Anularea alegerilor. Lasconi, reacţie la raportul Comisiei de la Veneţia: Confirmă că CCR a dat o decizie abuzivă

„Comisia de la Veneţia confirmă ce am spus din primul moment: Curtea Constituţională a dat o decizie abuzivă”, scrie, luni, preşedinta USR, Elena Lasconi, ca reacţie la raportul Comisiei de la Veneţia cu privire la anularea alegerilor prezidenţiale din România.

Urmărește
2109 afișări
Imaginea articolului Anularea alegerilor. Lasconi, reacţie la raportul Comisiei de la Veneţia: Confirmă că CCR a dat o decizie abuzivă

Anularea alegerilor. Lasconi, reacţie la raportul Comisiei de la Veneţia: Confirmă că CCR a dat o decizie abuzivă

„Comisia de la Veneţia ne spune suficient de clar, pentru cine vrea să audă şi să înţeleagă, că modul în care CCR a anulat la noi alegerile prezidenţiale a fost unul abuziv. Biroul Electoral Central trebuia să ia o decizie în acest caz, nu cei 9 judecători ai CCR, numiţi politic”, spune Lasconi.

Ea adaugă că România are reguli clare pentru alegeri, iar BEC avea responsabilităţi, „dar a preferat să fie un pion într-un joc mai mare, care a dus la călcarea în picioare a democraţiei noastre”.

„BEC avea obligaţia să menţină votul fiecăruia dintre noi în siguranţă şi să intervină. Nu a făcut-o! CCR a fost lăsată să ia această decizie abuzivă pentru ca nimeni să nu o mai poată contesta. Asta nu e democraţie funcţională”, transmite preşedinta USR.

Ea mai spune că, încă din primul moment, a atras atenţia că democraţia noastră este în pericol dacă CCR devine stat în stat, deşi a fost acuzată că ar fi subiectivă.

„După două luni de la anularea alegerilor suntem, în continuare, în întuneric, fără a avea nicio dovadă privind nereguli şi interferenţe în procesul electoral care ar fi putut afecta rezultatul votului. Nu ştim de la niciunul dintre responsabili care sunt datele concrete pe baza cărora s-a luat această decizie fără precedent”, scrie Lasconi pe pagina sa de Facebook.

Preşedinta USR declară că dacă vrem să rămânem în democraţie, opiniile Comisiei de la Veneţia trebuie respectate şi transpuse în lege.

Comisia de la Veneţia a fost solicitată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să pregătească un raport pe tema: În ce condiţii şi conform căror standarde legale poate o curte constituţională să invalideze alegerile, având în vedere cazul recent din România? În cadrul raportului, comisia a emis următoarele concluzii şi recomandări:

- Discreţia judecătorului în a invalida alegerile trebuie să fie limitată şi ghidată de condiţii clar stabilite în legislaţie;
- Invalidarea alegerilor trebuie să fie bazată pe nereguli atât de grave încât să influenţeze rezultatul alegerilor;
- Procedura de anulare trebuie să includă garanţii adecvate, să fie bine motivată şi transparentă;
- Comisia recunoaşte că interferenţele externe, inclusiv utilizarea tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale, pot afecta integritatea procesului electorale;
- Campaniile online, inclusiv publicitatea politică, trebuie să respecte regulile generale privind finanţarea şi transparenţa;
- Anularea alegerilor ar trebui să fie limitată la circumscripţiile afectate de nereguli, acolo unde este posibil, pentru a reduce impactul asupra procesului electoral general;
- Deciziile de anulare a alegerilor ar trebui luate de cel mai înalt organism electoral, revizuite de cea mai înaltă instanţă judiciară, cum ar fi curtea constituţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici