Dar nava care transporta grâul, a spus Guskov, a fost blocată în largul insulei timp de o lună din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina. Restricţiile bancare au complicat plăţile Rusiei către expeditor, a spus el, făcând imposibilă descărcarea navei şi „transformarea grâului în pâine pentru cubanezi”.
„Ceea ce s-a întâmplat arată clar că măsurile unilaterale şi coercitive adoptate împotriva Rusiei, ca şi cele aplicate împotriva Cubei, dăunează vieţii oamenilor obişnuiţi„, a declarat Guskov reporterilor, notează agenţia de presă Reuters.
La 7 aprilie, Cuba s-a alăturat Chinei, Coreei de Nord, Iranului, Siriei şi Vietnamului în votul împotriva unei rezoluţii adoptate de Adunarea Generală a ONU care a suspendat Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din cauza abuzurilor de drepturi raportate de aceasta în Ucraina.
Cuba şi Rusia au o lungă istorie de colaborare economică şi militară de la revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro, deşi în ultimele decenii aceste legături s-au estompat.
Cu câteva zile înainte de a invada Ucraina, Rusia a fost totuşi de acord să amâne plata datoriilor datorate de Cuba până în 2027. Cele două guverne au convenit, de asemenea, să aprofundeze legăturile şi să exploreze colaborarea în domeniul transporturilor, energiei, industriei şi băncilor.
Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, continuă să exporte cereale către Cuba şi alţi parteneri comerciali, în ciuda sancţiunilor care au complicat logistica.
Cuba, o naţiune insulară de 11 milioane de locuitori izolată de sancţiunile americane din perioada Războiului Rece, se confruntă cu o criză economică gravă.
Costurile tot mai mari pentru grâu, alte cereale şi combustibil au contribuit la penurii deja grave care îi obligă pe cetăţeni să stea la coadă pentru alimente, medicamente şi alte bunuri de bază.