Astărăstoae, cercetat de DNA, candidează pentru nu nou mandat de rector şi revine în politică

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene, a anunţat, vineri, că va candida pentru un nou mandat de rector, dar şi la şefia Colegiului Medicilor din România, urmând să revină şi în politică.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae, cercetat de DNA, candidează pentru nu nou mandat de rector şi revine în politică

Astărăstoae, cercetat de DNA, candidează pentru nu nou mandat de rector şi revine în politică (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Vasile Astărăstoae a primit, vineri seară, la Primăria Iaşi, titlul de cetăţean de onoare al oraşului, distincţia fiind oferită de primarul municipiului Gheorghe Nichita, în cadrul unui eveniment intitulat "Seara Valorilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Astărăstoae e un lider de necontestat, e un om integru şi onest, chiar dacă e un om dificil. M-am atins de el, într-un mod contondent, în mai multe rânduri. Însă m-am convins că vrea binele oraşului", a declarat Gheorghe Nichita, în faţa câtorva sute de participanţi la eveniment.

La rândul său, Vasile Astărăstoae a precizat că este emoţionat de titlul primit, făcând unele referiri şi la ancheta DNA în care este implicat.

El a spus că miercuri, în ziua în care a stat internat la Terapie Intensivă la Spitalul "Sfântul Spiridon", unde a venit după ce i s-a făcut rău, a avut un sentiment de dezgust faţă de tot ceea ce i se întâmplă şi că pe moment decisese să se retragă "din toate poziţiile deţinute".

Astărăstoae a mai spus că evenimentul decernării titlului de cetăţean de onoare al Iaşiului l-a determinat "să continue lupta".

"Acolo unde a scuipat DNA au sărutat primarul, Consiliul Local şi ieşenii. Mă întorc şi ies la luptă. Candidez la funcţia de rector, pentru că nu voi lăsa să se politizeze această instituţie, cum s-a încercat. Voi candida şi la preşedinţia Colegiului Medicilor, pentru că nu voi lăsa medicii să fie blamaţi şi n-am să las ca frica să pătrundă printre ei. Mă întorc şi în politică cu un program foarte clar, apărarea libertăţii", a afirmat rectorul UMF.

El a mai spus că în anul 1984 a refuzat să devină informator al vechii Securităţii, dar că atunci nu i s-a întâmplat nimic.

"În aceşti ani văd cum pentru fiecare dintre dumneavoastră se construiesc dosare care sunt scoase atunci când este nevoie", le-a spus Astărăstoae invitaţilor prezenţi la Primăria ieşeană.

Vasile Astărăstoae a fost membru UFD, apoi PNL, însă de câţiva ani s-a retras din viaţa politică.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, este cercetat de procurorii DNA într-un dosar care vizează fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene la UMF, în valoare de 6,4 milioane de lei.

În total, 16 persoane şi trei societăţi comerciale sunt vizate în ancheta DNA Iaşi.

Doi directori ai UMF Iaşi Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi directorul firmei Maguay Impex Bucureşti SRL Corvin Pughin au fost reţinuţi în această săptămână de procurorii DNA, ei fiind apoi eliberaţi, după ce Curtea de Apel Iaşi a decis să amâne pentru marţea viitoarea pronunţarea asupra emiterii mandatelor de arestare.

În acest dosar urma să fie audiat miercuri şi rectorul UMF Vasile Astărăstoae, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, întrucât în dimineaţa aceleiaşi zile el s-a internat în spital, după ce s-a simţit rău.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost declanşată la începutul acestui an, când procurorii au descins la sediul universităţii, pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici