- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ardelean a demisionat din funcţie
Virgil Ardelean şi-a prezentat demisia de onoare din funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), avertizând că în poliţie, serviciile de informaţii şi în parchete sunt "zeci de Virgil Ardelean şi de Vulpi".
Ardelean a demisionat din funcţie (Imagine: Mediafax Foto)
"Îmi prezint demisia de onoare din funcţia de şef al DGIPI şi sper ca acolo să acceadă doar profesionişti de marcă, care prin prestaţia lor să ajute conducerea MAI şi Guvernul României la fundamentarea deciziilor în zonele de competenţă şi să participe viguros la lupta împotriva ameninţărilor pe care crima organizată şi corupţia le generează", arată Virgil Ardelean într-o declaraţie de miercuri remisă agenţiei MEDIAFAX.
Ardelean susţine că România de astăzi este formată din "numeroase câmpuri difuze de influenţă", unele dintre ele având tendinţe de a concura cu autorităţile de stat pentru a gestiona puterea în România, "folosind o gamă spectaculoasă de infrastructură umană şi financiară".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
''Pe zi ce trece, din păcate, sunt afectate principiile, valorile şi responsabilităţile. Poate acestui context merită a fi analizată situaţia creată la MAI", menţionează Ardelean.
El spune că nu se poate pune etichetă de "entitate compromisă" pe toţi politicienii, oamenii de afaceri, judecătorii, poliţiştii şi ziariştii.
"Că sunt entităţi compromise, aceasta este o prostie, oricum marea masă a populaţiei nu mai crede în multe valori şi nu este corect. Dar toţi avem obligaţia să facem tot ce se poate ca în funcţiile de exercitare a autorităţii să nu acceadă oameni ai crimei organizate, a celor corupţi", spune Ardelean.
Ardelean percizează că în ultimele zile au fost dezbateri profunde, serioase, legate de viaţa politică, de şansele noului Guvern, de numirile în funcţii la MAI, fiind şi un spectacol, cel "al Vulpii".
"Nimănui dintre cei implicaţii, indiferent ce au spus despre mine şi despre serviciul de informaţii al MAI, nu le reproşez nimic decât, unora, care nu deţin întreaga gamă de date necesară abordării unei analize profunde şi, este firesc să fie aşa, dacă avem în vedere că vorbim de un serviciu de informaţii secret", subliniază Ardelean.
El menţionează că în toate ţările UE şi NATO, corpul tehnic, profesional, al sistemului poliţienesc şi al serviciilor de informaţii are legi şi reguli proprii, în care nu se amestecă interesele politicului. În opinia acestuia, dacă legile actuale nu sunt satisfăcătoare, ar trebui să fie schimbate.
Ardelean mai dă explicaţii legate de câteva cazuri. El spune că în cazul "Caritas", subalternii lui au ridicat, conform regulilor procedurale, pe bază de proces-verbal, documentele şi dischetele de la firmă şi, în baza lor, au constituit dosarul penal.
"Toate acestea sunt la dosarul cauzei. Nu a existat o dischetă aparte cu nume importante cum se vehiculează", arată Ardelean.
În legătură cu mineriada din ianuarie 1999, din timpul ministrului Dejeu, Ardelean susţine că era de două luni învestit ca şef al componentei de protecţie a cadrelor, rezultat din desfiinţarea fostei 0215 şi nu cea responsabilă de monitorizarea minerilor, cealaltă componentă care era în subordinea Poliţiei Române. El mai spune că toate informaţiile sunt în arhiva unităţii.
Ardelean menţionează că în cazul ''agenţia de presă-DNA'' adresa promovată la Direcţia Naţională Anticorupţie era "contextualizată ca o reacţie la o provocare de atragere a DGIPI într-un scenariu compromiţător".
"De aceea, formularea din adresă a fost să analizeze, ei, procurorii, dacă noile date impun sau nu extinderea interceptării a celor două numere aparţinând agenţiei. Demersul era de fapt o obligaţie legală a DGIPI, conform legislaţiei din domeniul corupţiei. De altfel, dacă era o solicitare intenţionată de a obţine acele mandate, se formula într-o altă manieră, consacrată, care sugera clar dorinţa de obţinere a mandatelor de interceptare, era o acţiune iniţială", explică Ardelean.
Ardelean subliniază că şi-a dat dat demisia în cazul "Hayssam", după şefii SRI şi SIE, deşi DGIPI a transmis semnale despre intenţia plecării din ţară la toate autorităţile competente.
"Demisia mea a fost afirmată în faţa Preşedintelui ţării, în aceeaşi zi a fost prezentată ministrului de Interne, care, la rândul său, a înaintat-o primului-ministru. Orice asociere referitoare la posibile conexiuni ascunse ale mele, în afara celor derivate din atribuţiile legale de serviciu, în legătură cu cazul Hayssam sunt neadevăruri", susţine Ardelean, adăugând că în toate cazurile şi-a făcut datoria.
În încheiere, Ardelean adresează zonei politice un citat din Winston Churchill potrivit căruia "abilitatea politică constă din a putea să prevezi ce are să se întâmple mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare şi anul viitor, iar apoi să poţi explica de ce nimic din toate acestea nu s-au întâmplat".
"Cam asta a fost. S-au presupus multe. Rămâne doar să se explice de ce nimic din ce s-a presupus nu se confirmă ?!", arată Ardelean în finalul documentului.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO