Aproximativ o mie de persoane au participat la manifestările de Ziua Maghiarilor, la Oradea

Aproximativ o mie de persoane au participat, marţi, la Oradea, la manifestările organizate de UDMR Bihor pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, reprezentanţii PDL absentând, spre deosebire de anii trecuţi, de la evenimente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Festivităţile au început cu depuneri de coroane la monumentul ofiţerului polonez Kazimir Rulikowski din cimitirul municipal Oradea, unde o fanfară îmbrăcată în uniforme de husari a interpretat imnul Ungariei, la eveniment participând aproape trei sute de persoane, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii publice şi delegaţi ai principalelor partide reprezentate în Parlament şi în administraţia publică locală.

Manifestările au continuat în Parcul Nicolae Bălcescu, unde aceeaşi fanfară a intonat imnul României, iar politicienii au depus coroane de flori la statuia revoluţionarului român.

După o slujbă ecumenică oficiată la Biserica Sfântul Ladislau, a avut loc o festivitate în Parcul Libertăţii, la statuia revoluţionarului maghiar Szacsvai Imre, la care au participat prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi Debreczy Jozsef, consul în cadrul Consulatului General al Republicii Ungare de la Cluj-Napoca. Numărul participanţilor la aceste manifestări a ajuns la aproximativ o mie.

De aici, participanţii au mărşăluit cu făclii aprinse pe principala arteră pietonală a municipiului Oradea, până în Parcul Petofi Sandor, unde l-au omagiat pe poetul maghiar prin depunerea de coroane de flori şi recitarea de poezii.

Festivităţile urmează să se încheie cu un spectacol susţinut de ansamblul folcloric "Nagyvarad" al Filarmonicii de Stat din Oradea.

Reprezentanţii PDL Bihor au fost singurii care, spre deosebire de anii trecuţi când au participat la toate manifestările organizate de UDMR la Oradea, au absentat.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a spus că, în opinia sa, această absenţă este un "accident de moment".

"Un om care construieşte pe termen lung nu ia niciodată decizii de moment. Dacă vrei să existe o colaborare între comunităţi, trebuie să ştii să treci peste orgolii de moment şi personale. Eu sunt convins că această absenţă a colegilor de la PDL a fost un accident de moment", a spus Szabo.

În Bihor, PDL se află în conflict cu UDMR, după ce preşedintele acestei formaţiuni, Alexandru Kiss, a semnat un protocol de colaborare în plan local cu USL, cu doar trei zile înaintea celui de-al zecelea Congres al UDMR, care a avut loc la Oradea în urmă cu două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici