Antonescu: Trecem în protocolul USL revizuirea Constituţiei şi regionalizarea până la finele anului

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul şedinţei USL, că în protocolul Uniunii vor fi menţionate ca obiective politice prioritare revizuirea Constituţiei şi regionalizarea până la sfârşitul acestui an, precum şi asumarea unor obiective guvernamentale.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Trecem în protocolul USL revizuirea Constituţiei şi regionalizarea până la finele anului

Preşedintele PNL Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Antonescu a precizat că liderii USL au convenit "completarea, extinderea" protocolului alianţei, menţionând că acesta "nu se modifică, nimic din prevederile sale nu este anulat sau suspendat".

"E vorba doar de a adăuga nişte articole destinate unei funcţionări solide, eficiente şi de durată a USL", a afirmat liderul PNL.

El a susţinut că în primul rând vor fi precizate obiectivele politice prioritare ale USL, respectiv revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi obiectivele guvernamentale în ceea ce priveşte economia şi dezvoltarea.

"Aici avem revizuirea Contituţiei într-un calendar care să permită adoptarea noii forme a Constituţiei prin referendum până la sfârşitul acestui an (...) Un al doilea obiectiv politic major pe care încercăm să-l atingem tot până la sfârşitul acestui an, 2013, este cel privitor la regionalizare şi descentralizare. E vorba nu doar de prevederile constituţionale care să permită implementarea legilor şi măsurilor administrative privitoare la acest subiect, e vorba de pachetul de legi care să eşaloneze acest proces foarte amplu şi foarte important din toate punctele de vedere", a mai declarat Antonescu.

Totodată, el a precizat că vor fi menţionate în protocolul USL inclusiv obiectivele guvernamentale.

"În fine, menţionarea, asumarea unor obiective economice şi de dezvoltare prin intermediul politicilor guvernamentale şi evident cu sprijinul legislativ al majorităţii parlamentare, care sunt proprităţi absolute de guvernare şi care ţin de marile proiecte de investiţii, de dezvoltare, de absorţia fondurilor europene care să se constituie practic în obiectivele principale, prioritare ale guvernării, ale majorităţii, ale USL", a mai precizat liderul PNL.

Liderul PNL a fost întrebat care va fi consecinţa asupra protocolului USL în situaţia în care obiectivul revizuirii Constituţiei sau cel al regionalizării până la sfârşitul anului va eşua.

"Vom constata dacă se va întâmpla una ca asta şi vom lua măsurile pentru a intra într-o altă variantă. Eu cred că putem să rezolvăm asta", a replicat Antonescu.

Ulterior, a intervenit premierul Victor Ponta, care a invocat situaţia în care referendumul de revizuire nu întruneşte prezenţa minimă pentru a fi declarat valabil.

"E o construcţie politică, nu... Sigur, a fost obiectiv să câştigăm alegerile parlamentare, mă întrebaţi dacă avem un eşec. Ideea unui acord politic presupune intenţiile şi hotărârile politice ale noastre, ale USL. Nu putem decide în locul românilor dacă vin sau nu vin la referendum, dacă votează da sau nu. Asta ne propunem noi şi vrem să convingem oamenii", a susţinut Ponta.

"Vreţi să întrebaţi dacă se rupe USL dacă nu trece Constituţia? Nu, nu se rupe. E un obiectiv pe care nu l-am atins. Dacă unul dintre partide sau nişte oameni nu respectă acest obiectiv este cu totul altceva, tocmai de aia el este repetat şi detaliat. Dar până la urmă, de vreme ce vor vota românii, este - vorba primului ministru - până la urmă ca la alegeri, adică nu putem noi să le impunem prin protocolul ăsta ce să voteze", a spus şi Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea reuniunii conducerii USL, că în şedinţă va începe discutarea unor lucruri din protocolul de funcţionare în aşa fel încât în activitatea Uniunii să nu mai apară "sincope", el arătând că e foarte important să existe un cod de conduită.

"Nu finalizăm azi. Azi începem şi discutăm lucrurile pe care le avem de aşezat pentru perioada următoare în aşa fel încât să nu mai apară sincope în activitatea USL. Avem propuneri şi noi, şi liberalii", a spus Ponta.

El a arătat că toate articolele din actualul protocol sunt de nenegociat, în sensul în care nu vor fi schimbate articole, ci adăugate lucruri în plus pentru perioada următoare.

Ponta a spus că este e foarte important să existe un cod de conduită care să conţină sancţiuni.

"Un cod de conduită e absolut necesar. Am avut cazul Roşca Stănescu, dar o să avem multe altele, fie că e vorba de social-democraţi, de liberali. E foarte important să avem un cod de conduită în cadrul USL în aşa fel încât să prevenim sau, la nevoie, să sancţionăm dacă mai apar asemenea situaţii", a spus Ponta.

El a arătat că protocolul actual al USL va fi "adaptat" la realităţile perioadei care vine, respectiv anul 2014 şi perioada de după 2014.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în urmă cu o săptămână, că la nivelul liderilor USL s-a convenit că protocolul alianţei nu va fi modificat în puncte esenţiale, precum programul USL, înţelegerile de natură tehnică sau obiectivele privind Constituţia, regionalizarea sau alegerile prezidenţiale.

Liderul PNL preciza că, în ceea ce priveşte modificarea protocolului USL, au fost convenite deja o serie de puncte asupra cărora nu se vor face modificări.

"Nu se schimbă nimic fundamental din înţelegerile care au fost comunicate public alegătorilor noştri. Nu se schimbă...nu ştiu, toate acele înţelegeri de natură tehnică, paritatea în Guvern, de exemplu. (...) Nu se modifică nimic evident din programul de guvernare pentru că programul de guvernare este validat de votul cetăţenilor şi mai ales este aprobat de Parlament. Nu se modifică obiectivele care ţin de modificarea Constituţiei, de regionalizare, de alegerile prezidenţiale", a susţinut Antonescu.

El a menţionat că la protocolul USL se vor adăuga "prevederi care să întărească gradul de colaborare, care să expliciteze anumite mecanisme şi să detalieze, poate chiar să etapizeze anumite obiective".

"Rezultatul, în convingerea mea, va fi o întărire a gradului de coeziune în USL şi nicidecum ceea ce îşi închipuie unii, o tensionare a raporturilor în interiorul acesteia", a completat liderul PNL.

Antonescu a precizat că a obţinut mandatul din partea BPN al PNL pentru discutarea posibilei "completări, dezvoltări, adăugiri la protocolul USL".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici