Prima pagină » Politic » Aprovizionarea cu gaz, mai presus de scandalul de corupţie din Parlamentul European. Germania vrea să păstreze gazul din Qatar

Aprovizionarea cu gaz, mai presus de scandalul de corupţie din Parlamentul European. Germania vrea să păstreze gazul din Qatar

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, doreşte să menţină livrările de gaze din Qatar, în ciuda scandalului de corupţie care se desfăşoară la Bruxelles.
Aprovizionarea cu gaz, mai presus de scandalul de corupţie din Parlamentul European. Germania vrea să păstreze gazul din Qatar

Marţi seară, Habeck a declarat la Bruxelles, în marja reuniunii miniştrilor energiei, că presupusa corupţie a politicienilor europeni de către Qatar nu ar trebui să fie amestecată cu problema achiziţiilor de gaz, conform POLITICO.

Sunt două lucruri diferite„, a răspuns Habeck când a fost întrebat dacă achiziţiile de gaze ar trebui să continue, având în vedere acuzaţiile potrivit cărora Qatar ar fi dat bani în numerar unor oficiali de la Bruxelles.

Mita este o infracţiune penală, iar comerţul cu alte ţări trebuie să fie întotdeauna pus în balanţă cu consecinţele morale, a spus Habeck. În acelaşi timp, însă, trebuie asigurată securitatea aprovizionării, a adăugat el.

Scandalul de corupţie care a cuprins Parlamentul European s-a extins marţi la Strasbourg, în timp ce mai multe birouri au fost sigilate, iar deputaţii europeni au destituit-o pe eurodeputata greacă Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte.

Eurodeputatul creştin-democrat german Dennis Radtke a pus anterior sub semnul întrebării contractele de gaz cu statul din Golf şi a cerut o revizuire a contractelor de furnizare a gazului.

Qatarul anunţase la sfârşitul lunii noiembrie că va furniza gaze naturale lichefiate (GNL) Germaniei pe scară mai largă începând cu 2026. Habeck a vizitat Qatar la începutul acestui an şi a purtat discuţii privind cadrul politic. Cancelarul Olaf Scholz a vorbit apoi despre progresele înregistrate în negocierile privind livrările de GNL în timpul vizitei sale în Qatar în septembrie. Volumul planificat ar putea acoperi aproximativ 3 la sută din cererea anuală.

Habeck a adăugat că, în cazul de faţă, Germania este interesată să compenseze pierderea gazului rusesc.