ARI îi cere lui Băsescu să se ducă în Italia, în contextul lipsei totale de cooperare a MAE

Asociaţia Românilor din Italia i-a adresat, sâmbătă, o scrisoare deschisă lui Traian Băsescu, pe care îl invită în Italia în contextul lipsei totale de implicare a MAE în situaţia comunităţii românilor din Italia şi a absenţei permanente a oricărei atenţii din partea ambasadei României de la Roma.

2 afișări
Imaginea articolului ARI  îi cere lui Băsescu să se ducă în Italia, în contextul lipsei totale de cooperare a MAE

ARI îi cere lui Băsescu să se ducă în Italia , în contextul lipsei totale de cooperare a MAE

"La trei zile de la explozia cazului «românului criminal» de la Roma, nici o autoritate a statului român nu îşi face simţită prezenţa la Roma", scrie preşedintele ARI, Eugen Terteleac, în scrisoarea adresată şefului statului, adăugând că asociaţia pe care o conduce "face un apel" către instituţiile statului român, de a sprijini ARI şi alte asociaţii ale românilor din Italia în demersurile "aproape disperate" pentru detensionarea situaţiei din Italia.

"Ministerul de Externe de la Bucureşti nu şi-a făcut simţită prezenţa în nici un fel la Roma. Ceea ce nu ne miră. Asociaţia noastră a atras atenţia nu demult, într-o scrisoare deschisă (din 12 iulie 2007), că situaţia degenerează în Italia şi este nevoie de înfiinţarea unei celule de criză pentru contracararea fenomenelor de intoleranţă. Azi începe deja să fie târziu. Este nevoie de prezenţa publică şi activă a instituţiilor României, care să susţină comunitatea românească transformată în inamicul public numărul 1.(...) Deocamdată suntem lăsaţi singuri!", menţionează scrisoarea.

"Ambasada tace, ca de obicei. Încercaţi să sunaţi la orice telefon al ambasadei şi veţi sta ore întregi fără să răspundă nimeni. Aberantul comportament al instituţiilor româneşti agravează situaţia românilor din Italia, care sunt ai nimănui în acest moment", afirmă preşedintele ARI, adăugând că "lucrurile au ajuns prea departe şi numai o poziţie fermă a României poate stopa o catastrofă".

ARI subliniază că "dacă instituţiile româneşti au tăcut până acum, deja e prea târziu pentru luări de poziţie la nivel de minister de externe sau de guvern".

"România trebuie sa dea un semnal clar că îi pasă de cetăţenii săi. Singura soluţie este o prezenţă în Italia la cel mai înalt nivel. Preşedintele României este cel care ar trebui să intervină urgent, pentru că în Italia trăiesc peste cinci la sută din cetăţenii României", adaugă liderul ARI atrăgând atenţia că, "din cauza teroarei care s-a abătut asupra comunităţii româneşti, toate manifestările programate pentru Ziua naţională a României în Italia au fost anulate".

"Nu putem contracara valul de acuzaţii la adresa României şi românilor, oricât am încerca. La principala «tribună» de dezbatere publică din Italia, emisiunea «Porta a Porta» realizată de Bruno Vespa, s-au făcut afirmaţii aberante la adresa românilor, fără ca nimeni să ia poziţie. S-a afirmat, de exemplu, că românii obişnuiesc să îşi bată femeile. E doar un exemplu dintre sutele care se pot da din afirmaţiile aberante din aceste zile făcute în mass-media italiană", adaugă scrisoarea.

"Asociaţia Românilor din Italia este în continuare într-o situaţie critică, din cauza nerespectării de către Departamentul pentru relaţia cu Românii de Pretutindeni, a unor angajamente în cadrul unor proiecte mai vechi. Vom fi probabil obligaţi să oprim activitatea asociaţiei, dar o vom face după ce acest tsunami mediatic se va domoli", precizează documentul.

"Dacă trebuie să plecăm toţi din Italia, ar fi bine s-o ştim înainte ca acest război să ia amploare şi să producă victime. Deja patru români care mergeau la cumpărături într-un supermarket din Roma au ajuns la spital, unul dintre ei în stare foarte gravă, după ce au fost atacati de un grup de extremişti cu feţele acoperite de cagule. Alegerile europene sau referendumul pentru votul uninominal sunt subiecte aflate la distanţă ani lumină faţă de situaţia de aici. Vă aşteptăm, domnule preşedinte, să veniţi personal în Italia pentru a da un semnal că românii de aici nu sunt singuri", conchide ARI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici