Augustin Lazăr pleacă de la Parchetul general. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare/ UPDATE: Secţia de procurori a CSM a decis cine va fi interimar

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr, începând cu data de 27 aprilie, atunci când acestuia îi şi expiră mandatul la conducerea Parchetului, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Urmărește
5310 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr pleacă de la Parchetul general. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare/ UPDATE: Secţia de procurori a CSM a decis cine va fi interimar

Augustin Lazăr pleacă de la Parchetul general. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare", se arată într-un anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Secţia pentru procurori decide: Bogdan Licu va fi procuror general interimar pentru două luni după pensionarea lui Augustin Lazăr

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, vineri, ca Bogdan Licu să preia funcţia de procuror general interimar pentru o perioadă de două luni, a anunţat Consiliul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

"În şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 19.04.2019 s-a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al Procurorului General al României, în funcţia de Procuror General al României până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de 2 luni", a transmis Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un comunicat de presă.

Delegarea lui Bogdan Licu vine în condiţiile în care în funcţia de prim-adjunct al procurorului general este Laura Oprean.

Cine este Bogdan Licu

Acesta a fost acuzat de plagiat, el solicitând ulterior Academiei de Informaţii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie a anului trecut, acesta a declarat pentru MEDIAFAX că neagă orice acuzaţie de plagiat.

Procurorul Bogdan Licu, 50 de ani, este adjunct al procurorului general Augustin Lazăr, din 16 mai 2016. Din 2013 până în 2016 a fost prim-adjunct al procurorului general. Din ianuarie 2013 până în mai 2013 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, de unde a fost detaşat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ca reprezentant al Parchetului General.

Între februarie 2012 şi ianuarie 2013, a fost detaşat de la Parchetul Tribunalului Bucureşti la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost consilier al preşedintelui. De altfel, Licu a fost ales membru al CSM între 13 ianuarie 2010 şi 17 februarie 2012, după ce din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010 a fost vicepreşedinte al Consiliului. La Parchetul Tribunalului Bucureşti a fost, în 2006, în 2005 şi 2003, şef al Secţiei de urmărire penală, activitate întreruptă cât a fost detaşat şi la Cancelaria primului ministru, în anul 2005, la Departamentul de luptă anti-fraudă. La Parchetul Tribunalului a fost mai întâi simplu procuror, promovat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde avea ca atribuţii coordonarea activităţii penale a Secţiei 11 de Poliţie din Capitală.

Licu are un master în relaţii internaţionale şi integrare europeană la Şcoala Superioară de Studii Politice şi Administrative, obţinut în 2006 şi mai multe specializări în antifraudă. A absolvit Colegiul Superior de Siguranţă Naţională al Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii. A urmat cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA. A urmat cursurile facultăţii ”Spiru Haret” dar şi-a luat licenţa la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca.

Lazăr, acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unui disident comunist

Augustin Lazăr a anunţat, miercuri seară, că şi-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Lazăr şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justiţiei condusă de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi nu au îndeplinit condiţiile pentru a conduce Ministerul Public, aşa că procedura a fost reluată.

Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuţiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiţionată şi-au făcut fracţia de pedeapsă, conform legii, şi că nu decide eliberarea sau nu a deţinuţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici