Antonescu: Regimul proprietăţii de la art. 44 din Constituţie nu necesită modificări, e acoperitor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că prevederile de la articolul 44 din legea fundamentală nu necesită modificări cu ocazia revizuirii Constituţiei, menţionând că există prevederi suficiente pentru confiscarea bunurilor dobândite ilicit.

Urmărește
472 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Regimul proprietăţii de la art. 44 din Constituţie nu necesită modificări, e acoperitor

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Respectarea proprietăţii ca valoare fundamentală a unui stat liber, democratic şi a unei societăţi libere pe care noi o dorim consacrată şi păstrată în integralitate, aşa cum se află acum în Constituţie, pe de altă parte lucru care suntem de acord, că averile dobândite ilicit, că bunuri dobândite în urma unor hoţii, unor încălcări de lege şi aşa mai departe trebuie şi pot să fie confiscate, asta este foarte corect, însă credem că începând şi în primul rând cu articolul 44 din Constituţie astăzi acest lucru este posibil, că acest lucru este acoperitor", a susţinut Antonescu.

El a menţionat că articolele care privesc regimul proprietăţii în general pot rămâne nemodificate.

Liderul PNL a afirmat că articolul 44 din legea fundamentală este acoperitor şi nu ar fi necesare modificări.

Antonescu a fost întrebat dacă nu are în vedere solicitarea lui Victor Ponta în ceea ce priveşte exproprierea unor proprietăţi pentru cauze de interes public.

Liderul PNL a precizat că împărtăşeşte preocuparea premierului, dar apreciază că nu este vorba de o situaţie complicată, deoarece există experienţe similare în alte ţări şi pot fi găsite soluţii care să răspundă nevoilor privind aceste cauze, dar şi necesităţii de a nu "fragiliza" regimul proprietăţii.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că vrea să arate că articolul 44 din Constituţie, care priveşte proprietatea, este revizuibil, el spunând că o decizie privind modificarea acestuia trebuie să fie asumată şi să aibă la bază voinţă politică.

Solicitat să comenteze unele declaraţii din mediul public potrivit cărora articolul 44 este nerevizuibil, Ponta a răspuns: "Până la urmă te duci la articolul care spune că e nerevizuibil şi-l revizuieşti. Important este dacă vrei, important este dacă există decizia politică şi asumată. Te duci la articolul care spune că 44 e nerevizuibil şi îl revizuieşti pe ăla şi atunci e revizuibil şi 44".

Ponta a dat exemplul unor situaţii concrete care nu îşi găsesc în acest moment o rezolvare corectă din cauza formei în care este reglementată proprietatea în acest moment.

"Eu vin şi vă spun că sunt lucruri concrete cu care ne întâlnim: Poliţia Română ţine garaje întregi de maşini confiscate şi furate, că nu avem voie să le valorificăm, că e dreptul de proprietate. Toată lumea din Europa care respectă dreptul de proprietate mult mai mult decât România le vinde domn'e, şi cu asta basta. Noi trăim în nişte situaţii absurde, adică vreţi să nu vindem maşinile confiscate că nu ştiu cine v-a zis dumneavoastră că nu se poate revizui articolul 44. Eu vreau să vă arăt că se poate dacă vrei. Întrebarea este dacă există voinţă", a spus Ponta.

El a arătat că multe situaţii sunt blocate şi a pledat pentru deblocarea acestora, care se poate face prin reglementarea proprietăţii în noua Constituţie.

"Azi, dacă vrem să confiscăm o căruţă a celui care a mers să fure stâlpii de înaltă tensiune, nu avem voie, că aşa a spus Curtea. Dacă azi vrem să-i luăm maşina unuia căruia i-am luat permisul de cinci ori şi a făcut şi accidente, nu putem. Dacă azi vrem să facem conexiunea cu Republica Moldova, să îngropăm conducta în pământ, într-o lună, nu în doi ani, nu putem. Problema e că noi de ani de zile ne blocăm - autostrada spre mare a stat doi ani după exproprieri", a spus Ponta.

El a arătat că România a fost ţara celor care explicau cum nu se poate şi că el vrea ca Guvernul său şi actuala majoritate să arate că în România se poate şi că toate lcururile care au fost blocate până acum din lipsă de curaj sau din lipsă de inteligenţă pot fi deblocate.

Articolul 44 din Constituţie prevede că "dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate", iar "conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege".

"Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular", mai prevede Constituţia, conform căreia "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire".

Articolul 44 mai stabileşte că "sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor".

"Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii", se mai arată în acelaşi articol.

Conform Constituţiei, "averea dobândită licit nu poate fi confiscată", "caracterul licit al dobândirii se prezumă".

"Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii", stipulează, de asemenea, articolul 44 din Constituţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici