- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 1.200 de primari în incompatibilitate: 80% sunt din USL. Mazăre: E proastă legea 161/2003. Nişte fricoşi ăia de la Ministerul Justiţiei
Aproximativ 1200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, a anunţat, pentru "Gândul", Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară, ea menţionând că 80% dintre aceştia ar fi de la USL.
Aproximativ 1.200 de primari în incompatibilitate: 80% sunt din USL. Mazăre: E proastă legea 161/2003. Nişte fricoşi ăia de la Ministerul Justiţiei (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
Gâju, primar în comuna Cumpăna din judeţul Constanţa, se află şi ea în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în SC RAJA Constanţa, notează "Gândul".
Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili ar fi de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de Apă şi Canal. Gâju a dezvăluit pentru "Gândul" că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiţiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a înaintat Ministerului Justiţiei o nouă formă a actului normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România vor veni la Guvern în 20 august să protesteze pentru modificarea legii, în primă fază sub forma unei delegaţii care să prezinte premierului şi ministrului Justiţiei un Protest semnat de 2.800 de primari. Gâju a precizat pentru "Gândul" că se poate ajunge şi la proteste în stradă, dacă Guvernul nu va ţine cont de problemele aleşilor locali. Premierul Ponta a recunoscut că există o problemă majoră cu aleşii locali declaraţi incompabitili de ANI şi că se poate ajunge la alegeri parţiale în jumătate dintre localităţile ţării. Primul-ministru a subliniat că va încerca să găsească o soluţie.
ANI a anunţat că până în prezent a găsit incompatibili aproximativ 100 de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, dar verificările sunt în curs de desfăşurare, menţionează sursa citată.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat pentru "Gândul" că legea este proastă şi că cei de la Ministerului Justiţiei au fost "nişte căcăcioşi" pentru că au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea legii 161/2003.
"Pe mine m-a verificat ANI dacă am casă în Brazilia. Nu mi-au spus până acum dacă au găsit ceva, pentru că răspunsul este negativ. E proastă legea 161/2003. Nişte căcăcioşi ăia de la Ministerul Justiţiei, le este frică. Nu ştiu cine a vizat, dar sunt nişte căcăcioşi, în sensul de fricoşi. Lucrurile trebuie să fie de bun simţ, în general în viaţă lucrurile trebuie să fie de bun simţ. Dacă un primar reprezintă Consiliul Local conform legii în faţa terţilor atunci e normal şi firesc ca acel primar să reprezinte comunitatea şi în cadrul societăţii de Apă, Canal. Nu le poate reprezentat un şofer", a declarat pentru "Gândul" Radu Mazăre.
În calitate de preşedinte al PSD Constanţa, Mazăre a spus că va ridica problema la viitorul Comitet Executiv al PSD.
"Eu nu sunt prim-ministru, dar trebuie să tranşăm problema la partid, în Comitetul Executiv. O să propun modificarea legii. Dacă eram prim-ministru luam o decizie. Dacă eram premier şi îmi dădea ministerul Justiţiei în cazul acesta aviz negativ îl schimbam pe cel care dădea avizul. Ce e aşa complicat?", a spus pentru "Gândul" Mazăre.
În judeţul Constanţa 37 de primari şi preşedintele Consiliului Judeţean Nicușor Constantinescu ar fi în incompatibilitate din cauza prezenţei în RAJA Constanţa. Pe locul doi la nivel naţional se situează judeţul Braşov, al cărui preşedinte de Consiliu Judeţean a fost declarat incompatibil de ANI.
"Considerăm că nu suntem în incompatibilitate. Vicepremierul Dragnea a avut intervenţie şi a înaintatea Ministerului Justiţiei modificarea legislativă că aici nu este vorba de incompatibilitate. Nu facem altceva în conformitate cu legile europene, noi aleşii locali să urmărim cum este gestionat patrimoniul comunei care a fost dat în exploatare RAJA Constanţa. Prim-vicepremierul Dragnea a înţeles despre ce este vorba şi de aceea a revenit cu documentaţia de modificare a legii spre Ministerul Justiţiei. Deşi am primit aviz negativ s-a revenit încă o dată cu documentaţia pentru Ministerul Justiţiei", a spus pentru "Gândul" Gâju.
Primăriţa a spus că este supărată pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru avizul negativ la modificarea legii care reglementează regimul incompatibilităţilor.
"Sunt supărată pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cine nu ar fi supărat. Pentru faptul că nu a fost aprofundată speţa. Considerăm că Ministerul Justiţiei nu s-a aplecat asupra speţei în sine, a văzut că e societate comercială, a spus incompabil", a afirmat Gâju, declarată la rândul ei incompatibilă de ANI pentru prezenţa în SC RAJA Constanţa, operator regional de apă.
Edilul din Cumpăna susţine că alesul local reprezintă interesele unităţii administrativ teritoriale şi nu pe ale sale.
"Sunt servicii de utilitate publică, eu nu mă duc să fac serviciu la Gâju acasă, eu nu mă duc la tata la mormânt să fac serviciu de Apă şi Canal, ci le fac pentru locuitorii comunei. Este un non-sens de ce nu vrea lumea să priceapă că ne lăsăm într-un haos politic, administrativ, în loc să atragem fonduri europene. Trebuie să ne gândim cum să ne apărăm, care este avocatul cel mai bun, de unde să luăm banii să plătim avocaţii. Este un non-sens că un prim-ministru care este aceeaşi culoare politică cu partidul pe care îl reprezint eu, dar asta nu înseamnă că dumnealor nu vor analiza realitatea. Mie nu mi se face un favor că se modifică legea, ci intrăm în normalitate", a adăugat Gâju.
Potrivit acesteia, aleşii locali speră ca prin modificarea legii să se renunţe şi la actualele procese de incompatibilitate cu ANI.
"Sunt convinsă că în această speţă în momentul când legea va prevedea că aceasta se referă şi pentru persoanele care se află pe rolul instanţei de judecată, să opereze această modificare legislativă şi în speţa noastră. Politicul îşi va da seama că dacă nu susţine această modificare legislativă va rămâne fără susţinători. Atâta vă spun, eu cu sufletul. La nivelul ţării când vorbeşti de peste 1000 de primari, dintre care 80% sunt USL nu cred eu că este aşa uşor să se spună calc peste cadavrele a o mie de oameni şi nu îmi pasă de modificarea legislativă pe care o cer aceştia", a subliniat primarul social-democrat.
Chiar dacă aleşii locali nu vor să protesteze în faţa Guvernului, nu exclud o astfel de variantă dacă rugăminţile lor nu sunt ascultate.
"Nu vom sta cu mâinile în sân, să fiţi convinşi de asta. Nu sunt de principiu pentru a demonstra, însă când vom vedea că nu iau în seama chemările noastre, rugămintea şi strigătul nostru de a întâlni prin reprezentanţi şi de a găsi o soluţie atunci bineînţeles vom fi obligaţi să plecăm din localităţilor noastre. Nu cred că este atât de plăcut să mergem primarii cu eşarfa după noi şi să spunem ascultaţi-ne suntem reprezentanţii dvs, vedeţi ce se întâmplă, ducem ţara în haos, constituim alegeri locale într-o mie de localităţi ale României, avem bani de cheltuit pentru aşa?", a spus Gâju.
Ea a dezvăluit că în prezent în RAJA Constanţa au fost numiţi şoferi şi secretare din primării de frica Agenţiei Naţionale de Integritate.
"E bine să delegăm cum am făcut-o acum, în bătaie de joc la RAJA Constanţa femeia de serviciu, căruţaşul? E o situaţie reală, credeţi că glumesc? Este şoferul, credeţi că mai are cineva curajul să se ducă?", a declarat Gâju pentru"Gândul".
Ea trage un semnal de alarmă că situaţia de la Constanţa poate avea şi repercusiuni economice grave, deoarece prin această societate s-au atras 320 milioane de euro, fonduri europene.
"Dacă noi primarii de la Raja Constanţa suntem declaraţi incompatibili, 320 milioane de euro, pe care RAJA le-a accesat trebuie restituite UE, pentru că au fost ilegale hotărârile AGA RAJA Constanţa. Sunt lucruri din 2007, de ce stabileşte în 2013 că suntem incompatibili? Oameni buni, unde trăim, ce dorim pentru România?", a mai spus social-democrata.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36