- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.06.2016, 11:13)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Augustin Zegrean anunţă soluţia în cazul Zgonea înainte de pronunţare: ''Citiţi deciziile anterioare''
Judecătorul CCR Augustin Zegrean a declarat marţi că jurisprudenţa Curţii este clară în cazul Zgonea, el făcând referire la cazurile Geoană, Blaga şi Anastase, care au contestat revocarea lor din funcţiile de preşedinţi ai Senatului, respectiv Camerei, dar sesizările au fost respinse.
Urmărește
1896 afișări
Augustin Zegrean anunţă soluţia în cazul Zgonea înainte de pronunţare: ''Citiţi deciziile anterioare'' (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
''Dacă aţi citit deciziile Curţii, oricine dacă le-ar citi ar putea să prevadă decizia (de azi, n.r.). Au fost mai multe situaţii, mai mulţi preşedinţi de Cameră sau Senat care au ajuns în situaţia asta şi, într-un fel sau altul, au ajuns la Curte. Ne-am pronunţat de fiecare dată, am dat soluţii care nu au mai fost contestate de nimeni'', a declarat judecătorul Augustin Zegrean înainte de şedinţa Curţii în care se discută cele două sesizări depuse de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.
Zegrean face referire la trei situaţii similare – cazurile Mircea Geoană, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Foşti preşedinţi ai Senatului (Geoană şi Blaga), respectiv Camerei (Anastase), ei au fost schimbaţi din funcţii înainte de expirarea mandatului şi au cerut Curţii Constituţionale să îi repună în drepturi, însă Judecătorii CCR le-au respins tuturor sesizările.
Astfel, după revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului, în noiembrie 2011, Mircea Geoană a cerut Curţii să declare neconstituţională hotărârea prin care a fost schimbat. ''În ceea ce priveşte această critică de neconstituţionalitate (art. 33, alin. 2 din legea 96/2006), Curtea constată că este neîntemeiată (…)Curtea constată că Hotărârea nr. 53 din 23 noiembrie 2011 privind constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al senatului a domnului senator Mircea-Dan Geoană (…) nu încalcă prevederile constituţionale (…) Respinge sesizarea de neconstituţionalitate'', au decis judecătorii CCR în cazul Geoană.
Apel la Curte au făcut şi Vasile Blaga şi Roberta Anastase după schimbarea lor intempestivă din funcţii în iulie 2012 de către USL. ''Instanţa de contencios constituţional se poate pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului <<care afectează valori şi principii constituţionale>> (…) Curtea constată că revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor nu afectează, prin obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale'', au motivat judecătorii respingerea sesizării depuse de Roberta Anastase.
Şi în cazul lui Vasile Blaga judecătorii au avut o poziţie similară, precizând că hotărârea Senatului prin care Blaga a fost revocat nu poate fi supusă controlului de constituţionalitate deoarece nu se încadrează în sfera actelor parlamentare asupra căreia Curtea se poate pronunţa, fiind un ''act juridic cu caracter individual, care nu afectează valori şi principii constituţionale''.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Curtea Constituţională nu se poate transforma într-un arbitru al conflictelor politice din Parlament, nu poate cenzura opţiunile politice majoritare ale parlamentarilor cu privire la alegerea preşedintelui unei Camere, a conducerii sau a membrilor Biroului Permanent al fiecărei Camere sau ai altor organe de lucru şi nici nu are rolul unei instanţe de apel pentru soluţionarea unor diferende sau neînţelegeri între persoane ce au calitatea de parlamentari. Astfel de acte reprezintă manifestări politice care, chiar dacă îmbracă, formal, haina unor acte juridice, nu au caracter normativ, în sensul că nu conţin reglementări juridice de largă aplicabilitate şi cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci reprezintă acte juridice cu caracter individual şi scop politic, având ca obiect numiri, alegeri sau validări în funcţii, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate pe care Curtea Constituţională să poată fi solicitată a o tranşa", au scris judecătorii în motivarea respingerii sesizării depuse de Vasile Blaga.
Despre schimbarea lui Vaeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, judecătorul Augustin Zegrean a mai vorbit public cu o lună înainte ca revocarea să aibă loc. Întrebat, în cadrul unei emisiuni TV din 8 mai, dacă Zgonea poate fi revocat deşi nu mai este membru al grupului PSD, Zegrean a răspuns afirmativ: "Da, (...) dacă spune regulamentul că grupul care l-a propus. Grupul care l-a propus putea să-l propună pe unul din alt grup, unul care nu era din grupul acela. Deci putea foarte bine un grup parlamentar, nimeni nu l-ar opri, să-l propună preşedinte pe un deputat care nu este din grupul lor. Nu este o interdicţie. Or să spună că m-am antepronunţat. Sper să ajungă când eu nu voi mai fi acolo", a argumentat atunci Augustin Zegrean.
Ordinea de zi oficială cuprinde sesizarea lui Valeriu Zgonea în calitate de şef al Camerei Deputaţilor privind hotărârea de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi cea de vacantare a funcţiei de preşedinte.
Citeşte şi: Valeriu Zgonea îşi ia "La revedere" de la funcţia din Parlament. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de hotărâre pentru revocare. Deputatul PSD Florin Iordache, interimar - VIDEO
Citeşte şi: Valeriu Zgonea a sesizat la CCR modificarea Regulamentului Camerei. Curtea se pronunţă peste 7 zile
Citeşte şi: Valeriu Zgonea, trimis la Comisia pentru drepturile omului, unde va fi coleg cu Remus Cernea şi Elena Udrea
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: EXCLUSIV: Guvernul modifică prin OUG legea privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe