Mitrea a relatat, pentru "Gândul", că, după ce PSD a decis formarea guvernului cu PDL, s-a discutat ca social-democraţii să ceară Ministerul de Finanţe, dacă nu vor avea primul ministru. Variantele erau Florin Georgescu şi Mihai Tănăsescu, primul preferând însă să îşi păstreze postul de viceguvernator al Băncii Naţionale.
"L-am sunat pe Mihai, am vorbit cu el, a spus că, sigur, dacă îi face preşedintele partidului oferta, el e de acord. Am vorbit cu Mircea Geoană, în prima fază a spus că îl va contacta. Am constatat după o săptămână, vorbind cu Mihai, că nu l-a contactat nimeni", a spus Mitrea.
El a adăugat că nu ştie, în final, "cine s-a opus mai tare", Mircea Geoană sau Viorel Hrebenciuc, liderul deputaţilor pesedişti fiind interesat de Ministerul de Interne şi de şefia serviciului special al MI, mai scrie "Gândul".
"Nu ştiu dacă Mircea Geoană sau Viorel Hrebenciuc s-a opus mai tare, că, la discuţia finală, Viorel era foarte puternic împotrivă, dar nici Mircea nu m-a sprijinit şi, în felul ăsta, am ajuns la concluzia că renunţăm la Ministerul de Finanţe. A fost un lucru rău atât pentru partid, cât şi pentru România. Cred că este o chestie foarte proastă să nu-l avem pe dl Mihai Tănăsescu la Finanţe. A fost ministru de Finanţe şi a fost un ministru foarte bun, a lucrat la Banca Mondială şi este director la FMI. Nu ştiu de unde putea să găsească România un om mai potrivit care să fie ministru de Finanţe într-un moment în care avem cea mai mare criză financiară pe cap. Era şi de la PSD, era norocul nostru", a declarat Mitrea.
Senatorul PSD a susţinut că nu are nimic cu actualul ministru, Gheorghe Pogea, apreciind însă că între acesta şi Tănăsescu este o diferenţă "de bagaj de cunoştinţe".
Mitrea a mai susţinut că nominalizarea lui Mihai Tănăsescu la Ministerul de Finanţe a fost punctul de la care a plecat cearta dintre el şi Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc.
"E o pierdere, pentru că nu ai Ministerul de Finanţe, nu ai un loc în care faci politica Guvernului. Faci politici sectoriale, dar politica Guvernului se face de către primul ministru sau de către ministrul de Finanţe. Cred că a fost o greşeală foarte mare, care ne costă pe termen scurt şi ne va costa şi pe termen lung", a mai spus el.
Şi preşedintele Traian Băsescu l-a lăudat, miercuri, pe fostul ministru PSD al Finanţelor Mihai Tănăsescu pentru faptul că, după un an electoral, a lăsat următorului Executiv un deficit bugetar mic.
"Acesta a lăsat, în an electoral, un deficit bugetar de 1,53 la sută din PIB. În an electoral, când PSD-ul voia să câştige cu orice preţ, Tănăsescu a lăsat un deficit de doar 1,53 la sută din PIB, când PIB-ul nostru era de 40-50 de miliarde de euro, nici jumătate din cât este acum. Asta a făcut un ministru de Finanţe responsabil", a afirmat şeful statului, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3.
Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor în Guvernul Năstase, este în prezent reprezentantul României la FMI.