APDO cere interzicerea şedinţei conducerii Jobbik la Târgu Mureş pe motiv de siguranţă naţională

Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Omului (APDO) Lider cere instituţiilor statului român cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale să ia măsuri pentru ca şedinţa conducerii partidului de extremă dreaptă din Ungaria Jobbik, programată vineri la Târgu Mureş, să nu aibă loc.

Urmărește
6 afișări

Potrivit unei scrisori deschise adresată de APDO Lider "instituţiilor statului român cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale", reuniunea conducerii Jobbik în România trebuie interzisă, având în vedere platforma politică a acestei formaţiuni, precum şi "obiectivele politice susţinute prin demersuri efective ale membrilor acestei formaţiuni politice, ce pot fi încadrate ca încălcări ale legislaţiei româneşti", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Luând act de menţinerea deciziei formaţiunii politice de extremă dreaptă din Ungaria Jobbik de a convoca, la Târgu Mureş, o întâlnire a conducerii acestei formaţiuni politice, pentru data de 11 martie, solicităm instituţiilor statului român cu atribuţii în domeniul asigurării siguranţei naţionale a României, conform Legii 51/1991, să se implice ca această întâlnire să nu aibă loc nici la Târgu Mureş, nici în altă localitate a României. Obiectivele politice susţinute prin demersuri efective ale membrilor acestei formaţiuni politice pot fi încadrate ca încălcări ale legislaţiei româneşti în vigoare, legislaţie conformă cu cea europeană, recunoscută ca atare de către instituţiile europene, inclusiv de la momentul acceptării României ca stat membru al Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007", se arată în textul scrisorii deschise.

Potrivit sursei citate, având în vedere platforma politică a Jobbik şi iniţiativele publice ale liderilor formaţiunii în interiorul spaţiului european, "cu referire directă la populaţii şi instituţii de drept, inclusiv din România, cu scop direct declarat în atacarea acestora", sunt aplicabile prevederile articolului 3, literele a, h şi l din Legea 51/1991, privind siguranţa naţională a României, "faţă de care este obligatorie luarea măsurilor prevăzute de lege împotriva celor care le promovează".

Potrivit APDO Lider, liderii Jobbik au avut poziţii publice referitoare la populaţii minoritare ale spaţiului european şi cetăţeni europeni consideraţi "populaţii inferioare" şi au transmis mesaje politice publice "referitoare la susţinerile de autonomie teritorială ale unor teritorii vecine Ungariei, fie acestea parte componentă a României sau a altor state în care se află populaţie de etnie maghiară".

Astfel, reprezentanţii APDO Lider solicită public autorităţilor statului român să ia de urgenţă măsuri pentru împiedicarea desfăşurării şedinţei Jobbik de la Târgu Mureş.

"Scopul unei astfel de întâlniri ar fi, conform declaraţiei liderilor acestei formaţiuni politice, de a pune în discuţie, în afara spaţiului în care această formaţiune politică de extremă dreaptă a fost înfiinţată, respectiv Ungaria, teme ce ţin de identitatea naţională a unor populaţii sau integritatea teritorială a unor state, prin comunicarea de mesaje deformate, ireale sau cu rolul de a instiga indivizi sau populaţii la nerespectarea legislaţiei şi valorilor statului vizat, contravenind în acest mod tuturor actelor normative în vigoare, atât în statele la care se face referire, inclusiv România. Din perspectiva legislaţiei europene, este interzisă orice formă de manifestare de genul celei menţionate care aduce atingere integrităţii şi suveranităţii statelor componente ale Uniunii Europene", se mai arată în document.

Sursa citată susţine că trebuie interzise astfel de întâlniri în România, "tocmai pentru a da un mesaj că astfel de atitudini şi persoane, care prin acţiunile lor pot tensiona în orice fel relaţiile din societatea românească, nu sunt acceptate cu activităţi pe teritoriul naţional".

Totodată, APDO Lider solicită din nou închiderea biroului europarlamentar de la Târgu Mureş al lui Szegedi Csanad, vicepreşedinte al Jobbik, "pentru invocarea de teme în afara realităţilor legislative ale României".

Preşedintele Cercului de Prieteni Jobbik din Târgu Mureş, Vitus Ors, declara, săptămâna trecută, că în 11 martie, la Târgu Mureş, va avea loc prima şedinţă desfăşurată în afara graniţelor Ungariei a conducerii partidului ungar de extremă dreapta Jobbik.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici