Antonescu: Unele telegrame ale ambasadei SUA sunt superficiale şi irelevante, compuneri nedocumentate

Liderul PNL, Crin Antonescu, a calificat luni unele telegrame diplomatice despre România care ar fi fost obţinute de WikiLeaks drept superficiale şi irelevante, adevărate "compuneri" nedocumentate.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Unele telegrame ale ambasadei SUA sunt superficiale şi irelevante, compuneri nedocumentate

Antonescu: Unele telegrame ale ambasadei SUA sunt superficiale şi irelevante, compuneri nedocumentate (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Un ambasador "se poate înşela foarte tare într-un anumit moment şi poate chiar dezinforma centrala sa", a declarat preşedintele liberal la RFI.

Crin Antonescu declară că nu este surprins de dezvăluirile din telegrame. Liderul PNL observă însă "superficialitatea" unora dintre telegramele diplomatice americane. "În calitate de cetăţean român, trăitor în România şi om politic implicat în viaţa publică din România, nu mă surprind. Un element de surpriză este superficialitatea unora dintre aceste documente, unora dintre aceste compuneri, să spun aşa, care îngroaşă volumul birocratic la Departamentul de Stat. Să informezi Departamentul de Stat că, de pildă, Gigi Becali e vreun oligarh, adică un om care din umbră conduce politica românească, e puţin caraghios. Altfel, sigur, sunt lucruri despre care s-a vorbit în România aproape în fiecare zi. E semnificativ să vezi care-i percepţia americanilor, în plus câteva lucruri picante, dar n-aş spune că e ceva atât de spectaculos încât să ne schimbe percepţia asupra unor aşezări alcătuiri politice", afirmă liberalul.

El spune că are un sentiment de deja-vu: "Sentimentul de deja-vu - nu doar pentru mine, ci şi pentru opinia publică, socotesc eu - nu mă îndeamnă să cred că se vor produce mutaţii de conştiinţă publică".

Unele telegrame diplomatice se referă şi la Partidul Naţional Liberal. De exemplu, fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu s-ar fi opus cumpărării de avioane americane, în timp ce Varujan Vosganian ar fi dorit o apropiere de Moscova. Crin Antonescu declară că respectivele telegrame sunt "afirmaţii care nu au în spate nicio documentare".

"Nu ştiu ca Teodor Meleşcanu să aibă ceva împotriva avioanelor americane. Ştiu că are în schimb o abordare care nu înseamnă că automat trebuie cumpărate avioane americane. Ştiu că pledează pentru înzestrare şi ştiu că pledează pentru o analiză atentă a tuturor ofertelor, din punct de vedere economic, politic şi strategic. Sunt pur şi simplu nişte afirmaţii care nu au în spatele lor nicio argumentare şi nicio documentare, nu mi se par relevante", precizează liderul PNL.

Antonescu este de părere că un ambasador, în cazul de faţă fostul ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman "se poate înşela foarte tare şi poate chiar dezinforma": "La un moment dat, ambasadorul Taubman exprimă spaima că Tăriceanu pe când era prim-ministru ar dori să facă privatizarea la Craiova cu ruşii şi nu cu Ford. Or, se ştie că premierul Tăriceanu a fost şi un susţinător al Ford în această privinţă şi de altfel a şi făcut-o, deci ce relevanţă ar mai putea avea acum, decât că iată, un ambasador se poate înşela foarte tare într-un anumit moment şi poate chiar dezinforma centrala sa, Departamentul Statelor Unite, în cazul nostru".

Presa din România a publicat duminică seară o serie de telegrame atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

Telegramele, datând din perioada 2004-2009, fac referire în special la situaţia politică din România. Astfel, printre altele, în telegrame este realizat un top al oligarhilor şi al baronilor locali, se vorbeşte despre întâlnirea preşedintelui Băsescu cu directorul FBI, despre suspendarea şefului statului, despre relaţiile lui Mircea Geoană cu Moscova şi cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Totodată, în telegrame se face referire şi la o discuţie tensionată dintre Geoană şi Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase, despre încercările lui Viorel Hrebenciuc de a împiedica suspendarea preşedintelui, despre dosare compromiţătoare privindu-l pe Dan Voiculescu, despre comentariile lui Vasile Blaga care nu susţinea o alianţă a PDL cu PSD în 2009, dar şi despre crima organizată din România sau problemele de la centrala de la Cernavodă.

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, luni, că Departamentul de stat nu comentează cu privire la materiale care este posibil să fi ajuns în presă, misiunea diplomatică menţionând că nu se poate pronunţa asupra autenticităţii nici unui document oferit presei.

"Departamentul de stat nu comentează cu privire la materiale, inclusiv documente confidenţiale, care este posibil să fi ajuns în presă. Noi nu ne putem pronunţa asupra autenticităţii nici unui document oferit presei", a comunicat Ambasada SUA.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, luni, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că nu are niciun comentariu legat de telegramele atribuite misiunii diplomatice care au apărut în presă, adăugând că acestea "vorbesc de la sine".

Întrebat cum comentează conţinutul telegramelor apărute în presă, Mark Gitenstein a răspuns: "Nu, nu am niciun comentariu. Aveţi toate cablogramele, le puteţi citiţi singuri".

La insistenţele jurnaliştilor, Mark Gitenstein a mai declarat: "Nu. Nu am niciun comentariu, ele vorbesc de la sine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici