Asselborn:Luxemburgul va face tot posibilul pentru ca România să fie în Schengen în următoarele luni

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat, marţi, că ţara sa va face tot posibilul pentru ca România şi Bulgaria să devină în următoarele luni membre ale spaţiului Schengen, el comentând că "ar fi bine ca în Europa politicile naţionale să fie lăsate în urma celor europene".

Urmărește
5 afișări

Ministrul luxemburghez, care s-a referit la aderarea României la spaţiul Schengen, a glumit pe tema localităţii cu această denumire, unde s-a semnat, în 1985, Acordul Schengen. "În ceea ce priveşte Europa, Schengen... Ştiţi că, odată, Mitterrand a spus că este un oraş thailandez. A greşit, acesta este situat în Luxemburg. Schengen este un sat luxemburghez", a spus ministrul Asselborn.

"În UE suntem 27 (de state membre - n.r.) şi toţi avem aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii. Nu suntem 25 plus 2, suntem 27. Cred că aceasta este filozofia care trebuie să predomine în Uniunea Europeană. Nu există ţări mai avantajate sau mai dezavantajate, suntem toţi pe aceeaşi linie. Sunt convins că în UE această idee va câştiga. Iar Luxemburgul va face tot posibilul pentru ca România şi Bulgaria să devină în următoarele luni membre ale spaţiului Schengen", a spus Asselborn.

De altfel, ministrul luxemburghez de Externe a mai spus că România este deja "de facto" conectată la sistemul Schengen. "Cred că ar fi bine ca în Europa politicile naţionale să fie lăsate în urma celor europene. Totul va fi bine şi fără complicaţii şi, din acest motiv, Luxemburgul va fi alături de România pentru a găsi într-adevăr o soluţie", a mai spus Jean Asselborn.

Ministrul luxemburghez de Externe l-a invitat pe "omologul şi prietenul" Teodor Baconschi să facă o vizită în Luxemburg. "Poate că va reuşi să facă acest lucru în toamnă, în acest fel prietenia pe care eu o simt pentru România va fi exprimată şi mai clar şi, de asemenea, vom avea ocazia să continuăm schimburile de opinii în ceea ce priveşte problematica de interes european", a adăugat el.

Asselborn a mai spus că va discuta cu ministrul Economiei şi cu reprezentanţii Camerei de Comerţ pentru a organiza o misiune economică.

Teodor Baconschi l-a numit la rândul său pe Jean Asselborn "un mare prieten al României şi un mare prieten personal".

Baconschi a reamintit că România şi Luxemburg sunt legate prin momentul semnării tratatului de aderare al României la UE în 2005 şi prin "frumoasa colaborare" din perioada în care Luxemburgul şi Sibiul au fost împreună, în 2007, capitale europene ale culturii.

"Avem puncte de vedere coincidente în afacerile europene, ne dorim un buget cât mai solid post 2013, i-am explicat domnului Asselborn de ce şi o Politică Agricolă Comună la acelaşi nivel de subvenţionare este importantă nu doar pentru tările cu potenţial agricol şi, totodată, ne-am exprimat susţinerea reciprocă pentru continuarea unei politici de coeziune ambiţioase, care să evite fracturile şi să reducă decalajele între membrii noi şi cei vechi", a mai spus Baconschi, reamintind totodată că cele două ţări au avut o bună colaborare şi în cadrul ONU, unde România a sustinut Luxemburgul pentru obţinerea unui loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru 2013-2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici