- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu: Sunt pentru o guvernare care să contrabalanseze un al doilea mandat al lui Băsescu
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că răspunsul pentru guvernarea cu Băsescu şi PDL este "nu", adăugând că devine jenant faptul că democrat-liberalii revin cu ideea că vor guvernare cu liberalii şi menţionând că este pentru o guvernare care să contrabalanseze mandatul lui Băsescu.
Antonescu: Sunt pentru o guvernare care să contrabalanseze un al doilea mandat al lui Băsescu (Imagine: Adi Pîclişan/Mediafax Foto)
Întrebat care este răspunsul său la întrebarea a fi sau a nu fi la guvernare, Crin Antonescu a replicat: "Pentru Traian Băsescu, pentru PD, nu".
"E un răspuns tradiţional deja şi devine jenant că din timp în timp cei de la PD şi Băsescu reiau această idee falsă, plicticoasă deja, cum că sunt un partid de dreapta, că vor să facă guvern cu noi. Noi am spus foarte clar de ce nu socotim PD un partid de dreapta şi faptul că Băsescu ar mai obţine un mandat de preşedinte nu ar schimba datele problemei. Pentru dânşii, nu. (...) S-a dovedit că Traian Băsescu este insolvabil politic. Eu nu mă bucur dacă ia un al doilea mandat. E un om incapabil să-şi asume cea mai mică responsabilitate, are o cohortă de propagandişti...", a spus preşedintele liberalilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
În schimb, Antonescu a pledat pentru o guvernare care să contrabalanseze un al doilea mandat al lui Traian Băsescu.
"Pentru o guvernare într-o formulă în care guvernarea să însemne, aşa cum ar fi însemnat de pildă un guvern Iohannis, despre care am vorbit vreo două luni, pentru o guvernare care să contrabalanseze un eventual al doilea mandat al lui Traian Băsescu, pentru o guvernare care să dea şansa României să iasă din criza în care se află, da. Asta însă nu înseamnă în niciun fel intrarea în formula ipocrită propusă de PD", a precizat Antonescu, argumentând că această poziţie vine din faptul că după prezidenţiale România "s-a împărţit dramatic" în două.
El a argumentat că lui şi PNL, care a făcut, în unanimitate, în toate cele trei foruri ale sale, opţiunea de susţinere în turul II a lui Mircea Geoană, adică opţiunea anti-Băsescu, în acest moment, nici dacă le-ar da prin cap sau ar fi tentaţi să intre în sistemul de putere al lui Traian Băsescu, n-ar putea s-o facă fără a le fi ruşine de milioanele de voturi care au venit pentru el şi pentru PNL.
Despre recunoşaterea unui al doilea mandat al lui Băsescu, Crin Antonescu a spus că nu îl recunoaşte încă pe Traian Băsescu preşedinte şi a invocat faptul că votul este "foarte strâns".
"Pe voturile românilor din România, Mircea Geoană a câştigat inclusiv în numărătoarea STS-PDL. Pentru mine, Traian Băsescu nu e, nu-l recunosc în posesia celui de-al doilea mandat, există o contestaţie despre care am văzut că are temeiuri foarte serioase, nu mă pronunţ eu, aştept, obligat la încredere, verdictul CCR. Indiferent de faptul că Băsescu ar obţine un al doilea mandat, discuţiile noastre despre ieşirea din criza politică, guvernamentală, nu încep pornind de la ideea că dacă Băsescu ia al doilea mandat şi că trebuie să ne ducem să vedem ce vrea, ci încep de la o majoritate parlamentară care încă există", a apreciat liderul PNL.
În contextul ieşirii din ecuaţie a lui Iohannis, Atonescu a afirmat că rămâne de văzut dacă majoritatea care a susţintut un Guvern Iohannis are vreo formulă, fiind încrezător în acest lucru.
"Avem majoritatea constituită la căderea Guvernului Boc, care a susţinut un guvern Iohannis. E adevărat că acum Klaus Iohannis a ieşit din această ecuaţie, dar cred că această majoritate care nu a fost denunţată, care s-a regăsit în turul II, rămâne în Parlament. E de văzut dacă ea are o formulă şi eu cred că ea poate găsi o formulă şi, dacă nu, discuţiile încep din nivelul Parlamentului. În niciun caz, faptul că Traian Băsescu, cu câteva zeci de mii de voturi considerate corecte, dacă se va întâmpla, de CCR, va lua un al doilea mandat, nu înseamnă pentru mine că din acel moment Traian Băsescu face regulile jocului mai mult decât un preşedinte al acestei ţări, cu această Constituţie, e îndrituit s-o facă", a mai spus liberalul, informând că principala problemă a partidelor politice care nu sunt anexate lui Băsescu este să rămână în picioare.
El a menţionat că "omul şi omul politic în general e o fiinţă care trebuie să fie bipedă şi trebuie să stea acolo unde a spus că este când a cerut voturile oamenilor", explicând că liberalii nu au spus că sunt în curtea lui Traian Băsescu, ci dimpotrivă.
"Obligaţia noastră, a oamenilor politici care nu suntem arondaţi lui Traian Băsescu şi nu suntem dispuşi să ne introducem capetele în lesa lui pentru o farfurie de mâncare politică, este să înţelegem că reprezentăm o jumătate de Românie. Trebuie să servim acea jumătate de Românie, să găsim mijloacele prin care să impunem o coabitare şi prin coabitare nu înţeleg vreo cârdăşie cu Traian Băsescu sau cu PD, ci faptul că, dacă la câteva zeci de mii de voturi Băsescu a luat un mandat de preşedinte care este întreg nu putem să ignorăm că în Parlament există o altă majoritate, că noi putem să avem guvern şi majoritate parlamentară, putem să legiferăm, să aplicăm politici, să facem ce stă în puterea noastră să apărăm libertatea, să găsim măsurile economice, chiar dacă cu un preşedinte ca Traian Băsescu, într-un al doilea mandat, adică mai rău decât primul, estimez eu", a comentat liderul PNL.
Pe de altă parte, Antonescu a susţinut că, dacă nu pot face aceste lucruri, politicienii care reprezintă cealaltă jumătate a României ar rebui să se lase de politică, menţionând că îl sperie "tendinţa unora de a gândi acest tur al doilea al alegerilor prezidenţiale ca pe o partidă de poker, câştigătorul ia totul" şi adăugînd că în România "s-a prezidenţializat regimul în mintea oamenilor" şi de aia s-a ajuns să se spună "câştigătorul ia totul".
"Cum câştigătorul ia totul? Cine îşi permite să dea aşa totul de la el. Câştigătorul ia funcţia de preşedinte al României, care nu de e deloc totul", a precizat Antonescu, reiterând că, din punctul său de vedere, "nu există nicio deschidere" pentru guvernare cu PDL şi Băsescu, dată fiind istoria şi situaţia electorală.
"Eu şi PNL reprezentăm şi avem datoria să reprezentăm o parte din cele cinci milioane de oameni care au votat schimbarea. Cele cinci milioane de oameni nu l-au votat pe Mircea Geoană, aici intrând şi voturi aduse de noi şi de alţii, ca să intrăm în lesa lui Traian Băsescu acum pentru că pur şi simplu a câştigat un nou mandat dacă îl va câştiga. Ne-au votat ca să-i reprezentăm, ca să apărăm nişte valori care trebuie apărate şi, pe de altă parte, chiar dacă domnul Băsescu câştigă preşedinţia, noi avem o obligaţie faţă de aceşti alegători şi vom încerca să ne achităm de ea, să găsim o soluţie de guvernare, o altă soluţie de guvernare, nu o soluţie de guvernare în slujba şi la cheremul dl Băsescu", a spus Crin Antonescu.
El a adăugat că, în cazul unui eşec, politicienii trebuie să clarifice lucrurile cu Băsescu "foarte expres", la CCR.
"Şi dacă ne spune Curtea Constituţională că preşedintele poate numi pe orice premier, sfidând orice majoritate parlamentară, atunci sigur că eu unul nu voi face obstrucţii, domnul Băsescu poate să-şi pună un Guvern pe cine doreşte domnia sa", a apreciat Antonescu.
În plus, liderul PNL a ţinut să critice-l critice pe Traian Băsescu pentru gestul din seara alegerilor de a le mulţumi doar românilor care l-au votat.
"Domnul Băsescu, în seara de 6 decembrie, în prima intervenţie, a făcut un lucru fără precedent: a mulţumit doar românilor care au votat Traian Băsescu. Iar când şi-a mai revenit, s-a asigurat, l-a informat cine trebuia că e bine nu s-a veselit a ieşit şi a spus ceva şi pentru cei care nu l-au votat şi anume că i-a ciuriut. Dacă vreun domn bine informat de la Tismăneanu până la Voinescu Cotoi sau cum îl mai cheamă, ştie să-mi mai dea vreun alt caz în politica democratică a lumii în care prima declaraţie a unui om care află sau consideră că a fost ales preşedinte este că i-a ciuruit textual pe adversarii şi eu mă închin", a spus Antonescu.
Pe de altă parte, liberalul a apreciat prestaţia lui Geoană din seara alegerilor, care, în opinia sa, a dat dovadă de civilizaţie politică făcând un gest care îl face mai bun decât Băsescu.
"Eu nu îi mai fac campanie lui Geoană, dar pe mine m-a impresionat că acolo, pe scenă, când el se socotea câştigător conform cu exit-poll-urile, a găsit resursele să spună nişte lucruri bune despre Băsescu, pe care nu le merita: «Îi mulţumesc celui care a condus România în ultimii cinci ani şi îl asigur că îl voi respecta». Fanii au dat să huiduie, ca la fotbal, el i-a oprit. Nu e doar un gest formal sau, dacă e, e un gest pe care eşti obligat atunci când ieşi preşedinte să-l faci. E o dovadă de civilizaţie politică. Numai prin gestul ăsta Geoană era mai bun decât Băsescu, în ciuda faptului că înjură mai puţin inspirat sau nu înjură deloc, că e mai puţin abil la schimbat vorbe grele. Dar lumea nu vrea să înţeleagă asta, are nevoie de bătăuşi şi mitocani", a conchis Antonescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO