AUR promite "Tribunalele Poporului". Ce sunt şi când au fost ultima oară înfiinţate în România?

  • Recent, oficiali din partidul Alianţa pentru Unirea Românilor au propus că dacă vor obţine victoria la alegerile parlamentare din 2024 şi vor ajunge la guvernare, vor reînfiinţa Tribunalele Poporului.
  • La Tribunalele Poporului se vor desfăşura procese colective împotriva fostei guvernări liberale şi social-democrate, pentru acuzaţii privind campania de vaccinare obligatorie şi corupţie, dar şi împotriva presei pentru calomnie şi dezinformare, şi apoi, împotriva multinaţionalelor pentru presupusele prejudicii aduse statului român.
  • Tribunalele, potrivit programului de guvernare AUR, presupune organizarea de curţi cu juraţi, formate din cetăţeni români majori şi cu capacitate deplină de exerciţiu, care să soluţioneze cazurile penale grave şi procesele colective sau de clasă”
  • Ultima oară când au existat asemenea organe juridice a fost în 1946, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, coordonate de regimul comunist instalat atunci sub influenţa Uniunii Sovietice.
  • Juriul este totuşi un corp specific democraţiilor anglo-americane, alcătuit din grupuri de oameni care dau un verdict imparţial împotriva celor acuzaţi după ce le-au fost prezentate cazurile de către instanţă. Juriul mic din SUA este compus din 12 oameni şi votul trebuie să fie unanim pentru ca judecătorul să dea sentinţa.
Urmărește
2626 afișări
Imaginea articolului AUR promite "Tribunalele Poporului". Ce sunt şi când au fost ultima oară înfiinţate în România?

Sursa Foto - MCAD Library

Tribunalele Poporului  au fost două instanţe speciale cu juriu create după al doilea război mondial pentru a judeca persoanele acuzate de crime de război, crime împotriva păcii şi crime împotriva umanităţii în România.

Tribunalul Poporului din Bucureşti a condamnat la moarte pe Ion Antonescu şi alţi lideri ai fostei guvernări fasciste, precum şi pe alţi colaboraţionişti ai regimului nazist. 

Tribunalul Poporului din Cluj a judecat pe cei responsabili de masacrele şi pogromurile împotriva populaţiei civile din Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria horthystă. Majoritatea celor condamnaţi au fost unguri sau germani, dar şi câţiva români. 

Tribunalele Poporului au fost criticate pentru lipsa de imparţialitate şi influenţa sovietică asupra lor. Mulţi dintre cei condamnaţi au fost eliberaţi ulterior prin amnistii sau nu şi-au ispăşit niciodată pedepsele, potrivit Wikipedia

Ion Antonescu, judecat de către Tribunalul Poporului - Muzeul Holocaustului din SUA 

Tribunalul din Bucureşti a condamnat 187 de persoane, printre care Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu şi Gheorghe Alexianu care au fost executaţi la 1 iunie 1946 în închisoarea Jilava. Ceilalţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă sau la termene foarte lungi.

Au existat curţi cu juraţi şi între 1864 şi 1938, juraţii fiind persoane fără pregătire juridică care se implicau în votarea sentinţei în procese intentate împotriva crimelor, calomniei sau delictelor politice. 

Deşi pare a fi un organ juridic specific populismului, chiar extremist şi non-liberal pentru România, şi în general, pentru Uniunea Europeană, juriul este chiar un corp democratic în statele cu justiţie inspirată după modelul anglo-saxon (sau anglo-american). 

Juriul este un corp de persoane fără pregătire juridică (juraţi) convocat pentru a audia probe şi a pronunţa un verdict imparţial  după ce le-a fost prezentat un caz de către o instanţă sau pentru a stabili o pedeapsă sau o hotărâre asupra unui acuzat. 

Juriile s-au dezvoltat în Anglia în timpul Evului Mediu şi sunt un semn distinctiv al sistemului de drept comun englez.

Ca atare, ele sunt utilizate de Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Canada, Irlanda, Australia şi alte ţări ale căror sisteme juridice au fost derivate din Imperiul Britanic.

Majoritatea celorlalte ţări folosesc variaţii ale dreptului civil european sau ale sistemelor de drept islamic sharia. 

Dreptul unui cetăţean la un proces cu juriu este o caracteristică centrală a Constituţiei Statelor Unite.

Este considerat un principiu fundamental al sistemului juridic american.

Legile şi reglementările care reglementează selecţia juriului şi cerinţele de condamnare/achitare variază de la stat la stat. 

Juriu din Statele Unite, secolul al 19-lea - pictură realizată de John Morgan în 1861

Un juriu federal din Statele Unite este încadrat pentru a judeca cauze civile federale şi pentru a-i acuza şi judeca pe cei acuzaţi de procurorii Statelor Unite de crime federale.

Un mare juriu federal este format din 16 până la 23 de membri şi necesită acordul a 12 juraţi pentru a inculpa acuzatul. 

Un mic juriu federal este format din 12 membri, iar verdictul trebuie să fie unanim. 

Filmul clasic 12 Angry Men  din 1957 prezintă funcţionarea unui mic juriu din Statele Unite ale Americii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici