Antonescu a afirmat, la Realitatea TV, întrebat despre posibilitatea ca PNL, odată intrat în această combinaţie, să fie îndepărtat de PSD când va considera că nu mai are nevoie de liberali, că Guvernul Iohannis va fi jumătate-jumătate, iar PSD nu va fi acţionar majoritar.
"Mai greu, pentru că avem un prim-ministru independent, ăsta e un lucru foarte important, nu un amănunt. Avem un parteneriat semnat deja, un acord, avem un parteneriat deja semnat cu UDMR. Practic, va fi un Guvern, nu am discutat aceste detalii, dar nu are cum fi altfel decât un Guvern jumătate-jumătate aritmetic, dacă vreţi, rotunjind, jumătate PSD, jumătate PNL şi UDMR. PSD nu e deloc într-o poziţie de forţă, nu e deloc acţionar majoritar în acest Guvern", a spus Antonescu.
El a adăugat că nu va recunoaşte criteriul performanţei organizaţiilor pentru numirea miniştrilor sau a secretarilor de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
"Eu n-am recunoscut niciodată acest criteriu ca fiind unul valid în întregime atunci când e vorba de făcut Guvernul. Guvernele trebuie alcătuite din oameni competenţi, cu spate, cu acoperire politică în sensul bun, cu credibilitate publică, dacă se poate. Organizaţia transformă în criteriu lucrul acesta, ţi-am adus atâtea voturi, deci vreau trei secretari de stat, eu nu recunosc acest criteriu", a mai spus Antonescu.
Întrebat dacă poate impune depolitizarea în PSD, Antonescu a spus că în acest sens pot fi făcute două lucruri.
"Poţi să faci două lucruri, dar sunt simple. Pui un ministru care crede, la rândul lui, în acest principiu al depolitizării şi, mai departe, nici nu te mai ocupi tu, ci ministrul. Al doilea lucru important, să rezişti în momentul în care organizaţiile vin la tine şi spun: l-ai pus pe X ministru şi el nu vrea să pună omul meu. Atunci, ca preşedinte care vrei depolitizare, trebuie să rezişti sau să pleci", a spus Antonescu.
În plus, liderul PNL a spus că afirmaţiile liderilor PDL privind distribuirea ministerelor, dintre care unul către PRM, şi trei către UDMR, este "o minciună sfruntată a PDL", menţionând că nu s-a discutat despre niciun minister.
Întrebat dacă s-a temut că PNL va cădea la 7% dacă nu intră la guvernare, Antonescu a spus că "PNL doreşte şi toate partidele din România doresc foarte tare să rămână sau să intre la guvernare".
"Vremurile s-au schimbat, faţă de anii 1990, chiar 2000, acum pare că sensul unic al activităţii politice este accederea şi păstrarea în permanenţă la putere, ceea ce nu e normal. Mie mi-e teamă, apropo de partid, de un singur lucur: nici că aş putea să nu mai fiu preşedintele lui, ceea ce s-ar putea întâmpla, pentru că, acum, când va intra la guvernare, PNL va consuma în interiorul său un conflict, v-o spun de pe acum, un conflict între mine şi cei care cred, asemeni mie, că trebuie să facem alte lucruri de data asta, clar şi cei care cred şi doresc să le facem aşa cum ştim noi, aşa cum se ştie. Ăsta va fi un conflict din care nu sunt deloc sigur că voi câştiga", a precizat Antonescu.
Întrebat dacă şi cu PSD va fi acest conflict, Antonescu a spus că nu este "în situaţia de a impune condiţii PSD, cu ce oameni să vină la guvernare".
"Va fi în condiţia, nu de a impune, ci de a avea un cuvânt de spus, însă, premierul Klaus Iohannis. Sunt bucuros că am convenit cu Mircea Geoană acest principiu. În al doilea rând, eu răspund şi acţionez de instituţia pe care o conduc, nu pot eu să fac reforme în PSD, deşi, dacă aş putea, mi-ar plăcea. Deci va fi un conflict din care s-ar putea să-mi pierd capul de preşedinte, nu mi-e teamă de acest lucru. Mi-e teamă doar să se adune anii şi să rămân un preşedinte al PNL cu 15 ministere, cu congrese câştigate, dar fără să schimb ceva în felul de a acţiona", a spus Antonescu.
Întrebat câte ministere ar dori să-şi ia ca responsabilitate PNL, Crin Antonescu a declarat, într-o altă emisiune televizată, la Antena 3, că a spus că nu s-a discutat niciun minister, menţionând că, dacă alţi lideri ai PNL au abordat aceste chestiuni, au discutat degeaba.
"Am văzut deja în presă aceste lucruri. Ştiu bine că nu e vina presei, ştiu bine că probabil chiar colegi de-ai mei, chiar oameni din PSD, îşi autoalimentează sursele ca să li se vehiculeze eventual numele. Vă mai dau o dată cuvântul de onoare că eu nu am discutat nimic cu Mircea Geoană sau cu cineva din PSD despre vreo funcţie şi vă mai asigur că, dacă eu nu am discutat nimic, oricine altcineva a discutat degeaba, nu pentru că am instaurat vreo dictatură în PNL, dar pentru că, aşa cum am anunţat, îmi asum personal momentul în care structura, alocarea ministerelor şi desemnarea persoanelor pe ministerele respective vor fi făcut", a susţinut Crin Antonescu.
În plus, liderul PNL a menţionat că îşi asumă personal aceste lucruri. "De vreme ce eu nu am discutat nimic, înseamnă că nu s-a discutat nimic", a subliniat el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO