Audieri în Parlament. Teodorovici şi Ponta, voturi pentru Marcel Boloş pentru Ministerul Fondurilor Europene/ Liderul PSD îi cere să pună la dispoziţie parchetului documentele legate de speţa Dan Barna

Eugen Teodorovici a cerut, marţi, în timpul audierii propunerii PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene Marcel Boloş, consemnarea unui vot favorabil din partea sa. Victor Ponta a cerut şi el consemnarea unui vot "pentru" în comisia reunită. Marcel Boloş a obţinut astfel aviz pozitiv pentru Ministerul Fondurilor Europene.

Urmărește
2478 afișări
Imaginea articolului Audieri în Parlament. Teodorovici şi Ponta, voturi pentru Marcel Boloş pentru Ministerul Fondurilor Europene/ Liderul PSD îi cere să pună la dispoziţie parchetului documentele legate de speţa Dan Barna

Audieri în Parlament. Teodorovici şi Ponta, voturi "pentru" Marcel Boloş în Comisia pentru Afaceri Europene

Ioan Marcel Boloş, propus ministru al Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil, marţi, în comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene. Votul a fost dat în urma audierii acestuia în forurile legislative, fiind 21 de voturi pentru, patru împotrivă şi şase abţineri.

Social democratul Eugen Teodorovici a cerut consemnarea votului său favorabil pentru propunerea PNL la Ministerul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, marţi, în cadrul audierilor din Comisia reunită pentru Afaceri Europene. Acesta a părăsit şedinţa comisiei de audiere, pentru a participa la alte comisii parlamentare.

De asemenea, Victor Ponta a cerut şi el consemnarea votului "pentru" nominalizarea liberalului la Ministerul Fondurilor Europene.

”Deşi nu o sa votez pentru învestirea Guvernului Orban, azi votez pentru dl. Boloş. Am lucrat cu el, l-am numit secretar de stat. Faptul că profesionişti din guvernul Ponta vor lucra în Guvernul Orban e un lucru foarte bun”, a spus Ponta înainte de a părăsi sala de şedinţă.

Viorica Dăncilă a afirmat, luni, că toţi parlamentarii din PSD care vor vota Guvernul Orban, vor trăda PSD şi vor trebui să plece din partid. Ea a adăugat că cei care au demis Guvernul vor trebui să îşi asume responsabilitatea de a strânge voturile necesare pentru învestire.

 

Teodorovici îi cere lui Marcel Boloş să pună la dispoziţie documentele legate de speţa Dan Barna

Eugen Teodorovici i-a cerut lui Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene, să pună la dispoziţia organelor abilitate, atunci când i se va solicita, informaţiile de care acesta dispune în cazul afacerilor cu fonduri europene ale lui Dan Barna.

„Vreau să mă asigur că dumneavoastră, ca ministru, veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Dan Barna. E singurul lucru pe care vă rog să îl faceţi, să puneţi la dispoziţia organelor abilitate la toate informaţiile care sunt necesare pentru a clarifica orice fel de speţă”, a afirmat Eugen Teodorovici, marţi, în cadrul audierii lui Marcel Boloş din comisia pentru Afaceri Europene.

Ministrul propus, Marcel Boloş a spus că documentele vor fi puse la dispoziţia organelor abilitate, precum Direcţia de Luptă Antifraudă, acest lucru fiind o obligaţie legală.

Rise Project a publicat, săptămâna trecută, un articol în care acuză firma lui Dan Barna că multe proiecte au eşuat, iar liderul USR este ”supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”. Proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică firma lui Dan Barna, sunt verificate de către Departamentul pentru luptă antifraudă (DLAF), potrivit unui răspuns al instituţiei.

 

Cum a decurs audierea lui Boloş, ministru propus în Guvernul Orban

Deputatul PNL Dănuţ Bica a vorbit despre starea precară a infrastructurii din România şi l-a întrebat pe ministrul propus la Fonduri Europene ce proiecte majore în domeniu va propune care să fie finanţate cu fonduri europene. Liberalul a adus în discuţie şi infrastructura apei şi apei uzate.

„Starea precară a infrastructurii una din marile probleme în România. La infrastructură ne situăm pe ultimele locuri în statele membre ale UE. Ce proiect majore din infrastructură, transporturi vă propuneţi să transmiteţi la UE pentru finanţare în perioada următoare. Ce veţi face în domeniul infrastrructurii apei şi apei uzate, mai ales că a fost depăşită de un an?”, a afirmat Dănuţ Bica, în cadrul audierii în comisii.

„În ceea ce priveşte partea de proiecte de apă, anul 2020 pe zona proiectelor de apă, apă uzată, este un un an extrem de important. Sunt 23 de aplicaţii de proiecte cu o valoare de 4 miliarde de euro care aşteaptă să fie transmise la CE. Aceasta e o ţintă pentru anul 2020. S-au transmis şi în cursul anului 2019, văd că doamna ministru Mînzatu se uită la mine, dar anul 2020 e destul de greu din perspectiva acesto proiecte, pentru că discutăm de 4 miliarde de euro şi 23 de proiecte care ar urma să fie transmise la CE”, i-a răspuns ministrul propus pentru Fonduri Europene în Guvernul Orban lui Dănuţ Bica.

 

Două gafe în timpul audierilor. Boloş a confundat numele Marei Mareş şi a vorbit de „zero absorbţie” în loc de „zero dezangajare”

Ioan Marcel Boloş a răspuns la final, punctual, la mai multe întrebări puse de parlamentari în şedinţa comisiilor reunite. Acesta i-a confundat numele deputatului PNL Mara Mareş, adresându-i-se cu Mara Rareş. Totodată, ministrul propus pentru Fonduri Europene a vorbit despre rezultate concrete privind domeniul fondurilor UE, însă a spus „zero absorbţie”, în loc de „zero dezangajare”. El s-a corectat rapid, făcând referire la rezultate palpabile.

„În ceea ce priveşte întrebarea doamnei Mara Rareş. Mareş, v-am botezat, mă scuzaţi. Vom fi beneficiarii şi proiectele în centrul atenţiei. Beneficiarii au nevoie de consiliere şi sprijin pentru ca problemele întâmpinate în implementarea proiectelor să fie făcută la timp”, a afirmat Ioan Marcel Boloş, marţi, la audierea în comisiile parlamentare.

„Întrebarea domnului Viorel Ilie, proiectele mari de infrastructură sunt proiecte prioritare atât pe perioada Guvernului Orban, dar şi în mandatul meu. Pe partea de Minister al Fondurilor Europene grija noastră e de a asigura ca aplicaţiile de finanţare să fie pregătite şi transmise din timp. Rata de abosorbiţie la programul sectorial transport pe perioada 2013-2014 a crescut de la până la 47%, în momentul când am plecat din funcţia de secretar. Valoarea 2 miliarde de euro. Acestea nu sunt decât rezultate concrete”, a mai explicat Boloş.

Acesta a făcut o gafă când a amintit de rezultatele concrete în ceea ce priveşte fondurile europene, spunând „zero absorţie”, în loc de „zero dezangajare”.

„Zero absorbţie, zero dezangajare, mă scuzaţi şi sunt lucruri palpabile. Modificările la Legea achiziţiilor publice, nu pot să îmi iau un angajament concrect pentru că avem o directivă UE care stabileşte constrângeri la domeniul de achiziţie publică. Ştim că avem probleme în derularea procedurilor de achiziţie publică. Vom fi foarte atenţi ca să valorificăm la maxim tot ceea ce e permis”, a afirmat Boloş.

El a abordat şi subiectul infrastructurii, vorbind despre autostrăzi.

„Loturile 1, 4 şi 5 sunt deja transmise la Comisie. Urmează loturile 2 şi 3, se finalizează documentaţia casă. Prioritate sunt şi proiectele care sunt deja în curs de implementare. Spuneam aici că Autostrada Moldova Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni e prioritate cum şi autostrada Transilvania este”, a conchis Ioan Marcel Boloş.

Marţi şi miercuri sunt audiaţi toţi cei 16 miniştri cu portofoliu nominalizaţi în Cabinetul Orban în comisiile parlamentare, urmând ca votul pentru învestirea Guvernului să fie dat, lunea viitoare, într-un plen reunit care începe la ora 14.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici