Aurescu a pledat în CAE pentru coordonarea şi complementaritatea cu NATO legat de situaţia din Libia

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat, luni, la lucrările Consiliului Afaceri Externe, la Bruxelles, unde a pledat, legat de situaţia din Africa de Nord, pentru coordonarea strânsă şi asigurarea complementarităţii cu NATO şi pentru reconfirmarea sprijinului regional.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Aurescu a pledat în CAE pentru coordonarea şi complementaritatea cu NATO legat de situaţia din Libia

Aurescu a pledat în CAE pentru coordonarea şi complementaritatea cu NATO legat de situaţia din Libia (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

MAE menţionează, într-un comunicat, că propunerile au fost preluate în Concluziile adoptate de Consiliu.

Agenda Consiliului a fost dominată de situaţia din Africa de Nord, în special de evenimentele din Libia. În contextul Declaraţiei Consiliului European din 11 martie şi a adoptării, la 17 martie, a Rezoluţiei 1973 a CS ONU, au fost discutate aspectele privind situaţia umanitară actuală, protecţia populaţiei civile, precum şi, într-un orizont de timp mai larg, disponibilitatea UE de a sprijini construirea unui stat constituţional şi dezvoltarea statului de drept în Libia.

"În ce priveşte acţiunea UE pentru implementarea Rezoluţiei 1973, Consiliul a cerut finalizarea procesului de planificare pentru o misiune PSAC de sprijin a ajutorului umanitar. În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a pledat pentru coordonarea strânsă şi asigurarea complementarităţii cu NATO, precum şi reconfirmarea sprijinului regional, propuneri care au fost preluate în Concluziile adoptate de Consiliu", se arată în comunicatul MAE.

Miniştrii au avut un schimb de opinii privind situaţia generală din vecinătatea sudică a UE, cu accent pe evoluţiile din Tunisia şi Egipt. Bogdan Aurescu a informat Consiliul Afaceri Externe asupra rezultatelor misiunii în Tunisia a Comisiei de la Veneţia (16-19 martie), la care a participat ca membru supleant din partea României.

"Misiunea a avut drept scop discutarea asistenţei pentru reformă democratică în domeniul constituţional şi electoral. Secretarul de stat român a făcut o evaluare a situaţiei politice din această ţară şi a insistat pentru asigurarea unui sprijin echilibrat din partea UE pentru statele din Vecinătatea Sudică, respectiv cea Estică. A subliniat necesitatea unui sprijin adecvat pentru procesul de reformă din Tunisia, care are şansa de a deveni un model regional de tranziţie pentru statele din zonă", precizează MAE.

În cadrul reuniunii, a avut loc o sesiune de informare asupra situaţiei din Japonia, ţară grav afectată de catastrofe naturale. "La nivelul UE este activat mecanismul de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă (MIC), iar o echipă de protecţie civilă se află deja în teren pentru evaluarea nevoilor şi a modalităţilor de sprijin din partea UE şi a Statelor Membre. Dacă urgenţa o constituie acum furnizarea de materiale şi sprijin de primă necesitate (pături, saltele, generatoare de curent, tancuri-cisternă pentru apă etc.), în etapa următoare va fi necesară construirea de locuinţe temporare pentru cei rămaşi fără adăpost. Tot astăzi a avut loc şi reuniunea extraordinară a Consiliului Energie care a examinat posibilele implicaţii ale accidentului de la Fukushima în ceea ce priveşte măsurile de securitate nucleară ce ar putea fi luate la nivel UE. A fost agreată aplicarea unor teste de rezistenţă în caz de criză la nivelul centralelor nucleare de pe teritoriul UE", se arată în comunicat.

La nivel ministerial a fost reconfirmată, în cadrul Concluziilor adoptate, perspectiva europeană pentru Bosnia şi Herţegovina, precum şi angajamentul UE pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi unitatea acestei ţări.

În cadrul reuniunii au mai fost abordate situaţia din Republica Belarus şi implementarea sancţiunilor la adresa autorităţilor de la Minsk şi au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind Iranul - drepturile omului - Sahel şi Somalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici