Antonescu: Serviciile secrete joacă un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat

Serviciile secrete româneşti joacă "un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat, politic şi economic", a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu, care a pus acest fenomen pe seama lipsei de "suficientă voinţă" din partea politicienilor şi a celor care trebuie să le asigure controlul democratic.

Urmărește
790 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Serviciile secrete joacă un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat

Antonescu: Serviciile secrete joacă un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"E foarte clar că în România de douăzeci de ani nu a existat suficientă voinţă din partea politicienilor, din partea tuturor celor care au condus de a şti mereu şi de a controla mereu democratic ce fac serviciile acestea. Şi, pe de altă parte, că în aceste condiţii ele au jucat şi joacă un rol din ce în ce mai puternic, hipertrofiat, politic şi economic - atenţie! Or, din punctul meu de vedere, ceea ce avem noi de făcut este nu să ne placă sau să nu ne placă un şef sau altul al serviciilor", a spus preşedintele PNL, sâmbătă, într-un talk-show al Antena 3.

Antonescu a remarcat că, "din punct de vedere formal şi legal, serviciile speciale, secrete, de informaţii sunt sub control parlamentar".

"Cât este realitate şi cât este formă fără niciun fond aici cred că ştim cu toţii. S-a ajuns chiar la formula anecdotică, anume că serviciile supraveghează parlamentul şi acele comisii anume. Până la urmă, de fapt, indiferent cui ar fi subordonate serviciile - şi repet că ele sunt subordonate legal parlamentului; operativ sunt subordonate preşedintelui, în calitatea lui de preşedinte al CSAT - esenţa stă, după părerea mea, tot în rolul pe care parlamentul îl joacă sau nu îl joacă", a comentat preşedintele PNL.

Antonescu a precizat că, în ultimii trei ani rapoartele anuale de activitate ale serviciilor de informaţii "nu au mai fost cerute".

"Cred că ar trebui ca oamenii care conduc serviciile, indiferent cine sunt aceştia, să facă ceva. Păi uitaţi-vă, de pildă, nu vreau să bag mâna în foc, poate greşesc, dar eu cred că în ultimii ani, în ultimii trei ani, nici măcar acele rapoarte anuale nu au mai fost cerute, şi asta s-a întâmplat dintr-un motiv simplu: pentru că domnul Traian Băsescu a avut mereu majoritate în aceşti ani - vorbesc până în primăvara acestui an - în parlament, pentru că nu era treaba acestei majorităţi, în propria ei minte, şi pentru că mai mult decât oricând, evident, de la Nicolae Ceauşescu încoace, toată lumea a început să trâmbiţeze, nu doar pedeliştii, monopolul aproape prezidenţial în materie de servicii", a declarat preşedintele PNL.

Antonescu a spus că, din punctul său de vedere, "ca om politic şi cetăţean al României", nu este mulţumit de prestaţiile directorilor SRI şi SIE.

"Din punctul meu de vedere, ca om politic şi cetăţean al României, nu. Şi «nu» în sensul în care nu au dorit, nu au putut să spulbere toate acele îndoieli care s-au adunat, transformându-se pentru foarte mulţi în certitudini. Eu pot să disting între ceea ce înseamnă activitatea strict profesională şi normală a acestor servicii, despre care înţeleg din toate direcţiile că este una remarcabilă, şi salut acest lucru, dar nu pot să înţeleg de ce nu se limpezesc câteva lucruri prin care aceşti oameni să spună: «Dom'le, noi ne ocupăm cu asta şi numai cu asta. Toate suspiciunile - A, B, C, D - sunt neîntemeiate» - şi aici trebuie să mai vină ceva, adică nişte argumente, lucru care ar duce la normalizarea acestor lucruri şi ar face să nu mai avem noi problema cine controlează de fapt - citeşte «cine foloseşte în jocul politic serviciile»-, ceea ce nu este normal", a mai comentat preşedintele PNL.

Preşedintele PNL a precizat că în perioada interimatului la preşedinţia României "nu" a primit nicio informaţie cu adevărat importantă din partea serviciilor secrete şi că nu a avut informaţii "relevante" din partea acestora, care să explice atitudinea înalţilor oficiali americani şi europeni faţă de situaţia din România din acea perioadă.

Mai mult, liderul liberal a afirmat că guvernele de la Bucureşti "sunt destul de timorate" de aceste entităţi, dar că nu crede că "anumite guverne din istoria României au căzut pentru că au vrut serviciile".

"Eu nu cred, de exemplu, că anumite guverne din istoria României au căzut pentru că au vrut serviciile. Eu nu cred că serviciile hotărăsc soarta alegerilor. Eu nu cred aceste lucruri! Dar sunt foarte mulţi oameni, aş spune majoritatea oamenilor politici în România, de vârf, care cred asta cu convingere, şi sigur că mulţi cetăţeni ai României cu atât mai mult", a mai spus preşedintele PNL, în talk-show-ul Antena 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici