Antonescu: Vacanţa parlamentară pentru campanie nu are niciun fel de justificare şi precedent

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că nu există niciun fel de justificare sau precedent pentru o vacanţă parlamentară de o lună de zile, pe perioada campaniei electorale pentru europarlamentare, menţionând că speră ca aleşii să nu solicite în această perioadă diurne.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Vacanţa parlamentară pentru campanie nu are niciun fel de justificare şi precedent

Crin Antonescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu are niciun fel de justificare (vacanţa parlamentară pe timpul campaniei - n.r.), nu avem un precedent măcar în acest sens. Cea mai lungă durată, de exemplu la alegerile parlamentare dacă bine reţin, în 2012, au fost două săptămâni în care Parlamentul nu a lucrat pe motivul campaniei electorale. Nu vedem niciun motiv să se declare practic o lună de vacanţă pentru alegerile europarlamentare. Alegerile europarlamentare şi campania pentru aceste alegeri implică nişte oameni, candidaţii, implică partidele cu structura lor şi poate implica şi parlamentarii, care oricum, din câte ştiţi foarte bine programul, nu stau chiar toată săptămâna, 24 de ore din 24 la Parlament. Eu cred că se poate găsi o formulă rezonabilă şi ne-am opus, din păcate am fost într-o tristă minoritate şi la Cameră şi la Senat", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că presupune că parlamentarii nu vor solicita pe durata vacanţei pentru campania electorală diurnele de şedinţă şi cele de deplasare.

Senatorii vor lucra săptămâna viitoare două zile în plen, iar apoi vor mai avea şedinţă abia după alegerile europarlamentare, respectiv în 26 mai, conform deciziei Biroului permanent.

Anunţul a fost făcut de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.

"Reprezentanţii din Biroul Permanent ai PNL au votat împotriva acestei propuneri, susţinută de celelalte partide, trebuie să spun că şi reprezentantul PDL s-a abţinut. Propunerea este ca să venim şi săptămâna viitoare, doar luni şi marţi, deci din nou să se legifereze doar trei ore, trei ore şi jumătate pe săptămână, şi după aceea să nu mai venim deloc la Parlament", a spus Haşotti.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a susţinut, marţi, după şedinţa Biroului Permanent, că senatorii nu intră în vacanţă pentru o lună de zile, ci "lucrează în teritoriu", fiind o perioadă extrem de densă din punct de vedere politic.

"Din cele trei tipuri de activităţi prevăzute în Regulament, vor desfăşura un singur tip de activitate, în teritoriu. Sigur, vor lucra, dar vor lucra în teritoriu", a explicat Dumitrescu.

"Nu e vacanţă, nu este timp liber, din contră, este o perioadă foarte densă din punct de vedere politic şi senatorii vor lucra acolo unde sunt aleşi, în circumscripţiile electorale, aşa cum prevede Regulamentul", a spus vicepreşedintele Senatului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că sâmbătă începe oficial campania pentru PE şi că trebuie să găsească un mix de program al Camerei pentru această perioadă deoarece deputaţii trebuie să se implice în campanie, dar şi să legifereze.

Zgonea a precizat că Biroul Permanent al Camerei a decis ca plenul să discute în această săptămână 200 de proiecte de lege care au rapoarte de respingere, fără vot final, şi a apreciat că deputaţii vor veni la şedinţe şi va fi asigurat cvorumul.

În privinţa programului Camerei Deputaţilor pe perioada campaniei electorale, Zgonea a spus că va vedea care au fost programele de lucru ale deputaţilor în precedentele campanii din 2007 şi 2009 şi va discuta şi cu liderii de grup pentru a lua o decizie, dar că nu există vacanţă pentru deputaţi. "Nu există vacanţă. Aş vrea să nu folosiţi acest termen pentru că nu este corect. O să mă uit şi la programele pe care le-am avut şi în 2007 şi în 2009 şi o să am şi o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare pentru a lua o decizie. Vă reamintesc că este o campanie extrem de importantă pentru partide. Sunt două grupuri care se bat pe o diferinţă de câteva voturi, diferenţa aceea de câteva mandate înseamnă că ele pot să vină din România, înseamnă că ele pot să dea în negocieri preşedintele Comisiei Europene, deci este o bătălie extrem de dură şi România, ca stat membru, trebuie să se implice în această campanie, trebuie să facă o campanie modernă, toate grupurile politice parlamentare, iar deputaţii sunt membri de partid până la urmă", a explicat Zgonea.

El a adăugat că România are nevoie de această bătălie pentru europarlamentare, dar şi de un proces legislativ şi că va trebui să găsească "un mix" de program de lucru. "România are nevoie şi de această bătălie, are nevoie şi de proces legislativ. Ca membri de partid, ca deputaţi noi suntem obligaţi să facem campanie pentru partidele noastre politice, pe de altă parte, avem obligaţia să venim în fiecare săptămână să ne prezentăm şi în teritoriu, dar să venim şi la Parlament să votăm legile. De aceea trebuie să găsesc un mix", a mai spus Zgonea.

El a mai explicat că un parlamentar nu are zi liberă şi are responsabilităţi şi obligaţii 7 zile din 7, arătând că dacă acesta nu este în Parlament nu înseamnă că chiuleşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici