„Ne întoarcem la vremea în care va trebui să ne spălăm în ligheanele ceauşiste”, a susţinut, într-o conferinţă de presă, Mihai Atănăsoaei, purtător de cuvânt al PDL Bucureşti, care a susţinut că Sorin Oprescu „fuge de răspundere” şi că motivul pentru care RADET a ajuns în situaţie de faliment ar fi refuzul primarului general de a plăti datoriile către această companie.
„În faţa unei asemenea situaţii de urgenţă, pentru că a lăsat Capitala fără apă caldă, cu posibilitatea de a rămâne fără căldură evocată chiar de dumneavoastră, domnule Sorin Oprescu, constituie o situaţie de urgenţă, iar, în situaţie de urgenţă, PDL şi PNL vă cer demisia de urgenţă”, a spus Atănăsoaei, adresându-se lui Sorin Oprescu.
La rândul său, liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a precizat că, după şase ani de „administraţie Sorin Oprescu”, bucureştenii „retrăiesc momente din epoca de aur”, acest lucru fiind rezultatul a şase ani de subfinanţare cronică a serviciilor publice de încălzire şi transport.
„În mandatele lui Sorin Oprescu nu numai că nu s-au făcut investiţii, nu numai că nu s-au făcut reparaţii curente la reparaţii însă, an de an, Sorin Oprescu a refuzat efectiv să aloce sumele la care s-a angajat în faţa cetăţenilor prin subvenţie. Sorin Oprescu minte atunci când spune că ACL nu a votat strategia privind sistemul de încălzire a oraşului”, a spus Raicu.
„Întorcându-ne la RADET, atragem atenţia primarului Sorin Oprescu şi Guvernului Victor Ponta că situaţia în care se află serviciul public de încălzire este foarte gravă şi poate duce la prăbuşirea acestuia”, a mai spus Mircea Raicu.
Atât Atănăsoaei, cât şi Raicu au susţinut că soluţia este demisia din funcţie a lui Sorin Oprescu, menţionând că ei se vor gândi dacă să iniţieze un referendum pentru demiterea primarului general al Capitalei.
Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.
RADET a anunţat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.
Începând din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunţat că a reluat furnizarea la parametri normali.
„Creşterea temperaturii se face gradual. În prezent, ELCEN distribuie căldură la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp până consumatorul final va avea acces la apa caldă”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.
Reprezentanţii ELCEN declarau duminică după-amiază, pentru MEDIAFAX, că apa caldă va reveni la temperatura obişnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală.
ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.
Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, în care susţine că RADET a încălcat clauzele contractuale care prevăd o anumită temperatură de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiţi să achite un serviciu de care nu au beneficiat.