- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie
Un număr de aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi , duminică, 30 noiembrie, la urne, pentru a trimite în Parlament 315 deputaţi şi 137 senatori, premiera scrutinului constituind-o sistemul uninominal.
Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)
În vederea alegerilor parlamentare au fost constituite un număr de 41 de circumscripţii electorale judeţene, o circumscripţie a Municipiului Bucureşti şi, pentru prima dată în istoria alegerilor generale din România, o circumscripţie electorală a cetăţenilor cu domiciliul în străinătate.
Fiecare judeţ, respectiv circumscripţie electorală, va fi reprezentată în Parlament de un număr de senatori şi deputaţi stabilit în funcţie de numărul de locuitori ai judeţelor şi de norma de reprezentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, în timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori.
Circumscripţiile electorale sunt împărţite, la rândul lor, în colegii pentru alegerea deputaţilor şi colegii pentru alegerea senatorilor.
Pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor au fost delimitate un număr de 315 colegii uninominale pentru deputaţi şi 137 de colegii pentru senatori, ultimele cuprinzând cel puţin două colegii pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor.
Potrivit Legii privind alegerile parlamentare, aşa cum a fost modificată printr-o ordonanţă de urgenţă de către Executiv, în cadrul unei circumscripţii electorale, delimitarea colegiilor uninominale s-a făcut astfel încât mărimea acestora, calculată în număr de locuitori, să fie de aşa natură încât cel mai mare colegiu uninominal sa fie, de regulă, cu cel mult 30 la sută mai mare decât cel mai mic colegiu uninominal.
În vederea scrutinului din data de 30 noiembrie au fost înfiinţate un număr de 18.104 secţii de votare, dintre care 221 vor fi organizate în străinătate.
Legea prevede că, în localităţile cu o populaţie de peste 1.500 de locuitori, se înfiinţează câte o secţie de votare la 1.000-2.000 de locuitori, în localităţile cu o populaţie sub 1.500 locuitori, câte o singură secţie de votare.
Legislaţia electorală mai arată că se pot organiza secţii de votare şi în satele sau grupele de sate cu o populaţie de până la 1.000 de locuitori, situate la o distanţă mai mare de 3 km faţă de sediul secţiei de votare din reşedinţa comunei, oraşului sau municipiului.
Pentru scrutinul de duminică au fost confecţionate 90.000 de ştampile, au fost tipărite 20 de milioane de timbre autocolante şi 42,8 milioane de buletine de vot, dintre care 1,2 milioane au fost distribuite la secţiile de votare din străinătate, unde sunt patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
Citește mai departe: