Augustin Zegrean desfiinţează decizia CEDO în cazul Kovesi: Nu pot să înţeleg decizia/ Este discutabilă şi greşită

  • Augustin Zegrean susţine că CEDO nu poate verifica legalitatea unei hotărâri a CCR
  • Laura Codruţa Kovesi nu s-a adresat instanţelor din România ci s-a adresat cu cerere direct la CEDO, ceea ce este împotriva regulilor CEDO
  • Deciziile CCR nu pot fi revizuite, nu există niciun text în legislaţia din România care să permită aşa ceva
Urmărește
12687 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean desfiinţează decizia CEDO în cazul Kovesi: Nu pot să înţeleg decizia/ Este discutabilă şi greşită

Augustin Zegrean desfiinţează decizia CEDO în cazul Kovesi: Nu pot să înţeleg decizia/ Este discutabilă şi greşită

Fostul preşedintele al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, susţine că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi este discutabilă şi greşită pentru că nu poate CEDO verifica legalitatea unei hotărâri a CCR unde se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni sau firme.

Augustin Zegrean a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că nu există nicio cale de atac împotriva deciziilor CCR.

”CCR nu face parte din instanţele judecătoreşti, deci CEDO nu poate verifica legalitatea unei hotărâri a CCR pentru că la Curte se judecă doar conformitatea legii cu Constituţia, nu se judecă oameni sau firme. Nu este în practica CEDO să judece legalitatea hotărârilor curţilor constituţionale. Deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, nu există nicio cale de atac împotriva deciziilor CCR”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, pentru ca un cetăţean să se adreseze CEDO cu o cerere, trebuie întâi să epuizeze căile de atac de la toate nivelurle instanţelor judecătoreşti din România.

”Dna Kovesi nu s-a adresat instanţelor din România ci s-a adresat cu cerere direct la CEDO, ceea ce este împotriva regulilor CEDO. Dacă cineva se adresează CEDO, spunând că a fost judecat greşit, CEDO îl trimite la instanţele româneşti şi doar după ce s-au epuizat toate căile de atac, în termen de 4 luni se poate duce la CEDO. Iar CEDO, după 10 ani, dă o soluţie. Iar în cazul d-nei Kovesi a dat o soluţie în mai puţin de un an. De aceea eu spun că hotărârea CEDO este discutabilă şi greşită şi nu poate avea niciun efect pentru că nu-şi doreşte să aibă vreun efect”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a precizat că în decizia CEDO se arată că în cazul Kovesi s-au încălcat articolele 6 şi 10 din CEDO.

”Articolul 6 vorbeşte despre liberul acces la justiţie, or dna Kovesi nu s-a adresat justiţiei din România, iar articolul 10 vorbeşte despre dreptul la exprimare. Nu i-a oprit nimeni dnei Kovesi acest drept. Nu pot să înţeleg decizia CEDO, pe care am citit-o şi recitit-o”, a mai spus Zegrean.

Acesta susţine că deciziile CCR nu pot fi revizuite, în condiţiile în care nu există niciun text în legislaţia din România care să permită aşa ceva.

”Se poate face revizuire, dar la hotărârile judecătoreşti, unde există calea judecătorească extraordinară de atac a revizuirii, prevăzută în Codul de Procedură Civilă sau în penal, dar nu se referă la hotărârile CCR”, a mai precizat Augustin Zegrean.

Întrebat cum comentează atacurile la adresa CCR ale unor lideri ai statului român, fostul preşedinte al CCR a afirmat că încă din 2007 această instituţie este atacată.

”Ne-am obişnuit cu asta, atacă ba unii, ba alţii. Nu înţeleg de ce o iau în nume personal, câtă vreme CCR nu judecă oameni, ci legi”, a conchis Augustin Zegrean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici