Atanasiu: Armamentul exportat în Georgia ar putea fi produs la Cugir

Fostul ministru al Apărării Naţionale, liberalul Teodor Atanasiu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că dacă au fost exportate pistoale mitralieră în Georgia, cu siguranţă au fost din cele produse la Cugir, aceasta fiind singura fabrică producătoare de astfel de armament din ţară.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: Armamentul exportat în Georgia ar putea fi produs la Cugir

Atanasiu: Armamentul exportat în Georgia ar putea fi produs la Cugir (Imagine: Mediafax Foto)

"Eu nu ştiu despre acel contract pentru că la acea oră, când s-a făcut contractul, nu mă ocupam de aşa ceva, nu era în obiectul meu de activitate. Dar dacă au ajuns pistoale mitralieră, cu siguranţă au ajuns din cele fabricate la Cugir, deoarece sunt doar doi producători (de armament - n.r.) în România, Cugirul şi Sadu, iar Sadu nu mai produce de oarece vreme decât muniţie, deci nu putea fi din altă parte", a spus Teodor Atanasiu.

El a adăugat că în perioada cât a fost ministru al Apărării nu a aflat despre acest contract, deoarece Ministerul Apărării nu făcea exporturile.

Potrivit sursei citate, exporturile se fac de către producător, cu licenţă dată de Ministerul de Externe, prin Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX).

"Nu ştiu mai multe despre contractul respectiv, deoarece nu s-a derulat printr-o instituţie pe care să o conduc (…) Nu era pe un contract bilateral între Ministerul Apărării român şi cel georgian, ca să ştiu de el şi să-l urmăresc", a spus Teodor Atanasiu.

MAE a informat, vineri, că România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici